Ga naar hoofdinhoud

Geldt Zwitserland als voorbeeld met verbod slofteugel?

Van: De Paardenkrant
Aan: Luc Steeghs (bondscoach jeugd), Maikel van der Vleuten (springruiter), Bert Romp (trainer en coach)
Zwitserse springruiters mogen vanaf 2016 helemaal geen gebruik meer maken van de slofteugel. Ook in de prijsuitreiking is dit hulpmiddel niet langer toegestaan. Eerder al deed Zwitserland de ‘rollkur’ in de ban. Is Zwitserland een lichtend voorbeeld? Of zijn die Zwitsers overijverig bezig om de publieke opinie te bewerken en heeft dit verbod niks met het daadwerkelijk beschermen van het paardenwelzijn te maken?


Luc SteeghsVan: Luc
Zwitserland wil een voorbeeld stellen, alleen moet niet iedereen daarin meegaan. Ik ben het er dus niet mee eens. Het is wel een heel makkelijke oplossing om de slofteugel en de ‘rollkur’ te verbieden. Wanneer een slofteugel door topruiters of deskundigen op een goede manier als hulpteugel wordt gebruikt, kan dat geen kwaad. Een slofteugel kan behulpzaam zijn om een paard op een verantwoorde manier af te richten. Maar een slofteugel moet niet overmatig of ondeskundig worden gebruikt, want dat is niet goed. Er is niks mis mee als er bij de prijsuitreiking mensen langs de kant staan te juichen of de muziek gewoon hard staat. Een slofteugel kan dan een goed hulpmiddel zijn om je paard een beetje in bedwang te houden. Ik heb ook een mening over de ‘rollkur’. Door bepaalde mensen wordt de ‘rollkur’ verkeerd geïnterpreteerd en ondeskundig uitgevoerd en dat is niet goed. De ruiters die de ‘rollkur’ op een deskundige manier toepassen, hebben daar alleen maar baat bij gehad en dat kun je zien aan de leeftijd die hun paarden bereiken. Zolang er op het voorterrein stewards staan die weten of de ‘rollkur’ op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd of onterecht lijkt mij dat geen probleem.


Maikel van der VleutenVan: Maikel
Ik ben benieuwd of dit verbod zowel nationaal als internationaal geldt. Ik ben het er niet mee eens dat ze de slofteugel af willen schaffen. Misschien dat er op landelijk of nationaal niveau minder ervaren ruiters zijn die een slofteugel op een verkeerde manier gebruiken, maar het is moeilijk om te bepalen op welk niveau je de scheidslijn legt bij het afschaffen van de slofteugel. Op internationaal niveau weten de ruiters hoe ze een slofteugel moeten gebruiken. Ik heb er niks op tegen als deze mensen de slofteugel gebruiken om de paarden beter te maken of losser in het lijf. Als je de slofteugel op een goede manier gebruikt omdat een paard moeilijk over de rug wil lopen, dient een slofteugel als hulpmiddel om dat iets makkelijker en op een ontspannen manier voor elkaar te krijgen. Dit gaat niet in tegen het welzijn van de paarden. Een prijsuitreiking gaat misschien eerder ten kostte van het welzijn. In tien minuten tijd wordt een paard in één keer opgefokt met toeters en bellen. Als je gedurende de prijsuitreiking een slofteugel omdoet, is dat zowel voor het paard als de ruiter veiliger. Je kunt je paard dan meer onder controle houden.


Bert RompVan: Bert
Zeer zeker dat laatste is het geval. Ik denk dat het idee afkomstig is van mensen die ver van de praktijk staan. Afgelopen weekend was ik in Zwitserland en besprak het onderwerp daar met iemand. De Zwitsers zouden er goed aan doen aandacht te besteden aan amateurrubrieken, en daar te kijken hoe er gereden wordt en eventueel ruiters een straf te geven voor het misbruik van hun paard. Dat is verstandiger dan het verbieden van een slofteugel in goede handen.

Qua veiligheid denk ik dat je de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf moet leggen. Ruiters zijn volwassen genoeg om te beslissen of ze met slofteugel rijden of niet. Maar als je paarden hebt die in de prijsuitreiking erg onstuimig worden, dan kun je juist met een slofteugel wel op een normale en veilige manier de prijsuitreiking doen.
In Nederland is vanaf het 1,30 m toegestaan met slofteugel op het voorterrein te rijden, dat vind ik een goede regel. Bij jonge paarden ben ik er geen voorstander van, maar aan de andere kant: als je professionele mensen hebt, dan moeten die zelf kunnen beoordelen wat het beste is voor hun paard. Ik zie er niet iets slechts in om een paard ermee te rijden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 28 oktober 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Zwitserland geldt als voorbeeld met verbod slofteugel.Lees meer

Laden ... Laden ...

15 reacties op “Geldt Zwitserland als voorbeeld met verbod slofteugel?

 • Sammy

  Een slofteugel gebruiken om een paard ontspannen over de rug te krijgen???!!! Pfffff, nou heb ik zeker geen hoge pet meer op van onze “top”ruiters!! Er wordt tegenwoordig gewoon onvoldoende tijd genomen om een paard naar behoren af te richten en te trainen. Alles moet snel omwille van het geld. Bah!!!!

 • eddy crul

  Iedereen weet wat je met een slofteugel kan doen ,of wat een slofteugel doet.Dit naar gelang de bevestiging ervan.De conclusie is dan evident,een slofteugel is een dwangmiddel. En dwangmiddelen laat men op wedstrijden thuis.Maar soms kan de slofteugel de veiligheid voor de ruiter bevorderen.Wat doen we daar dan mee? Niet zo eenvoudig te beantwoorden.Toch ben ik voorstander om op wedstrijden geen dwangmiddelen toe te laten.Gewoon mijn mening .vr gr EC

 • jw

  Eddy ik zie een slofteugel niet altijd als een dwangmiddel,voorbeeld een paard wat niet aan de teugel komt ,en ruiter steeds harder moet werken en trekken zal de slofteugel bij GOEDGEBRUIK als prettig ervaren.Vaak is dit dan een tijdelijke hulp ,als paard ontspant en nageeflijk is kan de slof weg. Dus geen getrek meer.
  Ik ervaar de slof als positief voor tijdelijke hulp.

  Sammy met jouw reactie kan ik leven ,denk hetzelfde,maar er zijn toch nog altijd moielijkere paarden bij ,of lastig afbuigen,en dan komt het getrek van de onkunde van de ruiter naar voren.Als men eens consequent was in africhten zoals wij vroeger deden.
  Maikel helemaal mee eens

 • Antonio

  Nou zeg, zijn dat z.g. professionals………? het gebruik van slofteugel en LDR is duidelijk een gebrek aan kennis/kunde, als iemand dat nodig heeft ben je of een erg grote domoor of een gegantische stuntelaar…… Ruk de “koppen” er maar af. Ernest van Loon beschrijft het zo duidelijk in zijn boek (“bijbel”) gaan we verkrachten of……….?

 • Yvonne Meijer

  Professionals…. Dat zijn ze zeker. Maar zoals zij de slofteugel gebruiken? Op het losrijterrein? Ik vraag me dan altijd wel dingen af om eerlijk te zijn. Zo is het mij niet geleerd.

 • McJaco

  Wanneer ik de commentaren lees dan is het opvallend om vast te stellen dat deze meningen ± het omgekeerde zijn dan wat de 3 professionals in het bovenstaande interview zeggen…toeval? Algemeen wil ik één punt vermelden (dat zal de rest wel verduidelijken): paarden zijn volgroeid tussen hun 5e en 6e levensjaar; wedstrijden voor 3 jarigen!? dat zegt toch voldoende dacht ik.

 • Martina

  Ben het zo met Eddy, Antonio, Sammy en Yvonne eens !!!! En JW… VROEGER leerde men nog paardrijden, en ging je pas naar een wedstrijd bijv. als JIJ en je PAARD er klaar voor waren. Zowel ik als mijn kinderen kunnen niet eens met slof rijden, sterker nog …hebben geen eens hulpmiddelen in de kast liggen. Maar wij rijden dan ook niet voor het grote geld, he!!!

 • Huub Valkenburg

  De bijdragen hebben alles gezegd, toch wil ik reageren, de stemmen dienen luider te worden. De overheid moet gaan ingrijpen tegen deze afschuwelijke vormen van mishandeling. Slofteugel, is dat niet synoniem aan dwangbuis? Professional betekend volgens van Dale niet dat je liefhebber bent, bovendien paardensport is heel iets anders dan paardrijkunst. De meeste professionele ruiters zijn gewoon gecascheerd onvermogend het is meer status en big business. LDR begint waar kennis ophoudt. Albert Voorn deed ooit zijn mond terecht ver open, dat was sommige lieden niet bevallen, het journaille durft door intimidatie niets meer te schrijven, de schijters. Jan Nivelle, een van de Duitse toptrainer heeft zich onlangs duidelijk zeer kritisch uitgelaten in de Duitse nationale media over e.e.a. Jammer dat in NL maar weinig echte kennis is, waar moeten wij het ook leren?, goede opleidingen zijn er niet, Duits lezen kan het gros ook niet. Van het SCALE DER AUSBILDUNG heeft nagenoeg niemand een idee wat dat inhoudt, ook de z.g. professionals niet…… Droevig maar waar…….

 • Martina

  Kortom.. WEG met de slofteugel en andere hulpmiddelen in de paardensport !!Ja,ook de stang en trens in de dressuur ! Gewoon lekker samen met je paard in harmonie aan het werk zijn en er plezier aan beleven. Hr Valkenburg, u heeft helemaal gelijk.

 • jw

  We hebben het hier over een slofteugel.
  IK VIND DAT EEN PELHALM VERBODEN MOET WORDEN IN DE KLASSE B,LAAT MAAR ZIEN ZOALS VROEGER DAT JE RIJDEN KAN EN CONTROLE HEBT.
  MIJN INZIENS IS DIT ERGER DAN DE SLOF.
  MARITNE VROEGER HADDEN WE WEL ANDERE PAARDEN QUA BLOED,IK HEB ER ZO N 300 GEHAD WEET WAAR IK OVER PRAAT.VANDAAG DE DAG ZIE JE OOK WEER TEVELL BLOED PAARDEN VAAKTE MOEILIJK.
  VROEGER HADDEN WE PAARDENMENSEN NU MEISJES MET PAARDEN EN SMARTPHONES(OH ZE MISSEN WAT )VROEGER ZEI MEN IN LIMBURG:ELK PAERD HEEFT EEN VOTLOOK,MAAR NU HEEFT ELK VOTLOOK EEN PAERD.
  EN DAT IS OOK WEL ZO KIJK EENS WAT DE HEDENDAAGSE JEUGDIGE RUITERS DOET MET HET PAARD ,VAAK ELDERS GESTALD ALLEEN EFFE RIJDEN EN DE REST VERGEET ,HOE KUN JE ZO JE PAARD LEREN KENNEN NIET HOE KUN JE ZO EEN COMBINATIE WORDEN- NIET.HOE LEER JE VERTROUWEN GEVEN AAN JE PAARD OP DEZE MANIER NIET DUS.NA EEN SLECHTE DAG EFFE AAN HET PAARD TREKKEN,ALLE KWAADHEID ERUIT PLOFFEN OP HET ARME DIER DAT DE HELE DAG OP STAL STAAT,EFFE AFZEIKEN EN WEER WEG ZETTEN,PAARDEN MENSEN NOEMT ZICH DAT EN RUITER,NEE VAAK WORDT HET PAARD NOG DOOR EEN ANDER DOOR DE WEEK GEREDEN ,DAT HIJ IN HET WEEKEND GOED LOOPT EN GEEN PAS VERKEERD DURFT TE ZETTEN,RUITERS NOEMEN ZICH DIT EN PAARDENMENSEN.IK BLIJF BIJ MIJN REACTIE 3 BIJ GOEDGEBRUIK KAN DE SLOF BETER EN SNELLER WERKEN DAN HET GETREK ALLEMAAL

 • M. Evers

  Ik kan er heel kort over zijn: dwingen tot ontspanning klinkt toch echt te tegenstrijdig om waar te kunnen zijn.
  Waarom kan het paard niet ontspannen? Is het misschien iets in zijn lijf of het is spanning door een ruiter die niet op de juiste wijze inwerkt? Het kan veel oorzaken hebben, maar zoek ernaar en begeleid je paard naar ontspanning. En vooral…neem de tijd !!
  En even over prijsuitreikingen: lossen we het probleem op met een slofteugel of moeten we de oplossing zoeken in het wegnemen van de oorzaak?

 • Frans Berings

  Het is niet voor niets dat het gebruik van de slofteugel op het voorterrein in Nederland alleen is toegestaan vanaf de klasse Z. Alleen bij bij paarden die netjes afgericht zijn op trens, mag je in de hogere klassen een slofteugel gebruiken voor de fijnafstemming, waardoor de ruiter nog ontspannender kan zitten, en daardoor de teugelhulpen nog subtieler kan geven.

 • M. Evers

  Ik ben niet thuis in alle regels die in Nederland gelden voor het gebruik van een slofteugel.
  Maar in de klasse Z verwacht ik dan toch eigenlijk wel dat je in staat bent om je paard zonder trukendoos in een ontspannen houding te rijden? Als je de basis niet voor elkaar hebt, hoor je i.m.o. geen Z te rijden. Een slofteugel, dat zou je als ruiter niet moeten willen…..

 • Marian Raven

  Een slofteugel kan een prima hulpmiddel zijn. Als een jong paard moet leren nageven kan hij als begrenzing werken, net als een bijzet bij het longeren; dat betekent dus dat hij niet te kort wordt genomen(!). Tijdens een buitenrit kan hij voor veiligheid zorgen. Tijdens prijsuitreikingen kan hij nuttig zijn, al heeft het mijn voorkeur om de omstandigheden minder stressvol te maken; dus de muziek minder hard bijvoorbeeld.
  Ik ben wel tegen de slofteugel als dwangmiddel. Maar wat dat betreft is er zeer veel in de optoming wat voor dwang kan worden gebruikt.
  Het staat of valt dus bij de manier waarop het wordt gebruikt.
  Een combinatie die meedoet aan een wedstrijd zou de opleiding voldoende voor elkaar moeten hebben en tijdens het losrijden geen slof (meer) nodig moeten hebben.

 • tony v

  JW Wat zit er veel waarheid in uw 2de opiniestukje alleen jammer veel jonge mensen het niet meer begrijpen. Aan Huub wil ik nog vermelden dat jan Nivelle een Belg is die in Duitsland leeft en werkt. Hoe zou dat komen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook