Ga naar hoofdinhoud

Helpt het dekken met gekloonde genen uit het verleden de fokkerij vooruit?

Van: De Paardenkrant
Aan: Bert Poppelaars (fokker), Floris van Leuken (handelaar en fokker), Piet Raijmakers sr. (springcoach en fokker)

Topfokker Joris De Brabander stelt dit jaar de kloon van Top Gun ter dekking. Daarmee komt het genetische materiaal dat in de negentiger jaren bijdroeg aan gouden Europese en olympische medailles beschikbaar voor de fokkerij. Vinden jullie dit een goed idee? Zouden jullie willen dekken bij Top Gun Cryozootech?


opi1-info@ foto 1 Bert Poppelaars (Large)Van: Bert
Wat een dilemma, één van de beste springpaarden van de negentiger jaren die nu beschikbaar is voor de fokkerij. Onze fokkerij is door de inbreng van twee Grannus-merries, Ladina ISP – de moeder van Padinus – en Madermie ISP, mede gebaseerd op het feit dat Top Gun toentertijd zo geweldig presteerde. Wij waren en zijn nog altijd fan van het Grannnus-bloed. De optie om dan met één van de best presterende Grannus-nakomelingen te kunnen dekken opent wat dat betreft nieuwe deuren. De instelling en het vermogen dat Grannus meegaf aan zijn nafok is naar mijn idee nu net wat we vandaag de dag zoeken in het moderne sportpaard.
In de fokkerij moet je altijd open staan voor nieuwe wegen en zeer waarschijnlijk zullen we Top Gun Cryozootech inzetten in onze fokkerij. Wel gedoseerd, want zijn fokkerij is nog een open boek. En natuurlijk willen we vóór hem te gebruiken de hengst een keer bekijken. Voor zover foto’s wat zeggen zien we in Top Gun Cryozootech een echte Grannus-nazaat.


opi1-info@ foto 2 Floris van Leuken (Large)Van: Floris
Dat de ruin Top Gun in zijn tijd een fantastisch springpaard is geweest, staat natuurlijk buiten kijf. Zou Top Gun echter met z’n leeftijd van 32 jaar nu en een bloedpercentage van nog geen 15% de huidige springpaardenfokkerij ook nog vooruit kunnen helpen? Naar alle waarschijnlijkheid zou ook Top Gun dat niveau vandaag de dag in de technisch gebouwde en snelle parcoursen niet kunnen evenaren.
In de praktijk blijkt ook dat de overeenkomsten qua exterieur, interieur en prestatie bij klonen in de meeste gevallen niet identiek zijn. Door het inzetten van klonen van paarden die in het verleden excelleerden, een proces dat sowieso ingaat tegen het algemeen principe van de natuurlijke selectie, zullen we de sportpaardenfokkerij niet vooruit helpen.
In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst. We moeten dan ook niet te veel achterom kijken, maar vooruit denken en trachten te vernieuwen om de volgende generatie te verbeteren.


opi1-info@ foto 3 Piet Raijmakers (Large)Van: Piet
Ik zou heel graag bij de kloon van Top Gun dekken! Ik probeer in de fokkerij altijd bewezen bloed x bewezen bloed x bewezen bloed te doen. Nou weet ik niet of Top Gun de enige uit zijn moederstam is die kon springen, maar ik weet wel dat hij één van de beste springpaarden van zijn tijd was, zo niet de allerbeste. Dus die gok zou ik graag wagen.
Ik heb Top Gun destijds natuurlijk van nabij meegemaakt, toen hij met Jan Tops in het Nederlandse team zat waarin ook Ratina en ik zaten. Dat waren twee fenomenen bij elkaar! In die tijd heb ik Top Gun zelf ook een paar keer mogen rijden. Je weet niet wat voor een wonder er uit de combinatie van Top Gun en Ratina – via hun klonen dan natuurlijk – geboren zou kunnen worden.
Ik ben helemaal geen overdreven voorstander van klonen. Maar stilstaan is achteruitgang. En als je de heel aparte paarden van de sport kunt gebruiken voor de toekomst, dan is de sport daarmee gediend.

Deze [email protected] verscheen woensdag 5 februari 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Dekken met gekloonde genen uit het verleden helpt fokkerij niet vooruit. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Helpt het dekken met gekloonde genen uit het verleden de fokkerij vooruit?

 • winny de landmeter

  -Geef deze hengst de kans zich te bewijzen met voornamelijk hoog in het bloed staande springmerries ik zie niet in waarom dat een grotere gok zou moeten zijn dan nieuwe jonge hengsten in ieder geval was Top Gun een top springpaard en dat is in ieder geval wel bewezen!!!

 • Theeuwes Harrie

  Ik ben het niet helemaal eens met Floris, ik denk dat Top gun vandaag de dag nog heel goed mee zou kunnen in de sport! Ook voor wat betreft het volbloed percentage van 15 procent maak ik mij niet direct zorgen… Top gun was een echt bloedpaard net zoals heartbreaker een echt bloedpaard is!
  Ik fok liever met een bloedhengst met een lager percentage volbloed dan met een doorsnee hengst met een hoog percentage volbloed. Dat percentage volbloed heeft net zoveel te betekenen bij een koude knol als een prachtig papier bij een paard dat niet kan springen… Ik vind dat we ook niet moeten doorslaan met klonen, maar voor uitzonderingen zoals Top gun, Saphire, Ratina Z en Gem twist vind ik t geweldig dat ze gekloond zijn… De toekomst zal het uitwijzen!

 • Dick de Jong

  Gewoon een kasn geven, fokken is gokken.
  Hoeveel kan hij in de populatie kapot maken. Stel er komen een paar honderd veulens van op een populatie wereldwijd van duizenden merries. Als hij slecht fokt rangeerd hij zicxhzelf uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.