Ga naar hoofdinhoud

FEI verbiedt oornetjes op indoorconcoursen

Van: De Paardenkrant
Aan: Jur Vrieling, Coby van Baalen, Alexandra van der Peijl
Volgens een nieuwe FEI-regel zijn oornetjes op indoorconcoursen uit den boze. Binnen dienen oornetjes eigenlijk alleen als geluidsdemper, al dan niet in combinatie met oorproppen. Op buitenwedstrijden zijn ze nog wel toegestaan, daar hebben de netjes immers nog hun – volgens de FEI – oorspronkelijke functie: bescherming tegen insecten. Heeft de FEI hiermee een goede maatregel getroffen?


Van: Jur
Aan: allen
Ik vind dit geen goede maatregel. Oornetjes zijn in het belang van het dierenwelzijn. Sommige paarden reageren sterk op geluid. Juist op indoorconcoursen is vaak heel veel lawaai. Sommige paarden zijn bang voor het geluid van het publiek. Er zijn momenten dat binnenconcoursen meer op een discotheek lijken dan op een paardenwedstrijd. Vooral na een snelle barragerit kan het enorm tekeer gaan. Ik zie niet in waarom we de paarden daar niet een beetje tegen mogen beschermen. Je hoeft niet eens watten in de netjes te stoppen, het gaat om de stof die er omheen zit. Die is wat dikker waardoor het geluid een beetje wordt gedempt. Dat is fijn voor de paarden. Het stelt ze gerust en neemt een stukje stress weg. Nogmaals: ik begrijp niet wat daar nou mis mee is.


Van: Coby
Aan: allen
Wij hebben zelf deze dingen nooit gebruikt. Het lijkt mij een trend te zijn, onderhevig aan mode. Op een gegeven moment rijden veel mensen met zo’n oornetje en gaat men vanzelf denken dat het niet meer zonder kan, of dat het paard gespannen zal zijn als het geen oornetje op heeft. Maar ik zie ook genoeg paarden en pony’s die gespannen zijn mét oornetje. Dat is meer een kwestie van karakter en africhting, dan helpt zo’n netje echt niet.
Ik heb er dus niet zo’n hoge pet van op. Wat ik zelf heb zien gebeuren is dat zo’n netje vol wordt gestopt met watten. Dat is echt niet acceptabel. Ik vind het een beetje een circus en kan goed begrijpen dat de FEI daar nu een einde aan maakt.
Ik vind het ook terecht dat de netjes buiten wél zijn toegestaan. In Fontainebleau waren dit jaar van die zwermen kleine vliegjes. Daar hadden de paarden echt last van. Voor de rest zie ik niets in zo’n netje.


Van: Alexandra
Aan: allen
Met verbazing las ik de FEI-regel. Oké, sommigen gebruiken een oornetje als aankleding, maar de meest echte ‘paardenmensen’ gebruiken een oornetje omdat het paard er echt baat bij heeft. Persoonlijk vind ik het nut van een oornetje indoor minstens zo groot als outdoor. In het kader van het dierenwelzijn denk ik dat wij als ruiters en trainers juist moeten zorgen dat het paard zich zo happy mogelijk voelt. Sommige paarden raken uit concentraties of worden bang van geluiden. Dit wil niet zeggen dat zij de sport niet leuk vinden.
Ik train hoofdzakelijk jonge paarden en in hun opleiding hebben deze soms baat bij het gebruik van een oornetje, dus ik pleit eerder voor verruiming dan afschaffen. Niemand zal een oornetje gebruiken om een paard te straffen, maar juist om het welzijn en de happiness van het paard te waarborgen, dus laten we met zijn allen ervoor pleiten om deze maatregel van de FEI terug te draaien.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 13 november 2012 in De Paardenkrant.


Poll

Oornetjes op indoorconcoursen moeten gewoon toegestaan blijven. Lees meer

Laden ... Laden ...

9 reacties op “FEI verbiedt oornetjes op indoorconcoursen

  • vincent vermeulen

    Snap wel dat Coby er geen moeite mee heeft,bij de gemiddelde dressuur wedstrijd wordt je ongeveer de dood ingekeken als je maar iets te hard adem haalt en bij een prijsuitreiking komen sommige paarden binnen met aan 2 kanten een ketting en een groom.

    Over africhting gesproken !!!
    stomme regel.

  • Barbara Lancel

    Ik ben het volkomen met Jur en Alexandra eens, indoor springen is heel erg rumoerig, dat is bij dressuur totaal anders, daar kan je een spelt horen vallen. Ik denk dat Coby haar paard ook niet rustig en onder controle kan houden in zo`n heksenketel. Als er net zoveel herrie zou zijn tijdens een dressuurproef denk ik dat het percentage extreem veel lager zal zijn. Dit heeft niets te maken met alleen africhting maar zeker ook met bloed. Springpaarden kunnen zowiezo al beter tegen extremen dan dressuurpaarden maar soms is het echt teveel.
    Bescherm de paarden (vluchtdieren) tegen de herrie die wij mensen denken te moeten maken of verplicht het publiek om stil te zijn en geen barragemuziek meer. Zou wel erg saai worden.

  • Fr. Berings

    Er wordt tegenwoordig van alles wetenschappelijk onderzocht in het belang van het paard.
    Wanneer men wetenschappelijk gaat onderzoeken hoe hard geluid binnenkomt bij paarden, dan zal men schrikken van de uitslag, en in plaats van het oornetje te verbieden zal het verplicht worden gesteld.

  • Marian Raven

    Zelf heb ik een paard gehad die erg van streek raakte bij versterkt geluid (luidsprekers). Een ringmeester met megafoon kon hem een gat in de lucht laten springen.
    Toch was dit paard zo mak dat een klein kind er mee kon rijden.
    Dit paard was erg blij met zijn oornetje. Is ook de enige die ik daarmee heb gereden op wedstrijden.
    Ook ik vind dus dat de oornetjes niet moet verbieden. Waarom zou je?

  • Eddy Crul

    Dit lees ik in het nationaal reglement Belgie
    Oorbeschermers tegen insecten :
    Oorbeschermers zullen alleen toegelaten zijn om de paarden te beschermen tegen de insecten. Ze zullen toegelaten worden in uiterste gevallen en wanneer de voorzitter van de Jury of de Technisch Afgevaardigde het toelaat. Deze oorbeschermers moeten discreet zijn, mogen niet over de ogen van het paard hangen noch mogen geen oordopjes tegen
    het geluid verbergen .
    Dit lees ik in FEI tot en met 31/12/2012
    4. Gadgets. Martingales, breast plates, bit guards, any kind of gadgets (such as bearing, side,
    running or balancing reins, nasal strips etc.), any kind of boots or bandages and any form of
    blinkers, including ear muffs and any others, are, under penalty of elimination, strictly
    forbidden. Notwithstanding the above, noise cancelling ear muffs are allowed at prize-giving
    ceremonies.

    Je zou het niet zeggen dat dit reglement bestaat als je naar de wedstrijden in Nederland en Belgie kijkt;Oornetjes zie je heel dikwijls en meestal tegen dit reglement in.Hoe kan dat nu? Een reglement moet toch toegepast worden en ieder gelijk voor de wet.En wat als het een slecht(onlogisch) reglement is, Bestaat er een instantie met de FEI kan praten om slechte of onlogische reglementen, te laten wijzigen?? En kan ieder land zomaar zijn eigen nationaal reglement naar eigen dunken aanpassen en afwijkingen voorzien op het FEI reglement???
    Eerst en vooral hebben we goede en logische reglementen nodig,en dan moet iedereen ze volgen.
    vr gr Edi

  • karin bentum

    trend of niet , ze werken wel voor sommige paarden . geduurende het trainen van jonge paarden , kom je er acchter waar een paard op reageert . het ene paard is t andere niet . je probeert het paard zo ontspannen mogenlijk voor de dag te brengen .
    op concoursen zijn ze allemaal zeer onder de indruk de eerste paar keer , dan weet je ook nog niet hoe een paard zich ontwikkelen gaat .
    de meesten worden rustiger na een paar concoursen , maar er zijn ook paarden die nog steeds onrustig zijn , dus kun je gaan kijken naar kleine aanpassingen om het paard iets meer op zijn gemak te krijgen . een oornetje kan een beduidend resultaat op leveren . het paard kan hierdoor zich meer concentreren en focusen met het geen waar ze mee bezig zijn .
    voor de meeste mensen is wat ze zien een moment opname , maar daarachter zit iemand die probeert het goede te doen voor zijn of haar paard . dat is naar mijn mening een stukje ,, dier welzijn ,,

  • T Rijken

    Oornetjes zijn idd voor sommige paarden een uitkomst. Kennelijk heeft Coby zelf niet alleen een oornetje op maar ook hele grote oogkleppen, kan kennelijk niet verder zien als het dressuurwereldje waar de meeste paarden toch al geen ere ronde kunnen galloperen.

  • Francis Jansen

    Helemaal eens met Coby

  • Briesje

    Tools & techniques…. Natuurlijk, je kunt allerlei symptomen bestrijden met hulpmidddelen. Je kunt er ook voor kiezen om met vertrouwen en respect je paard op allerlei situaties voor te bereiden zodat dit allemaal niet nodig is. En voor je het weet rijd je bitloos, met een barebackpad door polder, dorp en op het strand. Waar was dat oornetje ook alweer voor nodig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.