Ga naar hoofdinhoud

Gaat de waarde van de Centrale Keuring verloren door nieuwe opzet?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joop van Wessel, Florijn Boxelaar, Marco Stienstra

Niet één, maar vijf Centrale Keuringen in Gelderland dit jaar! Deze list bedacht KWPN Regio Gelderland. Na het bekendmaken van de eerdere plannen van de regio om het keuringsroer voor springpaarden om te gooien, schreef het KWPN in een rectificatie: ‘Regio Gelderland is voornemens om de CK organisatorisch te wijzigen op een aantal punten, maar het (voorlopig) keurschap kan alleen worden toegewezen op de CK.’ Vandaar dat nu op iedere stamboekkeuring in Gelderland ’s middags een ‘CK’ volgt. Het grote voordeel voor de fokkers is dat deze maar één keer op pad hoeven om hun springmerrie(s) voorlopig keur verklaard te krijgen. Het KWPN noemt deze opzet nu een try-out. Is dit een goede zaak en zouden de regio’s meer vrijheid moeten krijgen om dit soort veranderingen door te voeren?


Van: Joop

Joop van Wessel, inspecteur tuigpaarden en fokker

Ik kan me niet vinden in dit besluit. Gelderland is een grote provincie, waar we het dan ook met vijf stamboekkeuringen moeten doen. Voor de springpaardenfokkerij is het een achteruitgang als we de Centrale Keuring op deze manier gaan organiseren. Ze horen juist de goede merries op de stamboekkeuring uit te nodigen voor de Centrale Keuring. Je hebt dan goed vergelijkingsmateriaal om paarden door te kunnen verwijzen naar de NMK. Ze moeten ernaar streven om alles zo gelijk mogelijk te houden. Bovendien vind ik dat je de dressuur en springmerries op dezelfde manier dient te beoordelen. Tussen de stamboekkeuringen en de Centrale Keuring kan een paard in positieve zin nog beter worden. Dressuurmerries krijgen de tijd dus wel om te verbeteren tussen de stamboekkeuring en de Centrale Keuring, terwijl de springmerries in Gelderland straks eigenlijk maar één keer de kans krijgen. De beste springmerries van alle vijf de stamboekkeuringen/Centrale Keuringen worden alsnog naar een zesde Centrale Keuring doorverwezen. De strijd is dan eigenlijk al geleverd, waardoor het ook voor de inzenders minder aantrekkelijk wordt. Ze moeten uiteindelijk toch een Centrale Keuring in Gelderland organiseren om alle toppaarden van de stamboekkeuring /Centrale Keuring door te verwijzen. Laat het dan zoals het is.


Van: Florijn

Florijn Boxelaar, ledenraadslid KWPN regio Groningen

Iedere regio moet zelf bepalen hoe zij de Centrale Keuring het beste organiseert voor haar leden. In het noorden zijn wij niet voornemens onze keuringen op deze wijze te organiseren, maar ook dat zal afhangen van het aantal deelnemers in de toekomst. Neem Flevoland, een provincie met een klein aantal deelnemers die op deze wijze toch een mooie keuringsdag kan organiseren. Bij ons in Groningen, maar ook in Friesland en Drenthe zijn er meer deelnemers aan de keuring, zodat we een goede Centrale Keuring kunnen organiseren. In het noorden leeft de keuring meer onder de fokkers denk ik. De sport is een steeds belangrijker onderdeel voor de fokkerij, maar ik vind het wel belangrijk om het exterieur te blijven bewaken. Het voordeel van een Centrale Keuring met veel deelnemers is dat je de paarden beter kunt vergelijken dan wanneer je ze in kleinere groepen ziet op verschillende momenten. Volgens mij heeft Gelderland een grote Centrale Keuring met veel inzenders. De reden om dit te doen uit gemak en kostenbesparingen vind ik geen goede. Daarnaast vind ik dat als je dit voor springpaarden doet, je deze mogelijkheid ook voor de dressuurpaarden in je provincie zou moeten bieden.


Van: Marco

Marco Stienstra, bestuurslid regio Friesland en Jong KWPN en fokker

Het is een goede zaak dat deze nieuwe opzet binnen de Regio Gelderland als try-out wordt uitgevoerd, door paarden met elkaar te vergelijken tijdens een keuring blijven we aandacht geven aan het exterieur van het dier. Nederland staat bekend in de handel om haar mooie en fijne springpaarden. Dit moeten we proberen zo te houden want een lelijk paard dat niet kan springen is niets waard. De behoefte van de fokker verandert doordat de focus steeds meer komt te liggen op de sport binnen de springpaardenfokkerij en daarnaast loopt het aantal bezoekers terug op de keuring. Fokkers kiezen er steeds vaker voor om hun merrie een aanlegtest te laten doen of haar in de sport te laten uitbrengen. Door de Centrale Keuring voor de springpaarden direct na de stamboekkeuring te laten plaatsvinden, probeert men de fokkers te stimuleren om met hun paard deel te nemen aan de keuring. Daarnaast worden de allerbeste driejarige springmerries die een voorlopig keurpredicaat hebben verdiend, uitgenodigd om centraal te strijden voor een ticket naar de Nationale Merriekeuring en de kampioenstitel van Gelderland. Het is nu al zo dat de regio’s in goed overleg met het KWPN de vrijheid krijgen om dit soort veranderingen door te voeren. Zo worden in enkele kleine regio’s al jarenlang de stamboekkeuring en de Centrale Keuring op één dag gehouden, en dit werkt goed. Wel dient iedere regio specifiek bekeken te worden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 11 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

CK verliest waarde met nieuwe opzetLees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.