Ga naar hoofdinhoud

Spekt extra instroommogelijkheid verrichtingsonderzoek vooral KWPN-kas?

Van: De Paardenkrant
Aan: Mario Everse (paardenhandelaar), Paul Hendrix (handelaar en voormalig lid KWPN bestuur), Sjak Laarakkers (dressuurtrainer en voormalig lid hengstenkeuringscommissie)
Het KWPN kondigde onlangs aan dat er een nieuwe mogelijkheid is voor hengsten om in het verrichtingsonderzoek in te stromen. Drie- tot vijfjarige hengsten, die niet via het reguliere traject zijn aangewezen, kunnen alsnog worden aangemeld. Is dit een goede manier om hengsten, die eerder niet in aanmerking kwamen of over het hoofd zijn gezien, een kans te geven of is deze extra instroommogelijkheid – waaraan extra kosten zijn verbonden – een manier om de stallen op het nieuwe centrum gevuld te houden en hengsteneigenaren daarmee op de laten draaien voor de exploitatie?


Van: Marioopi1 info at - 1 Mario Eversee (Large)
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eens had gehoord van dit initiatief, maar ik vind het een goed idee. Ik vond het al goed dat de extra instroommogelijkheid via de Vion Cup was gecreëerd, maar op deze manier is het nog onwaarschijnlijker dat het KWPN hengsten gaat missen.
Daarbij vind ik een presentatie onder het zadel ook veel meer zeggen over de springcapaciteiten van een paard dan het vrijspringen in de kooi. Zeker als je te maken hebt met paarden die hoger in het bloed staan kan het nogal eens het geval zijn dat ze in Den Bosch niet laten zien wat ze kunnen.
Op deze manier heb je als eigenaar nog een extra kans om je hengst te laten zien als je echt in hem gelooft. Daarom denk ik ook niet dat het bedoeld is om eigenaren op te laten draaien voor de exploitatie van het centrum. Bijna alle eigenaren komen pas met een hengst als ze er echt in geloven, het is allemaal al duur genoeg.


Van: Paulopi1 info at - 2 Paul Hendrix (Large)
Het is een én-én-verhaal. Het mes snijdt aan beide kanten. Fokkers willen al jaren een eigen centrum en het KWPN heeft zich daar sterk voor gemaakt. Met een eigen centrum heb je meer mogelijkheden en kun je meer dingen aanbieden.
In het verleden hoorde je veel geschreeuw over sommige hengsten die geen kans kregen en zo zal de fokkerij ook menig hengst gemist hebben.
In het verleden dacht het stamboek autonoom te zijn, maar gelukkig is al enige tijd geleden de trend ingezet dat de hengstenkeuringscommissie dat idee niet meer heeft. Ze kunnen nu zeggen: ook wij kunnen het een keer niet goed zien, als jij denkt dat je een goed paard hebt, laat hem dan vooral nog eens zien. Het KWPN is alleen maar gebaat bij de beste hengsten.
Daarbij zie ik ook zeker hele grote pluspunten in de presentatie onder het zadel, een mogelijkheid die er al was met het instromen via de Vion Cup. Sterker nog: ik denk dat over tien of twintig jaar vrijspringen helemaal geen deel meer uit maakt van de selectieprocedure. We gaan steeds dichter op het doel selecteren en vrijspringen hoort daar niet bij.
Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat het KWPN de stallen in Ermelo heeft. Mochten mensen daar gebruik van willen maken, kan dat. Het beste is dat de stallen vol staan.


Van: Sjakopi1 info at - 3 Sjak Laarakkers (Large)
Voor driejarige hengsten denk ik dat het een goede aanvulling is als er nog een extra mogelijkheid bestaat om ze in te kunnen laten stromen in het verrichtingsonderzoek. Er zijn tal van scenario’s te bedenken waarom deze jonge hengsten zich tijdens de bezichtigingsdagen niet optimaal hebben kunnen presenteren. Zo liet onze 2,5 jarige zoon van Fürst Romancier zich in de eerste bezichtiging nog heel goed zien, maar vanwege een gedwongen rustperiode door een hardnekkige hoefzweer liet hij zich in Den Bosch helemaal niet zien. Als hengsteneigenaren soortgelijke omstandigheden hebben meegemaakt, maar toch overtuigd zijn van de kwaliteiten van hun jonge hengst, dan kan de regeling uitkomst bieden. Men moet natuurlijk wel beseffen dat de genetische waarden en het exterieur aan de eisen van een gekeurde hengst moeten voldoen. Anders heeft het geen zin om ze aan te bieden en worden er onnodig extra kosten gemaakt.
Vier- en vijfjarige hengsten kunnen zich ook al via de Pavo Cup en Vion/ISAH selecteren voor het verrichtingsonderzoek. Onze eigen hengst Ebony is ook via de Pavo Cup ingestroomd en goedgekeurd. Voor deze leeftijdscategorie bestaat er al een extra mogelijkheid en is de regeling dus geen noodzaak.

Deze [email protected] verscheen woensdag 5 maart 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Extra instroommogelijkheid verrichtingsonderzoek spekt vooral KWPN-kas Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Spekt extra instroommogelijkheid verrichtingsonderzoek vooral KWPN-kas?

  • M.Lans

    Met mooie praatjes vul je geen gaatjes,het is zakken vullen en niets anders geld klopperij.
    Stallen moeten gevuld blijven en de nieuwbouw betaald daar draaid het om in heel Nederland.
    2de keus hengsten of keurings commissie twijfelt aan zich zelf of ze het wel goed gezien hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook