Ga naar hoofdinhoud

Gaan Embryotransplantatie en topsport niet samen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Sjak Laarakkers, Leon Thijssen, Rijk-Jan Pleijter De Franse stoeterij Harras de Mallaret stopt ermee: het spoelen van merries die ook in de sport lopen. De directeur ziet teveel problemen om hiermee door te gaan. Is dat herkenbaar? In hoeverre wordt het welzijn van merries op de proef gesteld door deze voortplantingstechniek?

Van: Sjak

Sjak Laarakkers, fokker/eigenaar topsportpaarden

Bij ons op stal worden elk jaar meerdere embryo’s gespoeld. Omtrent de embryospoelingen is het management heel bepalend. Als de merrie geïnsemineerd is rijden we door tot de dag voor de spoeling en de ochtend van de spoeling gaat de merrie vooraf eerst in de stapmolen. Enkele uren na de spoeling gaat de merrie nogmaals kort in de molen of even op de wei. De volgende dag wordt de merrie enkel licht gelongeerd en gaat ze tevens in de molen en/of wei. De derde dag na de spoeling bouwen we de training pas verder uit en dan worden ze normaal gesproken ook weer onder het zadel getraind. Als we merken dat de merrie na de spoeling echt moeite heeft met haar lichaam dan gaan we in overleg met onze vaste dierenarts Willem van Kampen van Dierenkliniek Wolvega. Sommige merries krijgen direct na de spoeling iets tegen de spierpijn en verder kan Solange Schrijer (Equine chiropractor) ook een waardevolle bijdrage leveren bij aanhoudende lichamelijke ongemakken. Gelukkig ervaren wij op stal weinig problemen met de spoelingen en het welzijn en de sportieve prestaties van merries als Darabel en Jatilinda lijken er ook niet onder te lijden. Mocht hier in de toekomst echter verandering in komen dan staat het welzijn van het paard zeker voorop en kan er dus besloten worden om met het traject te stoppen.


Van: Leon

Leon Thijssen, fokker/eigenaar topsportpaarden, springruiter

Ikzelf pas geen embryotransplantatie toe bij mijn oudere merries die in de sport lopen, maar wel bij mijn jonge vijf- en zesjarige merries. Ik heb het idee dat mijn jonge merries dat wel aankunnen omdat er genoeg tijd is om ze na het spoelen met rust te laten. Maar degenen die in de sport lopen, kunnen niet met rust gelaten worden. Bij mij is het gevoel ontstaan dat de hormonen van mijn zeven- en achtjarige sportmerries een beetje door de war raakten van het spoelen. Ik heb geen fijne ervaring opgedaan bij de situatie dat je alles tegelijkertijd doet. Ik vond dat sommige oudere sportmerries lustelozer waren en anders reageerden dan vroeger. Dat heeft ertoe geleid dat ik mijn oudere sportmerries niet meer laat spoelen. Ik realiseer me wel dat het per paard verschillend is hoe er op wordt gereageerd. Misschien maakt het niet zoveel uit als een merrie weinig bloed heeft, maar bij bloedmerries werkt het niet. Als je deze voortplantingstechniek toepast, moet je je sportmerries met rust kunnen laten.


Van: Rijk-Jan

Rijk-Jan Pleijter, dierenarts

Soms wordt te snel beweerd dat het aan deze voortplantingstechniek ligt als een merrie niet goed meer in de sport presteert, terwijl de merrie achteraf gezien een ander probleem heeft. De meeste sportmerries die wij spoelen voor embryotransplantatie presteren naar verwachting en worden niet uit de sport gehaald. Maar niet elke merrie is hetzelfde. Bij enkele sportmerries gebeurt dit wel omdat ze er hormonaal last van hebben; dit beïnvloedt het gedrag en de prestatie. Maar dit kan ook gebeuren als merries ‘gewoon’ hengstig zijn. Het komt ook wel voor dat een eigenaar niet wil dat een springmerrie hengstig wordt gespoten omdat de merrie daarna niet meer goed zou springen. De injectie werkt echter maar heel kort en in feite is het effect hiervan (buikkramp kan optreden) na een uur al verdwenen. In principe hoeft een merrie dus geen rust te krijgen tijdens het seizoen als ze gespoeld wordt, maar sommige eigenaren vinden dat wel prettig om te doen. Stress kan een rol spelen alleen weten we niet precies in welke mate dit bij iedere merrie meespeelt. Embryotransplantatie is nog steeds een handeling gedurende een natuurlijk proces. In feite heel anders dan OPU/ICSI. Het welzijn komt mijn inziens bij deze techniek niet in het gedrang. De merrie merkt bijna niks van het (embryo)spoelen in vergelijking met ‘normale’ fertiliteitsbegeleiding.

 

Deze Info@ verscheen woensdag 17 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Embryotransplantatie en topsport gaan niet samen

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Gaan Embryotransplantatie en topsport niet samen?

  • jan jonas

    Embryotransplantatie en topsport gaan niet samen, omdat er meer nodig is om top- prestaties van paarden te krijgen. Genoemde transplantaties zijn gebaseerd op emoties van fokkers, waar anderen weer graag gebruik van maken. Top paarden krijg je met het totale plaatje en dat is, de juiste opvoeding, het juiste voer passend bij het paard, de juiste training en een passende ruiter bij het paard. Als wij dat allemaal begrijpen zal het paard lopen voor wat het waart is, ieder op zijn eigen niveau. Maar als dit hele traject niet gedaan wordt of niet begrepen is, is embryotransplantatie zinloos. Ik zie nog steeds dat paarden vroegtijdig de sport verlaten door mismanagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.