Ga naar hoofdinhoud

Eén bondscoach onvoldoende voor de hele discipline dressuur

van: De Paardenkrant
aan: Coby van Baalen, Patrick van der Meer, Lynne Maas
Op het CHIO Rotterdam liet Sjef Janssen weten na de Olympische Spelen zijn functie als bondscoach neer te leggen. De KNHS is op zoek naar een opvolger. Welke eigenschappen dient onze nieuwe bondscoach te bezitten en wie mag er volgens jullie zeker niet ontbreken op sollicitatiegesprek bij KNHS-directeur John Bierling?


Coby van Baalen

Van: Coby
Aan: allen
Zoals ik begreep is de KNHS op zoek naar één persoon voor de hele discipline dressuur in het model NOC*NSF, zoals bij andere sporten. Ik hoop dan ook dat de federatie deze wonderfiguur met een bovenmenselijke taak gaan vinden. Zelf denk ik dat dit concept de ontwikkeling van de dressuursport in de weg staat. Voor het trainen van de A- en de B-kaders senioren, het Future kader, de young riders, junioren en ponyruiters en het aanwezig zijn op de – vaak gelijktijdige – wedstrijden die ertoe doen, het contact met de juryleden, het aanwijzen en begeleiden van de teams, het inspireren van alle betrokkenen, Nederland promoten bij pers en media en de algemene organisatie, lijkt het mij noodzakelijk meerdere mensen aan te wijzen, wil je dit goed doen. Zelf ben ik dus erg nieuwsgierig wie deze verantwoordelijke taak op zich gaat nemen.


Patrick van der Meer

Van: Patrick
Aan: allen
De eerste onmisbare eigenschap van een goede bondscoach is volgens mij verstand hebben van de dressuursport. Het is belangrijk dat diegene weet waar hij of zij het over heeft en dat je bij hem of haar aan kunt kloppen voor advies of als er iets geregeld moet worden. Ik geloof niet dat we een trainer nodig hebben, want iedere ruiter heeft zijn eigen trainer en als de communicatie goed is, kun je elkaar helpen of advies geven. Ook is het belangrijk dat de bondscoach een persoon is met voldoende aanzien bij de organisaties, juryleden en ruiters.
Het blijft moeilijk iemand te vinden zonder al te grote belangen. Het wordt naar mijn idee te ingewikkeld als een bondscoach zijn eigen kind of partner moet selecteren. Persoonlijk zou ik graag zien dat Wim Ernes op gesprek komt. Hij heeft verstand van zaken, kent de sport en is toegankelijk in de communicatie.


 

Lynne Maas
Lynne Maas

Van: Lynne
Aan: allen
De eerste vraag is: wat voor soort bondscoach willen we hebben? Gaan we weer op zoek naar een toptrainer als Sjef Janssen of zoeken we een teammanager die voor het A-kader de selecties voor kampioenschappen en andere grote wedstrijden opstelt en technische zaken aanstuurt? Deze vraag moet worden neergelegd bij de ruiters en trainers die direct te maken krijgen met de nieuwe bondscoach.
De eigenschappen van iemand met deze functie zijn volgens mij integriteit, natuurlijk leiderschap, charisma, goede communicatieve vaardigheden, ervaring in het ‘dressuurwereldje’ en het hebben van een duidelijke visie. Daarbij is het van belang dat er een breed draagvlak is voor deze persoon. Naar mijn idee zijn Wim Ernes en Johan Hamminga personen die goed in dit beeld passen.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 9 oktober 2012 in De Paardenkrant.


Poll

Eén bondscoach onvoldoende voor de hele discipline dressuur Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook