Ga naar hoofdinhoud

Moeten driejarige cracks met chip een kans krijgen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Emmy de Jeu (fokster), Jan Greve (fokker en dierenarts), Bert Poppelaars (fokker)
Assistent-fokleider Katrin Burger van het Oldenburger Verband had het doodzonde gevonden als de uitzonderlijk goede kampioen van Oldenburg – een zoon van De Niro met een chip in één van zijn gewrichten – niet beschikbaar was gekomen voor de fokkerij. Duitse stamboeken huldigen dus totaal andere opvattingen over selectie tegen benige gebreken dan het KWPN. Wie heeft gelijk? Het KWPN dat driejarige cracks de weg verspert of de Duitse stamboeken die erfelijke gebreken tot de fokkerij toelaten?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Emmy
Laat ik beginnen te zeggen dat ik het standpunt van het KWPN net zo goed respecteer als dat van het Oldenburger Verband. Het KWPN-beleid om erfelijke aandoeningen terug te dringen draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid van onze paarden, maar ook aan de goede naam van het stamboek. Ik zeg er wel bij dat de resultaten uit het verleden geen zekerheid bieden. Ook onder KWPN-hengsten bevinden zich verervers waarvan we weten dat ze nog wel eens nakomelingen met bepaalde röntgenologische bevindingen geven.
Als fokker maak ik zelf soms een uitstapje en dek ik wel eens bij een hengst die om röntgenologische redenen niet in het KWPN-plaatje past. Natuurlijk spelen allerlei rationele overwegingen een rol, maar uiteindelijk gaat het gevoel ook meespreken. Paarden fokken is passie, het liefst zie je toch een prachtig en super getalenteerd paard! Ik ben zelf in de verleiding geraakt om Sezuan te gebruiken en ik heb daar een prachtig veulen aan overgehouden.
Het is aan iedere individuele fokker om te bepalen of hij een risico wil lopen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jan
Het KWPN heeft als vereniging een beleid uitgezet om osteochondrose terug te dringen. Ik vind niet dat je dan ten aanzien van een driejarige kunt zeggen: hij loopt zo geweldig aan de longe, laten we maar eens wat concessies doen. Het is iets anders als een hengst succesvol Grand Prix loopt, dán kun je een keer een uitzondering maken.
Je spreekt regels af en die voer je vervolgens uit. Ook als het om röntgenfoto’s gaat, werk je jezelf in de nesten als je de ene keer dit en de andere keer dat doet. Dat is het probleem in Duitsland, waar ze wél zeggen dat ze er wat aan doen, maar in de praktijk doen de stamboeken zoals het hen uitkomt. Dat vind ik een groot manco. Vanuit Nederlands standpunt zeg ik dat je bij een hengst zonder Grand Prix-prestaties de lijn recht moet houden.
Ik heb de foto’s van deze hengst niet gezien, maar ik begrijp dat het gaat om een chip die uit een spronggewricht is verwijderd. Eigenlijk doet de discussie over de kans op kreupelheid hier niet ter zake: het gaat niet om dit individuele paard, maar om het veterinaire beleid van een stamboek. Dat gooi je niet zo maar overboord.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Bert
Er valt voor beide wat te zeggen, maar voorop moet staan dat de fokkers duidelijk weten wat de status van de desbetreffende hengst is. In het verleden zijn ook bij het KWPN incidenteel hengsten goedgekeurd die als veulen of jaarling geopereerd zijn en dus volgens de regels schoon waren als driejarige hengst, terwijl dit niet zo was.
Verder vind ik de hele discussie en beroering omtrent het OC-verhaal veel te overtrokken. Slechts dertig procent wordt bepaald door genetica en zeventig procent door het management (onder meer voeding en beweging). Daarnaast is een chip relatief goedkoop operatief weg te nemen en staat dat meestal een verdere carrière van het betreffende paard niet in de weg.
We hebben onlangs nog een mooi voorbeeld gehad in de apart presterende zevenjarige Bacardi VDL die als driejarige goedgekeurd werd met een bemerking waardoor hij niets of bijna niets dekte. En waarvan we nu spijt hebben dat er niet een grote groep jonge kinderen van hem rondloopt. Wat een geweldige hengst en daarnaast ook nog mooi gefokt.
Dus, wat mij betreft, zorg als stamboek dat alle informatie correct en toegankelijk voor ons als fokkers beschikbaar is. Zodat we zelf de afweging kunnen maken welke hengsten we in onze fokkerij willen inzetten.

Deze Info@ verscheen woensdag 4 december 2013 in De Paardenkrant.


Poll

KWPN moet driejarige cracks met chip de kans geven. Lees meer

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Moeten driejarige cracks met chip een kans krijgen?

 • MJ Kochx

  Duidelijk standpunt van Jan Greve

 • A Wiebing Hooghalen fokker

  Alles is erfelijk

  Volledig met het schrijven van Jan Greve eens!!

 • jos wouters opfokker ruiter

  Mijn inziens weten we dat de duitse hengsten vaker een chip of ocd hebben ,maar ze springen tot de adem eruit is,en lopen tot ze oud zijn.Denk dat we onderschatten wat aan paarden word geopereerd op een leeftijd van 1 tot 1,5 jaar,en waarvan we op latere leeftijd niks meer zien.Maar waar ligt het probleem ,als de hengst zelf top presteert, en goed en gezond fokt.
  Ben het niet eens met A Wiebing alles is erfelijk ,deze uitspraak klopt niet.
  Ik had een goede merrie gefokt liep met mij 140m en nu 150m ,merrie heeft een bemerking ,ik heb een eigen hengst gebruikt die aes en oldenburg gekeurd is ,en zonder bemerking werd goedgekeurd,nafok uit deze combinatie is top gezond.En als die stelling alles is erfelijk klopt dan waren alle darco s,clintons kannan s etc niet gezond,maar ze hebben wel grand prix gelopen.

 • Maarten Aerts

  Jan Greve zegt dat e voor een hengst die GP loopt wél een uitzondering mogen maken. Ondertussen hebben we dus al gemiddeld zo’n 8 jaar fokkerij met die hengst verloren, àls hij nog niet geruind is tegen dan.
  Gisteren nog gehoord van prof Pille (Faculteit Dierengeneeskunde UGent) dat een afvlakking en kleine chip zéér weinig tot zelfs geen verhoogd risico geven op artrose en dus kreupelheid. Dus zijn die paarden dan niet even gezond als een ‘schone’?

 • Karel de Lange

  Genetisch maakt het weinig verschil. Inmiddels is de verwantschap van de Nederlandse en Duitse paarden zo groot dat een genetische uitsluiting praktisch onmogelijk is geworden. De samenstelling van de pedigrees reikt vaak niet verder dan een wat andere samenstelling van de huidige populaire genenmix. Door steeds meer op kortstondige topprestaties te selecteren wordt die genenpool alleen maar enger.
  Het gros van de Nederlandse hengsten bestaat uit Duitse hengsten met een nagenoeg gelijke genenmix. Nieuwe (vrije)genen worden niet of amper toegevoegd en daarmee wordt het al heel moeilijk om de erfelijke aandoeningen terug te dringen, laat staan uit te roeien.

 • Anne Schramm

  Zo lang het nog niet volledig is bewezen dat chips een erfelijke aandoening zijn doet de KWPN misschien sommige paarden onrecht, toch?

 • eddy crul

  Wil mij niet bemoeien met een zuivere Nederlandse(KWPN) aangelegenheid maar neutraal bekeken zou ik daar het volgende over denken.In eerste instantie gaat het bij een stamboek over een bepaald ras en de zuiverheid er van.Als men eisen toevoegt om gezondheidsproblemen(chips) te willen vermijden dan moet men die eisen consequent toepassen voor iedereen gelijk.Er zou dus geen sprake mogen of kunnen zijn van iemand onrecht(Anne Schramm) aan te doen omdat zij hun eigen reglementen niet consequent toepassen.Als ze bv jonge cracks weigeren voor een chip dan moeten ze een oudere hengst die succesvol GP loopt voor dezelfde reden ook weigeren.Als een stamboek eisen stelt teneinde een bepaald doel te bereiken (bvb chiploze paarden) dan moeten ze dit zonder uitzonderingen toepassen.Zo niet moet het stamboek die eisen niet stellen.Jawel het is het stamboek dat de wet stelt.Vraag is of het verstandig is jonge cracks uit te sluiten omwille van een chip? Moeilijke vraag,er is voor en tegen maar persoonlijk vind ik het niet verstandig. vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.