Ga naar hoofdinhoud

Moet aanleg in Pavo Cup 2.0 nog zwaarder wegen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Wim van der Linde, Jacques Maree, Kirsten Brouwer

De Pavo Cup viert komend seizoen zijn twintigjarige bestaan. Op verzoek van de Fokkerijraad van het KWPN kijkt een werkgroep op dit moment naar aanpassingen in de formule, waardoor een soort Pavo Cup 2.0 ontstaat. Wat zou jij graag veranderen of verbeteren?


?????????????????????????????Van: Wim
Na twintig jaar Pavo Cup is iedereen eigenlijk best tevreden en hoef je in mijn ogen dus ook niet zoveel te veranderen. Ik heb begrepen dat ze de jury uit willen breiden en afzonderlijk van elkaar langs de kant willen laten plaatsnemen, maar dat vind ik geen goede zaak. Ik vind het juist goed dat de jury van in het midden met elkaar in discussie gaat en zo beslist. Het enige wat je moet voorkomen is dat jurylede n hun eigen vlees gaan keuren. Maar eigenlijk is het nooit vreselijk misgegaan, al werden de goedgekeurde hengsten regelmatig wat bevoordeeld. Daarbij heb je juryleden die een paard beoordelen en juryleden die fouten kijken en we moeten de eerste hebben.
Ik zou willen voorkomen dat ze overgaan naar proefjes rijden. Dat zou een doodsteek zijn. De Pavo Cup is een aanlegtest voor jonge paarden en je moet dan talentvolle paarden zoeken, die fijne natuurlijke bewegingen hebben, en niet paarden die een proefje netjes lopen. Ook is het mooi als je twee of drie paarden tegelijk in de baan hebt, dan heb je meteen een vergelijk.
Het idee om de gastruiter af te schaffen, daar kan ik me wel in vinden. Dat voegt namelijk in mijn ogen geen objectieve beoordeling toe. Het is best moeilijk voor de gastruiter om een vreemd paard snel goed aan te voelen en voor een paard dat gewend is aan een bepaalde ruiter of amazone geeft het ook vaak geen toegevoegde waarde. Voor mij moet de Pavo Cup een smakelijke gezicht zijn met jonge paarden in de baan die vriendelijk gereden worden en fijn door het lichaam bewegen.


opi1-info foto2 jacques maree (Large)Van: Jacques
Laat ik beginnen te zeggen dat de Pavo Cup wel degelijk een goede formule heeft. Bijvoorbeeld het feit dat er niet proeftechnisch gereden hoeft te worden en dat zo’n jong paard niet alleen in de baan is, komt het welzijn van de paarden zeker ten goede. Dit aspect van de Pavo Cup moet wat mij betreft echt overeind blijven.
Maar een aanpassing waardoor het minder een rijpaardnummer wordt – en waardoor juryleden het groot en spectaculair lopen minder gaan waarderen – zou heel welkom zijn. Meer wendingen en overgangen dus. Als je de paarden twee, drie keer een overgang galop-draf laat maken, krijg je goed in beeld welke paarden de juiste verbinding hebben en dus in takt en regelmaat door kunnen lopen.
Ik zou heel graag nog een scout aan het trio juryleden toevoegen. Nu staan een KNHS-jurylid, een KWPN-jurylid en een trainer in de baan, maar ik denk dat iemand uit de wereld van de handel daar een interessant stukje expertise aan toe kan voegen. Handelaren hebben natuurlijk meer zakelijke belangen, maar juist doordat ze in hun daagse praktijk bovenop het opsporen van talent zitten, kunnen ze aan de bestaande beoordeling nog iets toevoegen.


opi1-info foto3 Kirsten Brouwer (links) (Large)Van: Kirsten
Op zich vind ik de Pavo Cup een heel goede aanlegtest voor jonge paarden, zeker omdat je geen proeven hoeft te rijden. Het gaat dus niet om welk paard het verst is opgeleid, maar om natuurlijke aanleg. Ik vind het heel belangrijk dat we daar ook in de toekomst naar blijven kijken. Dat dus niet alleen ver doorgereden paarden, maar ook groenere, kwaliteitsvolle paarden bovenaan kunnen eindigen.
Wat me interessant lijkt, is dat de juryleden de paarden apart van elkaar beoordelen en niet zoals nu bij elkaar staan. Dan kan ieder jurylid het paard onafhankelijk van de andere juryleden bekijken en beoordelen en daar zelf cijfers voor geven. Dat zou de competitie wellicht nog eerlijker en interessanter maken, wat wel een verbetering zou kunnen zijn.
Ik vind zeker niet dat de Pavo Cup proefgerichter moet worden, want een groener paard loopt misschien niet gemakkelijk een M2-proef, maar kan wel veel kwaliteit hebben. Het moet om natuurlijke aanleg gaan en daarom vind ik het overrijden ook een goed ding. Soms ziet het beeld er heel goed uit, maar is het gevoel toch anders. Als een topruiter de beste paarden overrijdt, kan hij of zij ook de natuurlijke aanleg voelen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 15 april 2015 in De Paardenkrant.


Poll

In Pavo Cup 2.0 moet aanleg nog zwaarder wegen. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet aanleg in Pavo Cup 2.0 nog zwaarder wegen?

  • Karel de Lange

    De allerbelangrijkste aanleg van een dressuurpaard is een tactmatige en goed gebalanceerde arbeidsdraf.
    De arbeidsdraf is de werk (scholing)draf. Zonder een goede arbeidsdraf is er geen midden- en geen uitgestrekte draf. Maar ook geen piaffe (= een verheven verzamelde arbeidsdraf op de plaats zonder zweefmoment), geen passage (= een verheven verzamelde draf met zweefmoment) en geen travesale waarbij het paard recht over een schuine lijn dient te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.