Ga naar hoofdinhoud

Heeft KWPN Select Sale toekomst?

Foto Melanie Brevink-van Dijk

Van: De Paardenkrant
Aan: Cor van der Linden (fokker en eigenaar Lincom Stables), Egbert Schep (handelaar en hengsteneigenaar), Niek Haarlink (eigenaar Training- en Handelsstal Radstake en Haarlink en lid selectiecommissie KSS dressuur)
Het wil maar niet lukken om van de KWPN Select Sale een structureel succes te maken. Dit jaar werden veel goede springpaarden teruggekocht door de eigenaren en veel hoogwaardige hengsten konden niet voor aansprekende bedragen worden verkocht. Wat moet er gebeuren om van de KSS wél een succes te maken? Of moeten we de moed opgeven en berusten in het feit dat alleen Duitse stamboeken goede hengstenveilingen kunnen organiseren?


opi1 foto1 Cor van der Linden bew (Medium) Van: Cor
We hebben een prachtige winkel met prachtige producten, maar geen klanten. Natuurlijk heeft het internet een gedeelte van de markt over genomen, maar het lukt mensen als Hendrix, Schröder, Van Uytert en consorten wel om paarden goed te verkopen op bijvoorbeeld de Excellent Dressage Sale en de Jumping Talent Sale. Het KWPN heeft nog niet genoeg geleerd van het verleden en van het buitenland. In Duitsland zorgen de fokleiders dat de tribune vol zit met kopers uit de Oostbloklanden.

Ik heb bijzonder veel respect voor de mensen die zich inzetten voor de KKS, maar zij kunnen dat ook niet in slechts een paar maanden voor elkaar krijgen. Er moet een goed marketingplan komen voor langere termijn. Ze moeten heel bewust nu al beginnen mensen uit te nodigen voor volgend jaar. Daarbij moeten we niet in het negatieve blijven hangen, maar het positieve herhalen. Zorg voor een ‘voorview’ met tophengsten als Verdi, Zirocco Blue, Johnson en Apache, die hengsten maken reclame. Het is het totaalproduct waar over nagedacht moet worden. Ik denk dat de KSS een goed platvorm kan zijn waar ook de gewone man de mogelijkheid krijgt paarden goed te verkopen. Met een goed marketingplan heeft de KSS alle kans op succes.


opi1 foto2 Egbert Schep (Medium)Van: Egbert
Het is de tendens dat jonge springpaarden niet makkelijk voor veel geld te verkopen zijn, dat is in de normale handel ook zo. Kopers willen nu eenmaal goed gereden zes- of zevenjarige springpaarden. Dat de prijzen niet hoger zijn, ligt honderd procent aan de kopers, maar ik denk dat ze echt marktconform zijn. Het is niet makkelijk de hele goede in de veiling te krijgen, en dan nog zijn kopers van springpaarden niet bereid dat extra geld te betalen. Toch zijn er absoluut een aantal goed verkocht. Ruim 20.000 euro voor een driejarig springpaard, dat moet je thuis nog maar eens zien te krijgen! De dressuurpaarden zijn volgens mij wel goed verkocht en ook die prijzen zijn marktconform. Op Duitse veilingen worden meestal een stuk of twee à drie hengsten heel duur verkocht, maar dan is het ook gebeurd. Ikwas onlangs in België op de veiling en daar was het vergelijkbaar met hier. Tot slot is het bepaald niet meer zo dat aangewezen hengsten veel meer opbrengen zoals vroeger wel het geval was. Daar moeten we aan wennen.


opi1 foto3 Niek Haarlink bew (Medium)Van: Niek
Ik denk dat in Nederland nog steeds geen echte veilingcultuur heerst voor wat betreft goedgekeurde hengsten. Ze mogen hier immers pas dekken na de verrichting. Hierdoor krijg je een ander soort veiling en heb je andere klanten op de tribune zitten. Het KWPN is nu een jaar of tien bezig om dat op te bouwen, maar de inzenders zijn niet verplicht hun hengst te laten veilen. Dat is in Duitsland wel het geval, al kun je die verplichting wel afkopen. Of je zo’n systeem van verplicht veilen hier ook zou moeten invoeren, moet je je natuurlijk wel afvragen. Hengstenhouders willen een goede hengst vaak zelf houden of hebben er zelf al wel klanten voor. Je kunt natuurlijk een paard zelf terug kopen, maar dan moet je wel een percentage afdragen.

Ik weet niet hoe het bij de springpaarden zat, maar ik vind dat voor de dressuurhengsten nette prijzen zijn betaald, zeker voor de tweede bezichtigingshengsten. Ook had ik de indruk dat er veel daadwerkelijk verkocht zijn. Voor de handel is het wel goed dat je een platvorm biedt. Ik vind zeker dat de veiling voor de dressuurhengsten een toevoeging is.

Deze [email protected] verscheen woensdag 10 februari 2016 in De Paardenkrant.


Poll

KWPN Select Sale heeft geen toekomst. Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Heeft KWPN Select Sale toekomst?

  • jw

    Waarom moeten we hiermee stoppen,met alle drie de antwoorden van de heren ben ik het alleen eens met Cor.En ik denk dat we afgestraft worden,doordat mensen de laatste jaren wel het vertrouwen in veilingen zijn verloren,ook al zien een stijgende dentens in de prijzen.
    Waarom op gewone veilingen 3 uitschieters die duur worden terug gekocht door hengstenhouders ,alleen om de hengsten te promoten en meer dekkingen te krijgen,mensen zijn de ogen open gegaan.men weet wat speelt.
    Als we nu terug kijken naar de springpaarden veiling in den Bosch, dan zie je uitschieters die terug gekocht zijn,of die in opdracht geprobeerd worden te kopen.OP hoeveel hengsten werd er niet vanaf de VIP geboden,dan vraag je je al af,waarom niet: weten zij meer (want daar zou je zeggen zitten de kenners) dus die gingen ook voor weinig weg,in elk geval niet kosten dekkend.
    Duitsland en Belgie daarentegen verloopt een veiling veel vlugger en vaker duurdere prijzen,iets weerhoudt kopers hier toch op een of andere manier om de beurs te trekken.En een groot nadeel is nog :DAT DIT JAAR DE HENGSTEN KONDEN OPGEGEVEN WORDEN TOT VOOR DE DERDE BEZICHTIGING,MAAR DE PAARDEN DIE NA DE TWEEDE ERUIT VLOGEN KREGEN TE VAAK EEN VEEL TE LANGE RIJ NEGATIEFE TEKORTKOMINGEN MEE,EN ALS ZO N 2,5 JARIGE HELEMAAL WORDT AFGEKRAAKT EN NADIEN IN DE VEILING KOMT ,WIE WIL HEM DAN NOG.IK HEB DIT VAKER AANGEKAART DIT MOET MEN NIET DOEN DE HENGSTEN AFKRAKEN:STAND VOORBEEN,WEKE RUG ,CROUP TE HELLEND,STAND ACHTERBEEN NIET GOED,OF IN DE DALENDE FASE OP DE SPRONG MOEST HIJ ANDERS DALEN,TJA WAAR HEBBEN WE HET NOG OVER,MISSCHIEN HEBBEN WE HIER GEEN GOEIE VADER PAARDEN,ALS ER ZOVEEL KRITIEK KOMT,KOMT VAN DE VOORZITTER.IN DUITSLAND IS HET JA DOOR NAAR DE DERDE,EN NEE IS ZONDER COMMENTAAR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook