Ga naar hoofdinhoud

Doet het overschot aan veilingen de prijs dalen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wim van der Linde, Arjan van der Waaij, Floris van Leuken

De prijzen die betaald worden op de veulenveilingen vallen hier en daar tegen dit jaar. Maar… het zijn er ook zo veel! Meer dan twintig dit seizoen, zonder de internetveilingen, en alleen deze week al zijn er zes. Zijn we veilingmoe?


Van: Wim

Wim van der Linde, dressuurpaardfokker

Nee, ik ben niet veilingmoe. Dit jaar komen mijn veulens op vijf verschillende veilingen onder de hamer. Dit zijn in totaal twaalf veulens. Voor de meeste fokkers is het interessanter om met hun veulen naar een veulenveiling te gaan dan het veulen particulier van de hand te doen. Vanwege de veiling worden de veulens sowieso al drie keer gecontroleerd door een dierenarts. Er is veel meer garantie op de gezondheid van het veulen dat wordt aangekocht. Het is wel een beetje vreemd dat er binnen veertien dagen vijf veilingen worden gehouden. Het zou veel handiger zijn als er meer spreiding zit tussen de data van de veilingen. In de praktijk merk ik wel dat kopers kritisch zijn. Eén van mijn betere veulens is in Midden-Nederland verkocht voor 11.000 euro en daar had ik iets meer van verwacht. Omdat de markt zo is, hebben we dat maar te accepteren. Als je naar de prijzen kijkt van de laatste weken zie je dat het niet meevalt. Er zijn een aantal kartrekkers, zoals Borculo, Prinsjesdag en Midden-Nederland, waar de gemiddelde prijzen altijd hoger liggen. Op sommige veilingen vallen de prijzen iets tegen, maar kwaliteit wordt wel betaald. Dus het ligt aan de selectiecommissie of er goede veulens worden geveild.


Van: Arjan

Arjan van der Waaij, voorzitter veulenveiling Prinsjesdag

Het is zeer positief dat er zoveel veilingen worden gehouden. Dit is de nieuwe manier van vermarkten. Voor de fokkers zijn de veilingen goed. Thuis is er nog maar weinig afzet uit de fokkerij. De fokkers waarderen de veilingen, gezien het grote aanbod kunnen we dat wel concluderen. Door de veilingen krijgen de fokkers een betere afzet. Misschien dat de prijzen hier en daar iets anders zijn dan in het verleden maar dat is marktconform. In het verleden werden er minder veilingen gehouden en het aanbod was toen ook minder divers. Er was niet zoveel differentiatie. Alleen de betere veulens kwamen op de veiling. Tegenwoordig worden er ook gewonere veulens aangeboden op de veiling, waardoor er grotere prijsverschillen zijn. Er zijn al veel veilingen geweest dit jaar, die ik ook heb bezocht. De prijzen zijn helemaal niet slecht. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Er zijn wel verschillen tussen de veilingen. Het ligt er maar net aan wat de selectiecriteria van de veiling zijn. Dit is de keuze van de veilingorganisatie. De laatste twee jaar is het aantal geveilde veulens sterk toegenomen, mede door online veilingen. Als wij onze veulenveiling organiseren, zijn er al behoorlijk wat veilingen geweest, want dit gebeurt altijd op Prinsjesdag, de derde dinsdag en woensdag van september.


Van: Floris

Floris van Leuken, selecteur veulenveiling Borculo

Tegenvallende prijzen of meer realistische prijzen op de huidige veulenveilingen van dit moment? De huidige trend op de veulenveilingen dit jaar ligt in de lijn der verwachtingen en heeft niet zozeer te maken met het aantal veulenveilingen die er georganiseerd worden maar zijn meer marktconform geworden. Voor correct en interessant gefokte veulens uit bewezen moederlijnen die al meerdere internationale sportpaarden hebben voortgebracht, wordt ook dit jaar nog een goede prijs betaald. Met de huidige technieken van embryotransplantatie en ICSI is de veulenmarkt wel drastisch aan het veranderen en hebben we te maken met verschillende typen fokkers. Aan de ene kant de traditionele fokker die een kwaliteitsvol veulen wil voortbrengen uit een degelijke moederlijn zonder een sexy pedigree en aan de andere kant de professionele fokker die een commercieel veulen wil voortbrengen en zo duur mogelijk wil verkopen. Of deze trend ons in de toekomst ook een beter sportpaard gaat opleveren, zal de toekomst moeten uitwijzen. De diverse veulenveilingen bieden fokkers een podium om afzet te creëren en selecteren ieder naar wat de klant van de desbetreffende veiling vraagt. Met het huidige aantal veulenveilingen en de diversiteit in het veulenaanbod is het aan de fokker en de koper voor welke veiling gekozen wordt.

Deze Info@ verscheen woensdag 11 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Overschot veilingen doet prijs dalen Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Doet het overschot aan veilingen de prijs dalen?

  • jan jonas

    Ik denk NIET dat het overschot aan veilingen de prijs voor een veulen of paarden doet dalen. Ik denk eerder het tegenovergestelde. Het is een manier om mee te doen met biedingen, om dat het zoeken naar goede paarden of veulens tijd rovend is en meestal van horen zeggen is. Paarden en veulens worden eerst geselecteerd voor ze naar de veiling gaan, dat sluit al een zekermate van risico uit. De mensen met een dikke portemonnee zullen eerder hieraan mee doen. Mensen met een smalle beurs gaan niet bieden, die kopen doorgaans rechtstreeks van de fokker of paardenmarkten, met meer risico. Kansen zijn er altijd, maar die moet je wel weten te vinden. Ik voorspel dat de prijzen van jonge paarden en bijzondere merrie’s, alleen maar in de toekomst zullen stijgen.

  • Mathijs

    Alle veulenveilingen afschaffen zou een zege zijn voor de fokkers. Niet meer de poppenkast met systematische hoge nepprijzen waar iedereen op staart. Maar thuis bezoeken en marktwerking! Veel mensen denken dat veilingen de zege zijn, maar het is het tegenovergestelde

  • Auke Dijkstra

    Beste Mathijs. Je slaat de spijker op zn kop. De betere hengstveulens zijn meestal al voor de veiling aangekocht door de hengstenhouder en in de veiling gebracht en duur gemaakt om ze positieve praat over hun hengst te krijgen wat zich vertaald in meer dekkingen. En dus de veilingkosten met 1 a 2 dekkingen terug verdiend. Of de selecteur van de eliteveuling in Vragender welke het duurste dressuurveulen koopt. Veulenprijzen opdrijven en dan weer mee naar huis gebeurt ook veel. En de fokkers op het verkeerde been zetten. Niets meer en niets minder. Het is 1 groot spel. Ik hanteer na afloop van een veiling altijd. Voor de gemiddelde prijs de 3 duurste en 3 goedkoopste wegstrepen en dan de gemiddelde prijs berekenen. Maar kopers krijg je niet meer op de dam voor je veulen. Die tijd is echt voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.