Ga naar hoofdinhoud

Is het uit organisatorische overwegingen beter om aparte WK’s te houden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Joyce Heuitink (bondscoach para-dressuur), Maarten van der Heijden (topsport directeur KNHS), Arnd Bronkhorst (hippisch fotograaf)
Enorme files voor de broodjeszaak, de wc, de parkeerplaats. Ruiters die in één keer gediskwalificeerd zijn en dan toch weer niet… Dit is de WEG van de Franse slag. Kennelijk stelt de FEI geen organisatorische voorwaarden voordat de wereldruitersportbond de Ruiterspelen aan een land toekent. Is het experiment om WK’s voor alle ruiterdisciplines tegelijk te houden (behoudens de WEG in Aken 2006) nu dan definitief mislukt? Moeten we maar weer aparte WK’s gaan houden?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Joyce
Wat mij betreft mogen de WK’s en het liefst ook de EK’s tegelijk gehouden worden. Natuurlijk hoeven niet alle disciplines op hetzelfde evenement in dezelfde week plaats te vinden, maar een beetje kruisbestuiving zorgt voor geweldige sport en inspiratie. Je zag vorig jaar al op het EK in Herning dat mijn pararuiters het een geweldige ervaring vonden om tegelijk met de valide ruiters op te trekken. Ook dit jaar op de WEG was het extra leuk om in het ruiterhotel onderling ervaringen en successen te kunnen delen.
Het was alleen jammer dat de programmering constant gelijk liep en dat toeschouwers echt moesten kiezen. Maar wellicht kunnen in de toekomst de disciplines iets meer op loopafstand van elkaar gehouden worden, zodat het gemakkelijker wordt voor sportliefhebbers om een uitstapje naar de andere disciplines te maken. Zelf was ik graag bij één van de andere disciplines gaan kijken om Nederlanders aan te moedigen, maar door de gelijklopende schema’s en de grote afstanden zat dat er helaas niet in.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Maarten
Nee, ik vind het nog steeds uniek om alle ruiterdisciplines bij elkaar te brengen. Maar er moeten wel voorwaarden gesteld worden aan de manier waarop het evenement wordt georganiseerd. En daar moet de FEI ook toezicht op houden. Mensen moeten normaal iets te eten kunnen krijgen, ze moeten in het Engels te woord gestaan kunnen worden, de dressuurbodem mag niet na een kwartier regen al doorweekt zijn. Dit was WK-onwaardig. Hoelang wij in meetings wel niet op de organisatie moesten inpraten voor de ruiters toegang kregen tot de andere disciplines. Want daar organiseer je nou juist de Wereldruiterspelen voor, dat je elkaar kunt aanmoedigen. Dat mocht aanvankelijk niet!
Een ander organisatorisch minpunt is de programmering. Het is natuurlijk een enorme gemiste kans dat paradressuur en gewone dressuur gelijktijdig op verschillende locaties plaatsvonden. Vrijdagavond was het grote stadion leeg; wat hadden we daar mooi de Kür-finale bij kunstlicht kunnen laten rijden, zodat we overdag naar de Kür-finale van de para’s hadden kunnen kijken.
Dit is een voorbeeld van iets waar de FEI in een vroeg stadium op had kunnen ingrijpen. Dus: Wereldruiterspelen, ja, graag. Maar dan met een veel stevigere FEI-vinger in de pap.


info@ foto 2 Arnd Bronkhorst portret (Large)Van: Arnd
Het idee om meerdere WK’s bij elkaar te houden is prima: sporten die meestal in de luwte blijven, krijgen nu opeens veel internationale media op bezoek. En springruiters die zich bij de laatste fase van de eventing met een minzame glimlach vermaken over het oog voor afstand van hun eventingcollega’s, maar ook Tim Lips feliciteren met de bronzen teammedaille: mooi om te zien.
Het bekende gezegde van Bronkhorst: ‘Veel is goed, meer is beter’ gaat echter niet altijd op. Als je de Wereldruiterspelen wilt blijven organiseren, dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Op de WEG wil je topprestaties zien, en niet twee dagen met honderd dressuurruiters. Selecteer dat ergens anders: op een WK horen alleen wereldprestaties thuis en geen combinaties waarvan je je afvraagt waar die in hemelsnaam de kwalificatie hebben gehaald. Het schema met verschillende evenementen tegelijkertijd staat de gewenste kruisbestuiving tussen disciplines in de weg. Zo konden de para’s hun collega-dressuurruiters niet zien. En als je media-aandacht wilt, zet dan geen grote finales tegenover elkaar in het schema.
Het evenement wordt ook negatief beïnvloed doordat het bijna altijd om tijdelijke faciliteiten gaat, met organisatoren die het één keer doen. Die hebben ongeveer twee weken nodig om ingewerkt te worden en dan is het WK voorbij.
Maak harde keuzes voor meer topsport en minder kwantiteit en erken dat acht WK’s tegelijkertijd alleen georganiseerd kunnen worden op locaties van het kaliber Aken en Kentucky.

Deze Info@ verscheen woensdag 3 september 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Uit organisatorische overwegingen is het beter om aparte WK's te houden. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is het uit organisatorische overwegingen beter om aparte WK’s te houden?

  • Astrid van der Vleut

    Vandaag werd het nog veel erger. Moesten we er vorige week al een uur of 3 te lang over doen om bij Haras du Pin te komen voor de cross, vandaag hadden ze bedacht dat het niet nodig was om doorgangen tussen de marathonhindernissen te maken, dus je kon er niet omheen lopen. Wat heet? Je kon zelfs het terrein niet af zonder om de hele zwik heen te lopen. Belachelijk geregeld! Uiteindelijk zijn we maar door het hek heen gewurmd.

  • Angeline Maarse

    Zegt bovenstaande conclusie iets over de WK’s die tezamen gehouden worden of over het betreffende gastland dat blijkbaar niet juiste facilitaire inschattingen heeft gemaakt; aanloop en verwerking bezoekers,horeca, toiletten ect.
    Daarbij de WEG bestaat al 24 jaar. Wij hebben de 1ste WEG in 1990 meegemaakt in Zweden, stonden op het terrein, konden de ruiters prachtig zien naar en van hun eigen onderdelen en verschillende disciplines. Dat nodigt nog meer uit om te gaan kijken bij andere takken van paardensport die wij anders niet zouden bezoeken. Nu kijk je met nog meer respect naar andere mensen én natuurlijk paarden in andere disciplines die normaal niet je voorkeur hebben.
    Niet voor niets de uitdrukking ‘met de franse slag’….
    Het franse publiek kwam ons wel geweldig enthousiast over vanaf de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.