Van: De Paardenkrant
Aan: Willie Wijnen (fokker/eigenaar sportpaarden en wedstrijdorganisator), Esther Scholte Albers-Fleury (GP-amazone, jurylid en wedstrijdorganisator), Mascha Reijs (coördinator afdeling Subtop bij de KNHS)
Het onderwerp is al zo oud als de weg naar Rome: dressuurcombinaties die zich wel voor een wedstrijd opgeven, maar vervolgens verstek laten gaan. In Berlicum ergerden juryleden, publiek en organisatie zich weer eens groen en geel aan de grote gaten in de startlijst en de pauzes die hieruit voortvloeiden. Wat is jouw suggestie om hier voor eens en voor altijd een eind aan te maken?
Van: Willie
Dit gedrag is een domper voor de dressuursport. Het publiek liep door al die lange pauzes weg bij onze wedstrijd en je moet er niet op rekenen dat die mensen de volgende keer terugkomen. We moeten de deelnemers die wegblijven bewust maken van wat ze aanrichten.
Het probleem is: dat geld interesseert ze kennelijk niet. Op onze wedstrijd zijn ze 17,50 inschrijfgeld kwijt en bij een afmelding binnen 24 uur voor de wedstrijd kan dan ook nog een boete van vijf euro worden opgelegd. Maar dat doet ze geen pijn. Ze hebben kennelijk niet in de gaten dat dit gewoon een kwestie van fatsoen is. En dan die smoesjes waar ze mee aan komen zetten: a la crème! Toon Hermans had er een bundel van kunnen schrijven!
Wij gaan nu met een groep Brabantse organisatoren om tafel, we gaan samen proberen om er weer een stukje netheid in te krijgen. Om daarbij effectief te zijn hebben we dan wel de hulp van de KNHS nodig. Wij hopen dat we hiermee een ommekeer teweeg brengen.
Van: Esther
Het probleem is inherent aan onze sport. Ik heb echter heel weinig afmeldingen binnen 24 uur en herken de ruiters en mijn organisatie dan ook niet in het bovenstaande beeld.
Een ruiter die inschrijft wil starten! Komt daar wat tussen, melden ze zich keurig af en worden reserves ingezet, en/of de lijsten aangepast. Afmeldingen binnen 24 uur zijn daarom voor een organisatie niet prettig. De definitieve versie van de startlijst wordt immers 24 uur voor de wedstrijd geplaatst.
Afmeldingen zijn niet te voorkomen, we hebben ten slotte met levende have te maken! Persoonlijk vind ik tien procent uitval acceptabel. De gemiddelde Subtopruiter heeft, in tegenstelling tot springruiters, meestal niet de beschikking over meerdere paarden op dat niveau.
Daarnaast mogen we niet vergeten dat er bij een afmelding in het ZZ-Zwaar (bij twee proeven) er gelijk een ‘gat’ van zestien minuten valt. Je hebt dus maar vier afmeldingen nodig om een uur uitval te krijgen.
Wees als organisatie gewoon flexibel. Op de wedstrijddag mogen we 30 minuten wijzigen. Update de startlijst de dag zelf en verwerk de laatste afmeldingen, start wat later, maak een pauze wat langer en eindig wat eerder. Zo voorkom je ‘gaten’ en heeft het geen grote gevolgen voor de wedstrijddag.
Van: Mascha
Het is inderdaad een herkenbaar probleem, dat al heel lang speelt. Tot grote frustratie van iedereen. Het doel van de KNHS is om dichter bij de paardensporter te komen. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat meer organisaties een kans krijgen om Subtopwedstrijden te organiseren. Daardoor is landelijk een betere spreiding en een groter aanbod van deze dressuurwedstrijden ontstaan.
Vorig jaar is er een reglementswijziging geweest: het maximaal aantal te jureren combinaties is teruggebracht van 40 naar 32. Dit heeft ertoe geleid dat toename in het wedstrijdaanbod te verantwoorden is als je kijkt naar het aantal beschikbare startplaatsen. Daardoor zijn reservelijsten op sommige wedstrijden echter klein geworden, of niet aanwezig. Zoals in Berlicum. Zodra er dan veel afmeldingen zijn, vallen er direct gaten in het programma. De organisatie moet tot de definitieve startlijst op de dag voor de wedstrijd nog drastisch in het programma schuiven. Als dan meerdere deelnemers ook nog op het allerlaatste moment afzeggen, is dat heel vervelend.
Op de wedstrijddag zelf mag de starttijd, met uitzondering van de eerste rubriek, een half uur vervroegd worden ten opzichte van de laatst gepubliceerde startlijst. Dan ontkom je bij veel uitvallers niet aan gaten in het programma. Jammer genoeg hebben verschillende partijen vaak het gevoel dat er geen respect wordt getoond naar elkaar. Spijtig! Het gaat de organisaties vaak niet om het geld, maar om een interessant programma voor het publiek, de sponsors, juryleden, accommodatiehouder en natuurlijk de ruiters.
Wat we ons heel goed moeten realiseren is dat we niet zonder elkaar kunnen. Zonder organisaties en ruiters geen paardensport. Natuurlijk zijn er situaties waarbij een deelnemer genoodzaakt is zich op het allerlaatste moment af te melden. Wanneer dit echter niet op een correcte wijze gebeurt (te laat, niet schriftelijk of een deelnemer komt geheel zonder kennisgeving niet opdagen) dan kan de organisatie dit aan de KNHS laten weten. In eerste instantie krijgt de betreffende ruiter een waarschuwing, bij herhaling volgt een gestaffelde administratieve heffing. Dus bij deze ook de oproep aan alle wedstrijdruiters: zeg, zonder reden, niet (te laat) af. Samen zijn we verantwoordelijk voor plezierige paardensport.
Deze [email protected] verscheen woensdag 4 maart 2015 in De Paardenkrant.
Poll

Laat de afwezigen een startverbod opleggen.
Misschien werkt dat beter.
Misschien een idee om in het indoorseizoen als combinaties 1 proef starten hun de mogelijkheid te geven om een 2e proef te starten zonder dat ze dan extra inschrijfgeld hoeven te betalen.
Ik vind deze stelling veel te kort door de bocht! Het probleem word nu enkel bij de ruiters gelegd maar dit ligt niet enkel aan de ruiters! Ik start graag bij wedstrijden van Esther, Heb ik het druk en ik vraag of ik zo vroeg of laat mogelijk kan starten op de dag dan word geprobeerd om dat zo te plannen. Andersom als ruiters weten dat dat voor je gedaan word heeft Esther mij ook wel eens gebeld toen ik onderweg was, ik heb een gat, kan je over een half uur de baan in rijden? Ik had maar 10 minuten nodig om los te rijden dus dat ging en het probleem was opgelost. Het is een wisselwerking! Andersom, toen ik tijden het NK als 1ste midden op de middag moest starten en ik vroeg of ik eventueel als laatste mocht starten omdat mij zus op sterven lag. Kreeg ik als antwoord, Volgende keer wil ik er sociaal werker bij! Je start als eerste of je start niet. (Mij zus overleed 2 dagen later!) Als ik een wedstrijd heb die deze personen organiseren bel ik niet af maar laat ik ze er in stikken! Als hun geen respect voor mij hebben heb ik het ook niet voor hun! Ben ik dan fout? Het mes snijd aan 2 kanten! Schorsen maak je de sport nog verder mee kapot. Ik denk dat je beter zowel het start en prijzengeld flink omhoog kan gooien. Er is dan meer te winnen maar ook meer te verliezen!
@Peter.
Ik begrijp je frustratie na zo’n ervaring.
Maar ben jij wel eens het wedstrijd secretariaat geweest bij een dressuur wedstrijd.
Nadat je de voorlopige startlijst ong. 1 week voor de wedstrijd op internet plaatst begint de telefoon te rinkelen.
De ene k..smoes na de andere om maar niet vooraan te starten.
Pas je de startlijst aan beginnen andere te klagen.
Ik moet altijd als eerste starten. Er zit te weinig tijd tussen 2 paarden.
Ik wil in die klasse eerste met dat paard en daarna pas met dat paard starten.
Ik moet smorgens eerst nog dit of dat voordat…
Wel opvallend is er bijna nooit iemand belt om als eerste te starten.
Dit willen veel ruiters niet zien. En helaas krijg de dan dit soort opmerkingen.
Nu is het niet zo dat we niet mee willen werken. Maar wanneer is het echt en wanneer en smoes om maar niet vroeg te starten.
@cjb Ik heb juist heel veel ruiters die als eerste willen starten hoor! En wat is een “K” smoes? Dat is niet aan ons om te beoordelen.
De ruiters betalen netjes hun startgeld (als je tenminste een mail stuurt met je gegevens!). Te weinig tijd tussen de paarden? Reglementair is dat een uur, dus als je daar rekening mee houdt krijg je geen opmerkingen hierover.
Ik heb nog nooit een ruiter horen klagen omdat ik later start! Hou rekening met de reistijd van een combinatie, met eventuele opmerkingen die bij de inschrijving staan en neem van mij aan dat je weinig mails krijgt! En afmeldingen…. die heb je in alle disciplines, op elk niveau! Als ik hoor dat mensen die uitval hebben, gewoon hun tijden handhaven (en dus anderhalf uur de baan leeg laten staan, maar wel om 9 uur starten) vraag ik mij af waar die mee bezig zijn. Dat is niet goed voor de sport, de sponsors, het publiek en voor je naam als organisatie!
Afmelden en niet verschijnen zal altijd een probleem blijven waar we toch moeten proberen flexibel mee om te gaan. De komers mogen echter nooit gedupeerd worden door uitvallers, vaak wordt toch nog de startlijst ingekort, zit je net 10 minuten op je paard mag je al starten omdat er enkel deelnemers zijn uitgevallen. Dit kan niet, je hebt net zoveel recht op voldoende inrijtijd als anderen en als je netjes en op tijd komt mag je naar mijn mening nooit gedupeerd worden door de niet komers. Als organisatie zet je op deze wijze de ruiter centraal, want zonder ruiters geen wedstrijd…