Ga naar hoofdinhoud

Horen maat en formaat bij de dressuurfokkerij?

Van: De Paardenkrant
Aan: Emmy de Jeu (fokker), Ad van den Tillaart (fokker), Gertjan van Olst (hengstenhouder)
De hengstenkeuringscommissie dressuur legde bij het selecteren van de nieuwe jaargang veel nadruk op maat en formaat. Een aantal zeer goed bewegende hengsten kreeg geen kans, omdat zij zelf of hun moederlijn, naar het oordeel van de jury, te weinig ontwikkeld waren wat betreft maat en formaat. Is dat de goede lijn? Of hoeven driejarige hengsten niet per se 1,68 m te zijn?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Emmy
Het lijkt net of er ieder jaar een andere trend is op de hengstenkeuring. Vorig jaar werd door de commissie juist de nadruk opgelegd dat de hengsten jeugdiger moesten zijn. Er werden toen ook verschillende heel jeugdige hengsten doorverwezen. De grotere en royaal belijnde hengsten kregen toen al snel het stempel ‘klassiek’ te zijn. Zelf heb ik niets tegen royaal bemeten hengsten, maar ook niet tegen de jeugdigere types. Maat moet geen standaard zijn volgens mij. Ik denk dat je ze allebei moet nemen. Sommige merries zijn van zichzelf iets luxer en hebben een hengst nodig die aan alle kanten wat royaler bemeten is, maar de andere kant uit werkt het net zo. We hebben niet een uniforme merriestapel en daarnaast is het ook nog eens een kwestie van smaak van de merriehouders.
Wat ik ook een vreemde gang van zaken vind, is dat heel fijn bewegende hengsten er in de tweede of derde bezichtiging nog uit worden gestuurd, omdat hun moederlijn niet interessant genoeg zou zijn. Het lijkt mij beter om dat in de eerste bezichtiging al mee te nemen. Dan geef je ook een beter signaal af aan de fokkers, die nu een hengst wel zes of zeven maanden in training hebben wat ontzettend veel geld kost.


opi1-info2 ad vd tillaart bewVan: Ad
Ik ben het er roerend mee eens dat er naar de moederlijn gekeken wordt, daar kun je nooit genoeg rekening mee houden. Er werd natuurlijk al heel lang gekeken naar predicaten en prestaties in de moederlijn, maar dat maat en formaat nu meegenomen worden vind ik een zeer goede ontwikkeling. Ik sta er voor driehonderd procent achter dat ze de maat uit de moederlijn meenemen bij een hengst die kleiner is. Stel dat zo’n kleinere hengst ook uit een kleine moederlijn komt, dan wil ik daar niet mee fokken. We moeten zeker maat houden in de fokkerij. Die kleintjes krijgen we ook niet makkelijk verkocht. Als een hengst kleiner is, maar de moederlijn heeft wel formaat, dan kun je zo’n hengst wel nemen. Je fokt tenslotte met de voorouders en met drie jaar zijn ze nog niet helemaal uitgegroeid, dus dan ben ik geneigd om iets meer door de vingers te zien.
Belangrijk is ook dat je blijft kijken naar de leeftijd van de hengsten op het moment dat ze op de keuring komen. Sommige hengsten zijn van februari, anderen weer van juli. Dat is op zo’n leeftijd een heel groot verschil. Als de moederlijn groot fokt, komt de maat vaak weer terug, maar als de moederlijn klein fokt, ben je het snel kwijt en krijg je het ook niet snel weer terug.


Foto Lonneke Ruesink
Foto Lonneke Ruesink

Van: Gertjan
Ik heb iets mijn bedenkingen bij dit beleid. De hengstenkeuringscommissie was ten aanzien van maat en formaat wel héél consequent. In de fokkerij moet je de deur altijd een beetje openhouden. Ik zal bijvoorbeeld nooit vergeten dat ze vijf jaar geleden in Denemarken elke 2,5-jarige hengst van 1,70 m of groter gelijk wegstuurden. Dat is dan weer het andere uiterste.
Er zijn grote, belangrijke hengsten geweest die als jong paard zelf maar 1,62 m groot waren. Animo en Voltaire waren als driejarige niet groter. Ze zijn later niet alleen uitgegroeid tot normaal grote paarden, maar zijn ook van grote betekenis geweest voor de fokkerij. Maat en formaat zijn belangrijk, maar ik ben het er niet mee eens dat het beleid op dit punt zo enorm consequent wordt doorgevoerd.

Deze [email protected] verscheen woensdag 11 februari 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Maat en formaat horen bij de dressuurfokkerij Lees meer

Laden ... Laden ...

11 reacties op “Horen maat en formaat bij de dressuurfokkerij?

  • tony

    men schijnt dikwijls te vergeten dat paarden kunnen doorgroeien tot 6 jaar en zelf nog ouder ik zal ze niet graag te eten geven al die 3 jaarse van 1.60 die je jaren later terug ziet en toch een behoorlijke stokmaat 1.65-1.68 waren.Groot gelijk voor gert-jan

  • MJ Kochx

    2,5-jarige paarden zijn vaak nog lang niet uitgegroeid, een van mijn merries was als 3-jarige 1.61 en als 6-jarige keurig 1.68 m, dus geef ze de tijd. Enig napluizen van de afstamming op uiteindelijke stokmaat (hoewel, ze worden op 3-jarige leeftijd gemeten) zou een indicatie kunnen geven in de vererving van de maat via de moederlijn, maar is zeker niet zaligmakend. Zou eerder kijken naar het paard zelf, ziet ie er al ‘af’ uit of is het echt nog een jong broekie? Goede kleintjes zou ik zeker niet laten staan vanwege het gebrek aan maat.

  • G. van Heijst

    Kwaliteit in lopen is hetgeen wat van het grootste belang is.
    Als dit aangetroffen wordt moet je dat koesteren. Die kwaliteit is op grond van een gerichte fokkerij ook om te zetten naar paarden met formaat. Het omgekeerde is niet het geval. Als je een paard met formaat hebt die net niet die kwaliteit van lopen heeft, dan fok je dat er niet zomaar in. Het omgekeerde is wel het geval. Stokmaat heeft een hoge erfelijkheidsgraad.

    Ik ben het met Emmy de Jeu eens dat tenzij een hengst is geselecteerd voor de veiling, je ook in de eerste bezichtiging kan melden dat je van mening bent dat er te weinig sport in een moederlijn zit. Tegelijkertijd dient opgemerkt te worden dat wanneer de paarden uit de merrielijn niet in de sport worden uitgebracht dit een oorzaak kan zijn, wat niet meteen een diskwalificatie zou moeten inhouden. Zeker niet wanneer je ook ruimte in de fokkerij wil houden.

  • a.zekveld.

    Het selectiebeleid is duidelijk, de commissie kijkt in de eerste bezichtiging nog niet naar de afstamming. De reden zou kunnen zijn dat niet alle informatie van die grote groep aangeboden hengsten beschikbaar is. Na enig zoeken werd de moeder van mijn 2-bez.hengst het pretatie-predicaat toegekend. 2 Zaken moeten we even onderscheiden. Het gaat in deze discussie nl om de moederlijn en om maat en formaat. Wat dat laatste betreft, ben ik het met Gert Jan eens. Ik ga zelfs nog een stapje verder. De uiteindelijke maat kan je wel enigszins voorspellen, maar pas op 6 jarige leeftijd is het echt duidelijk. Waar ik wel bang voor, door deze consequente selectie op maat ga je de echte laatrijpe, vaak paarden met de meeste bloeduitstraling, in de ban doen en dat is iets wat we absoluut niet willen. Ze groeien vaak nog lang door. Ik vond er nogal wat ouwelijk aandoende hengsten bij zitten, ze missen jeugd. Zoals Emmy al zei, elk jaar is er wel een nieuwe trend. Vorig jaar werd er nog een hengst ggk die 1.62 meet, uit een moeder van 1.60. Nu werden hengsten met een stokmaat van 1.65m weggestuurd. Wat zal volgend jaar de trend zijn?? Een correcte (voor)beenstand???

  • k vissers

    Ik vind ook niet dat maat en formaat de doorslag moeten geven, maar de kwaliteit van de hengst want idd is eentje gemeten op 1.62 met 2,5 jaar over 2 jr ook 1.65 m of groter! Er zijn in de merriestapel ook kastelen van merries en daar hoeft echt geen grote hengst op!, juist niet zou ik zeggen, of willen we straks alles boven 1.80m fokken? Dat lijkt me ook niet wenselijk gezien blessure gevoeligheid bij hele grote paarden! Bovendien ben ik het roerend met Dhr Zekveld eens, dat de trend maar eens moet worden, CORRECTE [voor]beenstand !! DAT wil je er toch zeker niet in gaan fokken… Ken iemand die met 2 veulens en een merrie naar de keuring ging [van chagall en ampere] en die vervolgens bij alledrie deze beestjes bemerking krijgt op de voorbeenstand…. DAN moet je mi beginnen met zulke hengsten NIET te keuren!!

  • jos wouters ruiter en fokker

    Ik wil mijn voorbeeld geven,kocht een 11 jarige merrie van ahorn-uppercut-proost-ornament groot 159-160m.Enorm veel springvermogen en loop vermogen,ik dekte ze met calido (169m),geboorte merrie veulen van 112 cm werd 172m.
    De calido merrie liep met mij tot 135m waarna eerst een veulen werd gefokt met een hengst groot 168m,en het veulen was 117m bij geboorte nu 176m.
    Uit de ahorn kwam weinig sport,of er was weinig mee gedaan de calido merrie loopt nu 150m in italie en de zoon van haar staat nog bij mij nu 5 jaar weinig mee gedaan maar heel veel vermogen ,en daar gaan we nog veel van horen.
    Als het allemaal zo makkelijk was ,om erin te kijken dan had ik gekozen voor een hengstveulen rond de 110m die later 169-170m zou worden,maar niets is voorspelbaar.
    Ik vind het niet slim om goede jonge hengsten eruit te sturen omdat de moederlijn klein doorgeeft.Kijk Nummero Uno ik heb een jaargang 3 veulens gekocht van hem uit grote merries ,aar het bleken achteraf grote pony s te worden,kleinste 156 en 158 en dan Univeua -w die goedgekeurd werd bij aes en met Philipp Miller 3 keer met de Wk mee deed,maar niet groter is dan 162m ,maar in Engeland schijnbaar nog genoeg dekt ,vanwege zijn winnaarsmentaliteit.
    Verder heb ik nog moeite met het afkraken van hengsten die niet door zijn ,bemerking op voorbeen ,of stand ,of achterbeen dit benadeeld de eigenaar ook nog eens bij de verkoop,in Holstein is het zo gekeurd of niet niet gekeurd ,eigenaar kan info inwinnen.
    Maar met Emmy en GertJan eens.

  • Jan Joosse

    Helemaal eens met van den Tilaart,ook ik zou niet fokken met een kleine hengst met daarachter een moederlijn met kleine paarden als ik dat zou willen ging ik pony’s fokken.
    Verder als deze paarden er in de 1ste bezichtiging er al uit werden geselecteerd (wat volgens Amy beter en goedkoper zou zijn)zou ik als fokker een paard met deze kenmerken niet aanbieden.
    Het kost inderdaad veel geld om zo een paard nog 7 mnd. aan te houden en er dan in de 2de of 3de bezichtiging nog uit te vliegen.
    Aan de andere kant staat het wel “leuk”in het pedigree van je fokmerrie 2de of 3de bezichtiging’s hengst.

  • Maarten

    Moeten we dan wel zo’n grote paarden hebben?
    Itot du Chateau is met z’n 1m57 een van de best verdienende springpaarden in de geschiedenis, Damon Hill legde met z’n 1m65 ook Valegro het vuur aan de schenen, Hickstead was ook maar 1m64.

    Ik ben akkoord dat we ze graag allemaal minstens 10cm groter hebben als we konden kiezen, maar wat is er mis met eentje van 1m65?

    Wat vooral van belang is is topsport en gezondheid in een lijntje, daar komen de toppers uit voort, zie de hele fokkerij uit Fragance de Chalus (zelf ‘amper’ 1m65) of Qerly Chin als topvoorbeelden.

  • Gerrit Bras

    Fokkerij baseren op aannames blijft een gevaarlijke zaak. De aanname dat grotere paarden beter presteren ,vergeet dan Damon Hill, Jappeloup enz. De aanname dat een rechthoeksmodel zaligmakend is vergeet dan de Nimmerdor , Voltaire en Qiuckstar fokkerij. De aanname dat de moederlijn alles zegt over de vererving van fokhengsten , vergeet dan Jazz, Ferro, De Niro, Donnerhall, Cornet Obelensky en de invloedrijke Galoubet die uit een draver merrie kwam. En voor de tuigpaardfokkers lees het moeder rapport van Manno eens. De aanname dat vaders van fokhengsten niet zo belangrijk zijn vergeet Cocktail(Jazz)Heartbreaker(Padinus) Gribaldi( Painted Black)Ferro ( Negro) en Libero H (Numeo uno en Ustinov. ) De aanname dat de eigen prestatie veel zegt over de vererving van een hengst is geen aanname maar een keihard feit. Dit gaat het probleem worden in de dressuurfokkerij , veel zonen van hengsten die het zelf niet konden. Bij de springers gaat het door minder emotie veel beter. Misschien moet het kwpn eens wat meer kijken waarom de ene hengst slaagt en de andere niet. Onbewezen aannames helpen je echt niet verder met de selektie van verervers

  • B.de Graaf

    Mijn moeder, zus, nicht en ik halen geen van vieren de 1.60 maar kwaliteit hebben we wel;-)).

    Sorry hoor… maar niet iedere ruiter is 1.80 of meer en zeker niet in zuid europa of azië. En daar wil men ook een paard.

  • Agnes van den Broek

    Als er nou een aparte hengsten keuring grote maat zouden introduceren,komen er veel meer hengsten tot hun recht,langer de tijd om te rijpen zonder hun jeugd in te perken en daarmee voorkom je roofbouw op hun lichaam,coördinatie en karakter,wat maken die paar jaar nou uit ,goede oogst kost tijd!(Als fokker heb je toch al geïnvesteerd)Je wint niks met overvragen en forceren(kapot trainen van je eigen gefokte talenten,doodzonde!).Een mens van 1.80 en langer heeft tot zijn 30ste nodig om zijn/haar lichaam onder controle te krijgen,geldt dat niet ook voor grote paarden dat zij ook een paar jaar extra nodig hebben?
    Mijn paard was op 4.5jaar 1.70 en een jaar later 1.83!
    Goed karakter,sterke achterhand,looplust dan pas formaat.Het liefst weer allround gefokt(Goede motor!) en met een wel overwogen moederlijn….Maak van de hengsten keuring geen mode show,maar leer van het verleden en fok een gezonde/talentvolle toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.