Ga naar hoofdinhoud

Heeft iedereen baat bij overheidsinvestering in de paardenwereld?

Van: De Paardenkrant
Aan: Robert Zandstra (voorzitter stichting hippische initatieven Oost-Nederland), Leon Thijssen (handelaar en participant De Peelbergen), Jacob Melissen (hippisch journalist)
Nederland kent een aantal sterke hippische regio’s. Maar sinds een aantal Limburgse paardenbedrijven en overheden de koppen bij elkaar hebben gestoken om Equestrian Centre De Peelbergen van de grond te tillen, moet de conclusie luiden dat Limburg nu toch echt dé paardenregio van Nederland is. Of niet?


opi1-info foto1 Robert Zandstra (Large)Van: Robert
Limburg de sterkste hippische regio? Dat vind ik wat ver gezocht. Maar Limburg speelt wel heel goed in op de voordelen die sport en regio ondervinden van een wederzijdse versterking. Het begint nu toch ook wel landelijk door te dringen dat juist de hippische sporten een impuls geven aan de totale ontwikkeling van een regio. Wij als stichting Hippische Initiatieven Oost-Nederland kijken met enige bewondering naar het maatschappelijke draagvlak in Limburg voor het besef dat paardensport een waardevolle bijdrage levert. Om eerlijk te zijn missen we dat een beetje in Overijssel. Wel is het zo dat je er niet bent met investeringen. Je hebt ook tijd nodig. Evenementen als Boekelo en het CHIO Rotterdam zijn niet te kopiëren, daar gaat een ontwikkeling van veertig jaar aan vooraf.
Toen wij hier in Twente een aantal jaren geleden een olympische stip op de horizon zetten, had dat gelijk de nodige investeringen en activiteiten tot gevolg. Niet alleen bij ons, maar ook in Drenthe, Breda-Rotterdam en Limburg. Zo werkt het dus.
Bij ons in Overijssel hebben we alle hippische ingrediënten wel in de pan. We missen alleen nog het vuur om tot een heerlijke maaltijd te komen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Leon
Limburg wordt of is misschien al wel een winkelcentrum van paarden. Er zijn veel grote stallen, goede ruiters en straks met De Peelbergen weer een prachtig complex. Daar kunnen wij trainen, kunnen we met klanten gaan trainen, kunnen we paarden proberen. Eigenlijk kun je er alles en wordt het echt een ontmoetingscentrum. Het is in ieders belang om Limburg zo nog meer op de kaart te zetten, ook voor ons als handelaren. Wij kopen en verkopen paarden en trainen en rijden paarden voor derden en als er dan zo’n complex in de buurt is, trekt dat altijd weer buitenlanders, sponsors en eigenaren. Doordat we – net zoals ze in regio Twente veel doen – ons bundelen en veel samen doen, staan we sterk. De markt is over de hele wereld en dan komt het echt niet net op dat ene paard aan, dus moet je juist samenwerken.
Limburg is door de nabijgelegen vliegvelden, zoals Düsseldorf, goed te bereiken en dan is het voor mensen net als naar een winkelcentrum gaan. Ze komen, kunnen shoppen en kunnen weer gaan, ze hoeven niet de hele dag rond te rijden om iets te vinden. Als mensen iets willen en ze kunnen het in de regio vinden, dan hoeven ze niet verder.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jacob
Mijn antwoord luidt volmondig: ja. De Limburgse paardensector zet zich met de realisatie van De Peelbergen echt op de kaart. Van Nederland, maar straks mogelijk ook van West-Europa. Het getuigt van kracht dat de sector op deze manier samenwerkt. Dat de betrokken ondernemers elkaar als collega’s zien in plaats van als concurrenten. Ze hebben een voorbeeld genomen aan de meubelboulevard. Met een aantrekkelijk aanbod klanten trekken en met als doel dat deze klanten een paard in Limburg kopen. Ik noem dat volwassen gedrag. Deze handelaren hebben geen angst, maar respect voor elkaar en door samen te werken versterken ze elkaar. Even afwachten hoe het zich ontwikkelt, maar ik denk dat dit een businessmodel is waar heel hippisch Nederland een voorbeeld aan kan nemen.
Er zijn natuurlijk meer regio’s waar de hippische sector sterk vertegenwoordigd is. In Drenthe gaat in de hippische bedrijfstak net zoveel geld om als in Limburg. Maar wat ik aan de situatie in Limburg zo schitterend vind, is dat de regionale overheid krachtig bijdraagt. Andere overheden moeten hiervan leren dat de paardenwereld een serieuze bedrijfstak is. Juist in landelijke gebieden zien we veel economische en bevolkingskrimp. Dit soort initiatieven gaat dat tegen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 19 november 2014 in De Paardenkrant


Poll

Iedereen heeft baat bij overheidsinvestering in paardenwereld. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Heeft iedereen baat bij overheidsinvestering in de paardenwereld?

  • Marcel Dufour

    Limburg is een hele belangrijke regio voor de paardensport maar om te zeggen dat dat het centrum ervan is momenteel gaat me wat te ver. Als je ziet wat de regio’s Brabant en het oosten van het land brengen aan topruiters, handelsstallen en fokkerij dan durf ik te stellen dat daar niet veel licht tussen zit.

  • Jan Lutke willink

    Ik denk hierbij aan Deurne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.