Ga naar hoofdinhoud

Heeft afstammelingenkeuring wel zin?

Afstammelingenkeuring KWPN 2019. Foto: Jacquelien van Tartwijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Arend van Ittersum, Lauw van Vliet, Hester Klompmaker

Op de KWPN-afstammelingenkeuring kwamen de veulens van achttien springhengsten voor de jury. Dat riep vragen op. De veulens zijn op vreemd terrein vaak gespannen, zijn soms overbouwd en daardoor uit verhouding waardoor de galop niet te beoordelen is. Ook exterieurmatig kun je zo’n veulen te snel veroordelen. Heeft zo’n afstammelingenkeuring wel zin?


Van: Arend

Arend van Ittersum, springpaardfokker
Foto: De Paardenkrant

Naar deze afstammelingenkeuring ben ik natuurlijk geweest. Van de getoonde veulens was ik niet onder de indruk. Wat duidelijk van invloed kan zijn, is het aantal geregistreerde veulens. Bij een klein aantal voegen vijf of zes getoonde veulens mijns inziens niets toe over de verervingskracht van de jonge hengst. De lineaire scores helpen je daarbij ook niet. Er is veel te weinig spreiding te vinden in met name het exterieur.
Opvallend was wel dat er veel veulens met te veel spanning door de baan gingen. De merrie met veulen los door de baan laten gaan, kan zorgen voor een meer ontspannen voorstelling van de veulens. Tot slot moet ik constateren dat dit evenement in de huidige vorm geen toegevoegde waarde heeft. Gezien het kostenaspect voor zowel hengstenhouders als KWPN en de minimale informatie over de werkelijke verervingskracht van de jonge hengst. De geringe belangstelling van de aanwezige fokkers geeft een signaal af.


Van: Lauw

Lauw van Vliet, hengstenhouder
Foto: De Paardenkrant

Doordat de meeste jonge hengsten nog maar weinig merries dekken, heeft een hengstenhouder geen ruime keuze uit veulens. Laat ik mijn eigen jonge hengst, Just One, als voorbeeld nemen. Hij heeft acht veulens gefokt, daarvan was één veulen kreupel en één veulen ziek. Hierdoor hield ik zes veulens over die ik kon laten zien op de afstammelingenkeuring in Ermelo. Ik was daar wel blij mee want er zaten drie hele goede veulens tussen. Ik werd alleen afgerekend op de drie veulens die iets minder goed waren. Als Just One meer merries had gedekt, was de groep met veulens uniformer geweest.
In de huidige vorm heeft de afstammelingenkeuring geen meerwaarde. Je kunt een springveulen alleen maar beoordelen als hij samen met zijn moeder vier of vijf rondjes los kan galopperen. Bij één rondje is een veulen nog wat gespannen. Het KWPN moet er ook over nadenken of het lineair scoren van springveulens überhaupt zin heeft. Het kost een hoop geld en het geeft geen extra informatie of garantie. Het wil helemaal niet zeggen dat een veulen met een heel goed scoreformulier op driejarige leeftijd beter is dan de rest. Als dit veulen op driejarige leeftijd niet goed kan springen, heb je er niks aan. Een oplossing zou kunnen zijn dat elke hengstenhouder er zelf verantwoordelijk voor wordt dat dertig procent van de nafok wordt aangeboden op de veulenkeuring.


Van: Hester

Hester Klompmaker, springamazone, fokker en voormalig lid KWPN-hengstenkeuringscommissie
Foto: De Paardenkrant

Het is een mooie mogelijkheid om de nafok van de verschillende jonge hengsten te bekijken. Het is erg interessant om van een hengst meerdere veulens bij elkaar te zien en een totaalbeeld te vormen, en daarbij kun je de moeder van het veulen zien. Daarnaast kun je in een korte tijd op één locatie heel veel veulens zelf bekijken en zelf oordelen.
Veulens groeien en veranderen, de galop is soms moeilijk te beoordelen door de spanning. Het is een momentopname. Maar dat is het altijd. Je bent afhankelijk van hoe een paard of veulen zich gedraagt in een andere omgeving. Het is van belang om rekening te houden met het leeftijdsverschil. Daarbij is het een beoordelingsmoment en geen veroordeling. Het is een eerste indruk van de vererving van een jonge hengst, de correctheid, ontwikkeling, balans, vanuit het achterbeen aangalopperen, eventuele andere opvallende kenmerken. Deze informatie kan de fokker gebruiken in zijn aanparingskeuze.
Tot slot heeft een stamboek een sociale functie en het is een gelegenheid voor fokkers om elkaar te ontmoeten en met elkaar te discussiëren over de nafok van de jonge hengsten. In mijn ogen heeft deze afstammelingenkeuring zeker nut.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 21 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Afstammelingenkeuring heeft geen toegevoegde waarde Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Heeft afstammelingenkeuring wel zin?

  • Mark

    Ik vond de opzet van de afstammelingenkeuring met thuis scoren en daarna bij de hengstenhouder een stuk prettiger. KWPN moet zich afvragen waarom het daar zwart zag van de mensen en nu zit er amper iemand op de tribune. In deze vorm werkt het dus niet.

  • Bart Wiebing

    Het zijn moment opnames, maar daar kun je en moet je door heen kijken.
    Voor de fokkers heel belangrijk, om met eigen ogen dit waar te nemen.
    Je ziet veulens en de moeders, en je hebt een beeld van de hengst.
    Dan kun je zien heeft hij verbetert bij de merrie ,of juist niet.
    Daar komt bij dat je zelf een beeld hebt wat je fokken wilt qwa type enz enz.
    Je kent je eigen merrie hoe die gefokt is ,en zelf fokt.
    Wat wil ik behouden en bevestigen, en wat wil ik verbeteren.
    Daar zoek je een hengst bij naar jouw eigen mening en gevoel.
    En daar komt de sport in de moeder lijnen nog bij ook van de hengst.
    Ik ben persoonlijk het eens met het schrijven van Hester Klompmaker.

  • S Gubbels

    Ik denk dat op deze manier geen zin heeft om de veulens te laten zien.Je moet denk ik veel meer tijd nemen om ze ontspannen te kunnen laten zien.Daarom lijkt mij het beste om terug te gaan hoe het eerder was dan heb je ook de geintereseerde fokkers daar. Dus gewoon bij de hengstenhouder en de tijd nemen lijkt mij het een hele goede opzet en minder kosten?!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.