Ga naar hoofdinhoud

Doet legalisering van ‘wilde wedstrijden’ de KNHS-wedstrijden de das om?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Leon Thijssen, Gaby Maarse, Yvonne van Bergen

Via een Facebookactie heeft Joffra Schaap-Greve Jumping Indoor Nieuwland voorlopig gered. Maar er zijn meer wedstrijdorganisaties die moeite hebben om voldoende deelnemers aan te trekken. Tegelijkertijd worden de drukbezochte ‘wilde wedstrijden’ op onder andere De Peelbergen binnenkort gelegaliseerd door onze hippische sportbond. Zo speelt de KNHS in op de wens van de markt. Draait dit de traditionele wedstrijdorganisatie de nek om?


Van: Leon

Leon Thijssen, internationaal springruiter FOTO WWW.ARND.NL

Ik denk het niet. Traditionele wedstrijden blijven zeker bestaan als ze goed worden georganiseerd en er een aantrekkelijk vraagprogramma is zoals dat in Helden en Asten gebeurt. Ruiters willen niet elke week bij De Peelbergen rijden. Er is genoeg deelname als wij op dezelfde dag 1,10 m, 1,20 m en 1,30 m kunnen starten. Dus niet één dag het L en de volgende dag M. Als de accommodatie goed voor elkaar is, komen daar genoeg ruiters op af. Tegenwoordig zijn de ruiters een beetje verwend. Het is belangrijk dat er een goede parkeerplek en losrijhal is. Bij ons in Helden is de losrijbaan vergroot naar 20 x 50 meter. Daar is het stervensdruk. Er zijn zoveel paarden. De markt moet daarin tegemoetkomen. Als je voor andere mensen paarden rijdt, wil je niet meteen honderd euro betalen voor een startpas. Meestal rij je eerst twee oefenwedstrijden in Asten, Helden of bij De Peelbergen. En daarna kijk je pas verder. Ik vraag pas een startpas aan als ik zeker weet dat het paard goed genoeg is en nog niet is verkocht. In Duitsland vragen ze bijvoorbeeld zoveel startgeld dat we allemaal naar Asten of De Peelbergen gaan. Daarbij kun je je daar gewoon een week van te voren opgeven in plaats van zes weken voor de wedstrijd, want soms weet je nog niet of je dat paard dan nog rijdt.


Van: Gaby

Gaby Maarse, spring- en handelsstal de Droogstal en betrokken bij Jumping Indoor Nieuwland

Nee, hier ben ik het niet mee eens. Ik denk dat het een goede zaak is om het te legaliseren, maar de ruiters moeten zelf hun verantwoording nemen om de traditionele wedstrijden niet te vergeten. Het is belangrijk dat met name de jonge paarden op meerdere terreinen leren lopen en niet alleen in accommodaties zoals De Peelbergen en Manege Heijligers. Met de komst van De Peelbergen zijn meerdere accommodaties in kwaliteit omhoog gegaan en dit is natuurlijk geweldig. Ik ben van mening dat als de traditionele wedstrijdorganisatie zorgt dat ze goed kijken naar hun data, een goede parcoursbouwer hebben, het secretariaat op orde hebben, een goede ringmeester en bodem, dat wij als professionals zeker blijven komen. Zij zullen ook met de wens van de markt mee moeten.


Van: Yvonne

Yvonne van Bergen, wedstrijdorganisator

Gezien de grote deelname aan ‘wilde wedstrijden’ is daar behoefte aan. We weten allemaal dat de sport zich professionaliseert, daarom is het ook van belang dat de KNHS hierop inspringt. De ‘wilde wedstrijden’ legaliseren is mijn inziens geen lange termijn oplossing. Het is logisch dat de professionele stallen deelnemen aan deze wedstrijden, de paarden hoeven niet geregistreerd te worden, de klanten kunnen de paarden proberen in een parcours, je kunt geen foutbrieven ontvangen en je kunt laat inschrijven. Dit alles gaat wel ten koste van de gewone mensen die ook willen paardrijden. De KNHS loopt inkomsten mis. Het aantal startkaarthouders neemt af, waardoor de contributie omhoog moet. De gewone ruiter draait dus voor de kosten op, en de traditionele (landelijke) wedstrijden moeten het ontgelden. Dit kan niet de bedoeling zijn van het legaliseren van wilde wedstrijden. Mijn inziens moet het hele registratiebeleid opnieuw gevormd worden, de sport is veranderd de laatste jaren, maar de regelgeving niet. Een vereniging die een wedstrijd organiseert is vaak lang met voorbereidingen bezig, ze moeten vaak tenten, hindernissen etc. huren, hun leden en vrijwilligers inzetten om te helpen en zo krijg je een prachtig evenement georganiseerd door liefhebbers van de sport. Het is voor deze groep mensen een grote teleurstelling wanneer ze niet genoeg deelname hebben. Hier moet een oplossing voor worden gevonden. Ooit zijn de reglementen toch gemaakt om eerlijke sport te beoefenen en niet dat de 1,40 m paarden het L gaan winnen, want ook dat gebeurt tijdens deze ‘wilde wedstrijden’. Als we niet oppassen kunnen we in de toekomst alleen nog maar op de grote professionele accommodaties onze rondjes rijden, is dat wat we willen?

Deze [email protected] verscheen woensdag 28 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Legalisering ‘wilde wedstrijden’ doet KNHS-wedstrijden de das om Lees meer »

Laden ... Laden ...

12 reacties op “Doet legalisering van ‘wilde wedstrijden’ de KNHS-wedstrijden de das om?

 • Marcel Dufour

  Als “wilde” wedstrijden inderdaad wel recht van bestaan hebben (lees: zichzelf kunnen bedruipen) en KNHS wedstrijden niet dan maak je van die KNHS wedstrijden ook “wilde” wedstrijden.

  Probleem opgelost.

 • Marcel Dufour

  Hier hoort trouwens een leuk stukje geschiedenis bij.
  Ergens in de jaren ’80 organiseerde ze in Asten bij Manege Heijligers al zogenaamde oefenwedstrijden. Daar vocht de KNHS (toen nog NHS) hard tegen maar het was vechten tegen de bierkaai want de ene na de andere vereniging ging oefenwedstrijden organiseren.
  In die tijd stond ik op stal bij Henk Nooren in Hoeven en kreeg daar mee dat de NHS had gedreigd om iedere ruiter die mee zou doen aan de wilde wedstrijd in Asten, een schorsing te geven.
  Dat was tegen het zere been van Nooren die direct Piet Raijmakers belde en hem zei dat ze nu als ruiters één blok moesten vormen.
  Het gevolg was dat het een van de sterkst bezette wedstrijden van het jaar was en er geen enkele ruiter geschorst werd. Die avond won de wilde wedstrijd de strijd.

  Maar daarmee was het nog niet gedaan want de NHS verbood weer wel dat er prijzengeld zou worden gegeven op die oefenwedstrijden. Bekers en linten mochten wel.
  Maar ook die strijd werd verloren omdat Henk Heijligers de bekers weer terug kocht van de deelnemers. En zo werd op een verkapte manier toch prijzengeld gegeven.

  Dit alles in herinnering vind ik het heel logisch van de KNHS om het deze keer over een andere boeg te gooien en niet wederom de fout van verbieden te begaan.

 • Sanne

  Daarom ben ik nog steeds voor 2 verschillende bonden, 1 voor prof en 1 voor amateurs zodat de profs lekker de wilde wedstrijden kunnen blijven rijden en de amateurs op de kleinere wedstrijden. De meeste amateurs rijden voor de lol en hoeven die grootse aankleding niet dus de hele sfeer op de wedstrijden is dan ook anders, maar de investeringskosten ook. Gewoon “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. En voor de “profs” zijn er dan de grote wedstrijden met veel entourage, vrachtwagens vol van stallen en dan hoeven de amateurs ook niet steeds plaats te maken voor de Profs die het anders allemaal niet gaan redden met zoveel paarden. Zo kan iedereen weer meer genieten van de sport waar deze voor bedoelt is: “plezier hebben met je paard”.

 • eddy crul

  Het lijkt er op dat de KNHS en De KBRSF en waarschijnlijk ook de federaties onder het FEI in andere landen ,denken dat ze God Almachtig zijn.Maar misschien begrijp ik het niet.Wie kan mij uitleggen dat bovenvermelde federaties de wettelijke macht zouden hebben om buiten hun club te bepalen dat anderen geen wedstrijden zouden mogen organiseren als deze natuurlijk wel voldoen aan de nationale wetgeving. En waar halen zij de macht om hun leden restricties op te leggen buiten hun club? Gaan zij binnenkort gaan bepalen bij welke winkels ons paardenmateriaal niet mogen kopen? En mocht het toch zo zijn ,dan wordt het tijd dat deze volgens mij niet wettelijke scheefgroei wordt rechtgezet.De KNHS en de KBRSF moeten maar zorgen dat het in hun club aantrekkelijk genoeg is voor hun leden.En daar valt ook nog het een en ander over te zeggen. vr gr EC

 • teun

  Ja, waarom zijn er eigenlijk sportbonden in Nederland en de rest van de wereld, waarom niet allemaal lekker doen wat je zelf wilt? Waarom spelregels maken wanneer het ook zonder kan? En in het geval van sport met dieren: waarom niet gewoon doen wat we leuk vinden en alle regels om de dieren te beschermen tegen mensen en hun geldzucht afschaffen? Gewoon weer terug naar de middeleeuwen?

 • Yvonne B

  Ik denk dat er een steeds grotere behoefte is aan ‘oefenwedstrijden’. Of het nou in het springen of de dressuur gaat. Reguliere wedstrijden zijn voor veel mensen niet laagdrempelig genoeg. Daarbij is er nu geen mogelijkheid om op een hoger niveau te oefenen, dan maak je direct geen aanspraak meer op uitzending naar de kampioenschappen. Zolang er geen winstpunten te verdienen zijn op deze wedstrijden, zie ik er geen probleem in. En de KNHS zou ook eens kunnen kijken naar het toestaan van parcoursen op nog lager niveau dan de BB. Wellicht dat je dan weer wat meer mensen die springring in krijgt.
  Misschien moet de KNHS eens kijken naar het Britse systeem, waar affiliated en unaffiliated wedstrijden al jaren vreedzaam naast elkaar worden georganiseerd met in 2019 zelfs een unaffiliated championship in Hickstead. Daar werkt het wel.

 • H. Hegeman

  Ik ben heel benieuwd op welke wijze de KNHS dan de wilde wedstrijden wil legaliseren? Komen daar dan nieuwe eisen voor? Wil de KNHS hiervoor de statuten aanpassen? Ik kijk echt met belangstelling uit naar de methodiek die de KNHS wil gaan toepassen. Pas dan kan ik een mening vormen.
  Overigens lijkt me dit geen eenvoudige klus voor de KNHS!

 • Frans Berings

  De professionele voortgang in de ruitersport gaat razendsnel, en daardoor botsen de belangen van de traditionele concoursen georganiseerd door de plaatselijke club, met die van de professionele organisaties met grote accommodaties, en deze groep groeit hard.
  Mijns inziens wordt het tijd dat de KNHS een splitsing gaat maken tussen professionele en niet professionele ruiters, welke ieder binnen de KNHS een eigen bestuur en reglementen hebben.
  Dit zal voor elke groep veel nieuwe gereglementeerde mogelijkheden openen!

 • Irene

  Ik vind het toch apart dat er wedstrijden buiten de KNHS om georganiseerd worden en dat de KNHS daar dan iets te zeggen wil hebben. Ze worden niet voor niets buiten de KNHS om gehouden.
  @teun: Dat een wedstrijd niet onder toezicht van de KNHS wordt georganiseerd, wil niet zeggen dat er dan gelijk dierenmishandeling plaatsvindt. Onder de leden van de KNHS zijn er echt wel die hun paarden niet netjes behandelen (zachtjes uitgedrukt). We weten allemaal wel dat er achter de schermen dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook de KNHS kan dat niet voorkomen. Ik denk trouwens bij wilde wedstrijden niet direct aan wedstrijden voor topruiters met jonge paarden, maar ook gewoon aan wedstrijden die open zijn voor iedereen en niet alleen voor mensen met een startkaart en dat zijn hartstikke leuke wedstrijden, waar vaak een “ouderwets” gezellige sfeer hangt, waar mensen gewoon nog voor de lol rijden.

 • teun

  Zonder reglemetering en toezicht op bijv. toegestane optoming en zweepgebruik lijkt het mij goed mogelijk dat dierwelzijn in het gedrang kan komen. Dat dit nu ook bij KNHS leden thuis gebeurt verandert niet door reglementering; het gaat erom dat wij moeten proberen onze wedstrijdsport diervriendelijk te houden zodat we paardensport houden in de toekomst. We kunnen de KNHS slecht aansprakelijk stellen voor het gedrag van mensen thuis….

 • Joke

  Teun, je hebt helemaal gelijk!!

 • Jan

  Er wordt te veel afgedwaald naar dierwelzijn.De vraag voor mij is of het goed is voor de ruitersport binnen verenigingen in het algemeen en voor de KNHS in het bijzonder.Door de komst van secretariaatsverenigingen is het voor verenigingen al moeilijker geworden om wedstrijden te organiseren,omdat deze dat in hoofdzaakdoen met vrijwilligers.Dit om alles financieel draaiende te houden en de inschrijfgelden/ prijzen op elkaar afgestemd te houden.De KNHS heeft hier de verenigingen al haar handen afgehouden,wat tot gevolg heeft hoog inschrijfgeld weinig prijzengeld. Rest nu nog de wilde wedstrijden toestaan.Hebben we hiervoor zo n mooi centrum in Ermelo staan en hoe moet dat onderhouden worden. Het is echt wel nodig dat er controle van bovenaf blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.