Ga naar hoofdinhoud

Instructie prijsuitreiking zinvol onderdeel Global Dressage Forum?

van: De Paardenkrant
aan: Emmelie Scholtens, Johan Hamminga, Rien van der Schaft

Op het Global Dressage Forum gaat Tristan Tucker zijn publiek vertellen hoe dressuurruiters de prijsuitreiking kunnen overleven. Een bizar brevet van onvermogen, of een zinvolle aanvulling op een training die voornamelijk in het teken staat van ontspanning en concentratie?


 

Emmelie ScholtensVan: Emmelie
Aan: allen
Ik vind het een beetje een lastige stelling, want ik denk dat het toch echt met de paarden te maken heeft, zeker als ze nog jong zijn. Sommige worden angstig en krijgen stress van het applaus, terwijl andere paarden het juist mooi vinden, zich groot maken en zich nog beter laten zien. Het heeft vaak ook te maken met andere paarden die tijdens de prijsuitreiking in de ring zijn. Als er één gespannen wordt, nemen anderen dit gedrag vaak over.
Daarbij zal het zeker te maken hebben met de hedendaagse fokkerij, aangezien we tegenwoordig graag bloederige, ijverige en scherpe paarden zien. We kunnen niet verwachten dat die tevens volledig bomproof zijn.
Uiteindelijk blijven het individuen en hangt het er gewoon van af of je paard ertegen kan. Het ultieme voorbeeld daarvan is natuurlijk Totilas met Edward destijds, hij was super ijverig en attent in de baan, maar weer ontzettend relaxed in de prijsuitreiking. Ik denk dus niet dat het een brevet van onvermogen is als je paard zich niet voorbeeldig gedraagt in een prijsuitreiking. Sommige paarden wennen eraan, anderen wellicht nooit, dus ik ben ook wel benieuwd naar de tips van Tristan Tucker.


 

Johan HammingaVan: Johan
Aan: allen
Ik ben van mening dat het veilig kunnen rijden van een prijsuitreiking veel te maken heeft met de training en opleiding van een paard. Bij springpaarden is dit immers nooit een probleem. Nu is het natuurlijk zo dat dressuurpaarden voor het rijden van een proef iets heet gemaakt worden, maar de ontspanning moet net zo snel weer gevonden kunnen worden. Dat is de kunst van het rijden.
Daarbij valt er volgens mij veel winst te behalen door dressuurpaarden tijdens hun opleiding veel te laten zien. Train een paard een keer buiten of in het parcours en laat hem een keer een sprongetje maken.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar ook voor die paarden bestaat een goede oplossing. Ruiters kunnen een tweede paard die wel tegen alle hectiek bestand is, meenemen voor de prijsuitreiking. De bereden politie stelt daar bijvoorbeeld wel paarden voor beschikbaar.


 

Rien van der SchaftVan: Rien
Aan: allen
Om te beginnen is het rijden van de prijsuitreiking in veel gevallen het tegenovergestelde van dat wat wij van en voor onze paarden willen. Paarden zijn vluchtdieren en tijdens prijsuitreikingen worden de paarden geconfronteerd met veel herrie, onrust en spektakel. Natuurlijk kun je dan zeggen ‘als het paard onder controle is, moet dat kunnen’. Je kunt inderdaad paarden aan heel veel vreemde situaties laten wennen, denk aan de training die politiepaarden krijgen. Ik denk dat dressuurruiters in het algemeen al hun tijd besteden aan de training van hun paarden en weinig tijd en energie stoppen in het laten wennen van hun paarden aan situaties als in prijsuitreikingen.
Ik weet niet waaruit de training van Tristan Tucker bestaat, maar hoop op het GDF te zien volgens welke principes hij te werk gaat. Daarna kan ik pas daarna oordelen of ik het daarmee eens ben of niet.
Zelf heb ik nooit de behoefte gevoeld om mijn paarden door middel van een speciale training te laten wennen aan situaties als prijsuitreikingen. Het principe van te allen tijde voorwaarts rijden heeft me nooit in situaties gebracht waarbij ik de controle verloor. Belangrijk hierbij is te zeggen dat paarden hierop het meest positief reageren als ze van het begin af aan volgens dit principe zijn opgeleid.

Deze Info@ verscheen dinsdag 23 oktober 2012 in De Paardenkrant.


Poll

Instructie prijsuitreiking zinvol Global Dressage Forum? Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Instructie prijsuitreiking zinvol onderdeel Global Dressage Forum?

  • Margreet van den Berg

    Paarden blijven vluchtdieren,maar kunnen aan vele dingen wennen. Natuurlijk zijn de dressuurpaarden sensibelere paarden dan bv de sobere rassen. Maar zou het niet plezierig zijn als je een leuke prijsuitreiking kunt rijden en misschien heb je er ook nog iets aan tijdens het rijden van je proef. Ikzelf heb gemerkt dat als het paard een weekendtje mee was geweest naar de bossen, hij de week erna minder ‘schrikkerig’ was tijdens de dressuurtraining. Dus doe er je voordeel mee met zo’n clinic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.