Ga naar hoofdinhoud

Ingrijpen tijdens een dressuurproef

van: De Paardenkrant
aan: Coby van Baalen, Karin Retera, Hans Peter Minderhoud
Kort geleden werden de Duitse Kampioenschappen verreden. Isabell Werth kreeg te maken met een onwillige El Santo (v. Ehrentusch). Deze situatie is voor ruiters van alle niveaus herkenbaar, ook in de L-dressuur plegen paarden wel eens verzet. Werth scoorde, ondanks dat zij haar paard tijdens de proef bestrafte, boven de 70%. In de dressuursport is de hoogste doelstelling een harmonieuze samenwerking tussen ruiter en paard. Het kan toch niet zo zijn dat een ruiter die zijn paard in de proef bestraft toch een winstpunt scoort? Of moeten juryleden door de worsteling heen kijken en het ingrijpen zien als een onderdeel van een consequente scholing, die ook tijdens de proef gewoon doorgaat?


Coby van Baalen
Coby van Baalen (Foto Lonneke Ruesink)

Van: Coby
Aan: allen

In de dressuursport staat de harmonie zeker voorop. Het rijden van een proef dient er mooi, licht en gemakkelijk uit te zien. Dat is het resultaat van de goede training en opleiding thuis. Als je in de proef nog moet corrigeren, dan gaat er iets fout en kun je ook geen hoge score krijgen.

 

 

 

 


Karin Retera
Karin Retera (Foto Lonneke Ruesink)

Van: Karin
Aan: allen

Jureren is eigenlijk heel simpel: goed kijken en alleen maar punten toekennen aan hetgeen je op dat moment per onderdeel ziet. Het totaalbeeld moet voldoen aan hetgeen we in reglementen hebben vastgelegd. Je gaat uit van de tien en brengt daarop in mindering wat er mankeert aan het totaalbeeld van het goedgaande paard in die betreffende oefening. De punten onderaan het protocol zijn een afspiegeling van de gehele proef.

Het kan voorkomen dat een paard heel goed loopt, maar dat door verzet een paar onderdelen mislukken. Daar moet je dus lage punten aan toekennen. De invloed van de storing op de punten onderaan het protocol hangt af van de mate en tijdsduur van het verzet. Een Grand Prix-proef bestaat uit 37 onderdelen, waarvan er tien een dubbele telling krijgen. In een enkel geval kan het dus gebeuren dat een paard, ondanks verzet in enkele onderdelen, toch nog op een redelijke score uitkomt.


Hans Peter Minderhoud
Hans Peter Minderhoud (Foto Lonneke Ruesink)

Van: Hans Peter
Aan: allen

Een proef is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen. Zo veel dat er bij een paar missers alsnog een goede score behaald kan worden. In het voorbeeld van Isabell Werth was dat ook het geval. Als er één of twee keer een piaffe gecorrigeerd moet worden, gaan deze scores en die voor de harmonie naar beneden. Als alle andere onderdelen verder heel goed worden uitgevoerd, dan is het logisch dat daarmee een hoog percentage overeind blijft.

Natuurlijk streeft iedereen naar een harmonisch gereden proef. Maar als een paard op het voorterrein de oefeningen goed uitvoert en het in de ring af laat weten, dan moet je het een keer in de ring oplossen. Uiteraard zonder dat dit uitmondt in lomp of bruut gedrag.


Deze [email protected] verscheen dinsdag 26 juni 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]

 

Poll

Een ruiter die zijn paard in de proef bestraft mag geen winstpunt scoren.

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Ingrijpen tijdens een dressuurproef

 • Marielle de Vries - Behrens www.hipposeternity.nl

  Een paard is echt niet dom en weet precies dat hij zich in de ring begeeft. Het ligt in het verlengde van zijn opleiding dat hij leert dat hij ook in de ring moet presteren.

 • EC

  De drie bovenstaande personen(en niet van de minste )verwarren hier duidelijk “verzet”, “iets misgaan” ,”of corrigeren” met bestraffen. Of is de vraag niet duidelijk genoeg gesteld ? Wat bedoelt de vraagsteller met bestraffen???? Hoe kan je in de proef uw paard straffen ?? Ik zie enkel oneigenlijk gebruik van de sporen en de teugels,en in de lagere klassen ook het oneigenlijk gebruik van een zweep.Als een amazone/ruiter zich daar aan bezondigd mag er zeer streng worden opgetreden met impact op de ganse proef,ook de goede onderdelen, ik zou zelf durven pleiten voor uitsluiting. Maar als ze koelbloedig en beheerst “verzet” en “grote fouten” in goede banen trachten te krijgen dan mag enkel opgetreden worden met negatieve punten op het onderdeel waar het akkafietje zich voor deed.Dus redactie van de paardenkrant ;; WAT BEDOEL JE MET BESTRAFFEN ,,??
  Met vr groet Eddy crul

 • Nicole

  Als de observatoren het verschil begrijpen tussen een correctie en straffen, dan denk ik dat dit artikel anders gesteld zou worden.
  Paarden zijn net als kinderen, ze leven hun leven, denken na en doen niet altijd wat ‘we’ van ‘ze’ willen. Straffen is altijd zinloos, en goede ruiters weten dat, ze straffen niet maar corrigeren, en dat is zinvol. Een paard is een dier, geen machine.

 • Linda Kaats

  Naar mijn mening is deze vraag te veel gericht op de proef van Isabell en El Santo tijdens de meest recente Duitse kampioenschappen in Balve. Na de bedoelde proef nog een aantal malen te hebben bekeken zou ik eerder zeggen “dat Isabell El Santo een duidelijk signaal gaf “Heeee, wakker blijven” .
  Zo erg was het allemaal niet. Ik heb Coby diverse paarden wel wat hardhandiger zien corrigeren tijdens de proef. Zij leerde mij ook altijd dit op een plaats te doen die de jury niet kon zien.

 • Anita Cats

  Alleen al deze denkwijze zegt iets over de persoon. Bestraffen?…………..
  Als het paard iets doet, onwil en/of spanning, hij heeft daar een goede reden voor. Respect voor het dier en analyseren waar je verandering in kan brengen.
  Besraffen is niet het gevoel wat thuis hoort in de gedachten gang van een begeleider. Het zegt iets over de persoon en die moet te rade gaan bij zichzelf en zichzelf goed onder de loep gaan nemen. Een goede omgang met anderen/het paard komt vanuit iemand die assertief is. Denken in oplossingen en respect voor de ander.

  Als iemand in de ring zijn paard bestraft hoort dat dus geen winstpunt op te leveren. Als het in de ring al gebeurt zal het zeker ook daarbuiten gebeuren, dat is iets wat we niet willen zien. Een goede trainer is iemand die zijn doel bereikt door zich te verdiepen in het paard en de juiste respectvolle trainingswijze ontwikkelt, aangepast op het paard. Het paard is heel goed iets aan te leren zonder dwang. Wordt er dwang gebruikt zal hij steeds minder vertrouwen in de begeleider krijgen wat het probleem alleen maar groter maakt.

 • Theo

  Zoals Carl Hester in een recent interview zei

  “Always reward your horse and kick yourself”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook