Van: De Paardenkrant
Aan: Maarten van der Heijden, Wim Ernes, Martin Lips
FEI-dressuurdirecteur Trond Asmyr kondigde op het Global Dressage Forum aan dat de dressuurequipes op de Olympische Spelen weer uit vier combinaties gaan bestaan. De General Assemblee van de FEI zal dit voorstel deze week hoogstwaarschijnlijk aannemen. Het totaal aantal ruiters en paarden op de Spelen mag echter niet toenemen. Dus moet eventing tien combinaties inleveren ten gunste van dressuur. Zijn jullie blij met dit besluit?

Van: Maarten
Als KNHS proberen wij steeds om de FEI ertoe te bewegen om daar waar dat nodig is de reglementen aan te passen. Ik ben heel blij dat dit punt nu is overgenomen. We hebben de afgelopen jaren steeds weer bij de FEI erop aangedrongen om met één format voor de hippische landenwedstrijden te komen. Het is zeker aan betrekkelijke outsiders niet te verkopen dat je de ene keer werkt met drie combinaties zonder schrapresultaat (dressuur), vier combinaties met schrapresultaat (springen) en vijf combinaties met schrapresultaat (eventing).
Ik denk dat het heel goed is voor de paardensport dat we nu met één helder concept komen: vier combinaties per land met schrapresultaat voor elke hippische discipline. Het is jammer voor de eventing, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft heel duidelijk een maximum gesteld aan het aantal hippische combinaties op de Olympische Spelen. Dan moet het uit de lengte of uit de breedte komen. En in dit geval gaat dat helaas ten koste van eventing.
Van: Wim
Voor de dressuur ben ik blij met de voorgestelde wijzigingen. In Londen 2012 was het nog zo dat ieder team bestond uit drie combinaties, zonder schrapresultaat. Dit hield in dat een team meteen kansloos zou zijn indien één van de drie combinaties door bijvoorbeeld kreupelheid zou worden uitgesloten. Of zoals met team Canada in Londen gebeurde: één van de paarden werd extreem kijkerig door de opeens opkomende regen en wind, de ruiter moest afgroeten. Weg kansen van team Canada!
In het nieuwe FEI-voorstel bestaat ieder team weer, zoals vóór 2012, uit vier combinaties waarvan de beste drie het teamresultaat bepalen. Door de extra tien startplekken gaat bovenstaande wijziging niet ten koste van de individuele startplaatsen en komt de bij het IOC hoog in het vaandel staande mondialisering niet onder druk te staan.
Kortom: voor de nog steeds in populariteit groeiende dressuursport een goede ontwikkeling.
Van: Martin
Het is voor een klein eventingland als Nederland misschien wel beter dat we naar vier deelnemers gaan. We hebben dan maar één streepresultaat, maar dat geldt ook voor de grote eventinglanden die gemakkelijker dan wij vijf deelnemers aan de start kunnen brengen.
Daar worden wij niet zwakker van. Bovendien is het voor toeschouwers ook gemakkelijker te begrijpen als een team uit vier bestaat met een wegstreepresultaat in alle disciplines. Dus ik ben positief hierover.
Deze Info” verscheen 6 november 2013 in De Paardenkrant.
Poll
