Ga naar hoofdinhoud

Fokker bij Zangersheide beter opgewassen tegen recessie

van: De Paardenkrant
aan: Eise Brinkman (fokker), Wobbe Kramer (fokker), Willem Dekker (fokker)

Studbook Zangersheide en het KWPN vormen elkaars tegenpolen. De één heeft niet eens een stamboekopname, laat staan een predicatenstelsel voor merries. De ander investeert in een omvangrijke merrieselectie en een intensieve hengstenselectie. Het KWPN-fokprogramma is kwalitatief hoogstaand, maar ook kostbaar voor de fokker. Betekent dit dat een fokker bij Zangersheide beter tegen de recessie is opgewassen?

 


 

Eise Brinkman
Eise Brinkman (fokker)

Van: Eise
Aan: allen
Dat denk ik wel. Bij Zangersheide draait alles puur om de sport, dat is waar je een paard voor fokt. Bij het KWPN gebeurt het dat zowel hengsten als merries, die naar mijn mening voldoende kwaliteiten hebben voor de sport, niet de kansen krijgen die ze verdienen. Ik heb meegemaakt dat een merrie bij het KWPN geen sterpredicaat ontving, maar later wel internationaal liep en andersom komt ook voor. Ook wat betreft de hengstenselectie valt hierover iets te zeggen. Jonge hengsten die misschien niet precies in het plaatje passen, maar wel echte sportpaarden zijn uit een bewezen pedigree, krijgen bij Zangersheide een eerlijke kans.

Daarbij is de afzetmarkt bij Zangersheide groter en commerciëler. Het stamboek zorgt voor goede klanten over de hele wereld, waardoor de veulens hier nog prima verkocht worden. Daar komt bij dat je als fokker een goede premie ontvangt wanneer zo’n veulen een aantal jaren later in de sport goed presteert.

 


 

Wobbe Kramer
Wobbe Kramer (fokker)

Van: Wobbe
Aan: allen
Om in deze tijden goed mee te blijven doen, zal het KWPN meer aandacht moeten besteden aan sportresultaten. Het BWP heeft daar bijvoorbeeld al veel mee bereikt. Dit stamboek fokt enkel op prestatie, exterieur is van ondergeschikt belang. Het karakter, dat is belangrijk. Een paard moet eroverheen willen. Hier in Lanaken was er wat dat betreft een duidelijk verschil zichtbaar tussen de jonge paarden. De finale voor de vijfjarigen werd in een andere ring gehouden dan waar ze hun kwalificatiewedstrijden liepen. Een aantal van deze paarden sprong in de hoofdring een stuk minder, daarin speelt hun karakter een belangrijke rol.

Ook de merrielijn waar de paarden uit komen mag bij KWPN meer gewicht krijgen. Daar komt bij dat we naar mijn mening in de fokkerij moeten streven naar een type paard waarbij het sprongvermogen behouden blijft en die met name snel door een parcours te sturen is. In de steeds grotere rubrieken op twee- en driesterrenwedstrijden kun je alleen nog met een heel vlug en wendbaar springpaard vooraan meedoen.

 


 

Willem Dekker
Willem Dekker (fokker)

Van: Willem
Aan: allen
Ik ben het niet met de stelling eens. Het KWPN en Zangersheide zijn wat dat betreft inderdaad elkaars tegenpolen. Bij Zangersheide zijn sportprestaties belangrijker dan exterieur, terwijl het KWPN veel meer een mooi paard wil fokken. Een mooi en gezond paard verkoopt beter, maar de sport is uiteindelijk het allerbelangrijkst. Daar fokken we voor en met een lint is immers elk paard mooi.

Heel belangrijk is de gezondheid van de paarden, hier besteedt het KWPN veel aandacht aan. Vanuit Nederland verkopen we veel paarden naar het buitenland, daar willen ze kwaliteit.

Waar beide stamboeken volgens mij goed op selecteren is de merriestam van de paarden. Dit is naar mijn mening van groot belang. Van een aantal stammen weten we inmiddels dat daar de betere sportpaarden uit voortkomen. Laten we daar vooral mee doorgaan, want daar is markt voor.

 


 


Poll

Fokker bij Zangersheide is beter opgewassen tegen recessie. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Fokker bij Zangersheide beter opgewassen tegen recessie

  • Harrie Theeuwes

    Ik geloof niet dat je als zangersheide fokker beter gewapend bent tegen de recessie dan een een kwpn fokker… Wel heb je als zangersheide fokker bepaalde voordelen zoals een veiling met goede prijzen en de hoge fokkerspremies! Een groot nadeel van het kwpn vind ik de overdreven strenge hengsten selectie, zeker als je dan ziet dat ze bijvoorbeeld Plot blue en een deel andere top hengsten er op jonge leeftijd uitgooien. en er toch nog relatief veel keuren die ze helemaal nooit hadden hoeve keuren, goedkeuren! Ik denk dat je beter tien hengsten te veel keurt als ene aparte te missen, want als die van een particulier is en die laat hem gemakshalve zijn ballen afsnijden… dan is hij voor de fokerij verloren… nu is dat in t geval van Plot blue gelukkig niet gebeurt! Voor de rest denk ik dat het voor ons, fokkers belangrijk is dat we alleen met onze allerbeste merrie’s verder fokken. alleen dan kunnen we onze fokkerij nog rendabel houden en eer van ons werk hebben. als je probeert met je beste merrie kampioenen te fokken, fok je al genoeg gewone en een te kleine en eens een ongezonde… ik denk dat we met zijn alle veel minder en heel veel beter moeten gaan fokken. alleen dan denk ik dat de fokkerij op termijn weer rendabel gaat worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook