Ga naar hoofdinhoud

Is het nog wel interessant om met een sportgericht gefokt paard een keuring te bezoeken?

Van: De Paardenkrant
Aan: Bert Poppelaars (fokker), Wiebe-Yde van de Lageweg (hengstenhouder en fokker), Cor Loeffen (KWPN-jurylid)
Waar vroeger rijendik publiek langs de dranghekken stond en grote groepen driejarige merries in de baan verschenen, zijn de laatste jaren de publieke belangstelling voor én de deelname op de Centrale Keuringen van het KWPN afgenomen. Hoe gaat dit verder? Is de afname te wijten aan het fokdoel van het KWPN – het fokken van een paard dat op het hoogste niveau van de sport presteert? Is het voor de hedendaagse fokker nog wel interessant om met z’n sportgericht gefokte paard een keuring te bezoeken?


opi1 info foto1 bert poppelaars 120403298_ABFweb (Large)Van: Bert
Inderdaad hoog tijd dat het predicatensysteem op de schop gaat. Want zoals het nu gaat, dat bijna alle stermerries op de CK voorlopig keur worden, voegt echt niks toe en devalueert zelfs het keurschap. In de huidige tijd waarin sport de boventoon voert, en dit zal nog meer bepalend worden, moet de keuring daarop worden aangepast. Een idee zou zijn om de stamboekopname laagdrempeliger te maken en dit te koppelen aan een jaarlijks bedrijfsbezoek. Ook zou er in plaats van een CK in elke provincie er landelijk drie of vier regio-CK’s gehouden kunnen worden. Zodat dit meer body krijgt en beter gecombineerd kan worden met de sport. De rubrieken van de Isah en Pavo Cup worden hierdoor groter en aantrekkelijker voor ruiters, handelaren en publiek.
In ieder geval moet erover nagedacht worden om het geheel te veranderen, zodat de keuring weer een evenement wordt waar je naartoe moét! Met rubrieken die fokkers prikkelen in alle opzichten met als rode draad sport, sport en nog eens sport!


opi1 info foto2 wiebe-yde van de lageweg 120403250_ABFweb (Large)Van: Wiebe-Yde
Ik hoop dat het KWPN, de fokverenigingen en de fokkers al het nodige doen om de keuringen in stand te houden. Zowel voor de veulens als voor de driejarige en oudere merries. Het mag niet zo zijn dat deze afname te wijten is aan het fokdoel van het KWPN. Want voor de topsport is het exterieur ook belangrijk. De paarden moeten functioneel en correct blijven. Dat is ook belangrijk voor de gezondheid en duurzaamheid van het paard en daarbij willen we het liefst ook nog een mooi paard.
Het is voor de hedendaagse fokker dan ook zeker nog interessant om aan een keuring deel te nemen. Het moderne sportpaard is ons allen fokdoel en dat begint bij de fokkerij en dus ook de keuring. Zo houden we een bewaking op het exterieur, en op fouten en gebreken. Bovendien is het een stukje reclame voor de fokkers. Des te meer vormen van competitie (keuringen/wedstrijden) onder de fokkers, des te beter de kwaliteit wordt.


opi1 info foto3 Cor Loeffen (Large)Van: Cor
Presteren op het hoogste niveau is altijd al een onderdeel van het KWPN-fokdoel geweest en naar mijn idee verliezen de keuringen zeker niet aan waarde, alleen vindt er wel een verschuiving plaats. Op merriekeuringen worden merries beoordeeld op hun exterieur en natuurlijke aanleg. De beoordeling door de KWPN-inspecteurs levert waardevolle informatie voor de fokkers (waar zitten sterke en minder sterke punten van de merrie en wat betekent dat voor de hengstenkeuze?) en het stamboek (wat zijn trends in de fokkerij?). Op basis van alle gegevens worden de fokwaarden berekend voor hengsten en merries, waardoor fokkers een objectief en volledig beeld krijgen zonder zelf keuringen bezocht te hebben. Hoe meer gegevens, hoe betrouwbaarder de informatie. Het is dus van belang dat voldoende merries naar de keuring komen.
Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden dan vroeger om een paard te laten beoordelen voor fokkerijdoeleinden: naast de stamboekkeuringen zijn er de thuiskeuringen en kunnen paarden opgenomen worden in het stamboek na een EPTM, IBOP of jonge paarden-competitie. Mede hierdoor zijn de totale aantallen beoordeelde paarden afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven, ondanks het feit dat het aantal geboren veulens is afgenomen. Naar mijn mening is overigens de publieke belangstelling niet teruggelopen. Het klopt dat er een kleine daling is in driejarige merries op de CK’s, maar het aantal veulens is juist toegenomen. De waarde blijft van onverminderd belang.

Deze Info@ verscheen woensdag 23 juli in De Paardenkrant.


Poll

Het is niet interessant om met een sportgericht gefokt paard een keuring te bezoeken. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is het nog wel interessant om met een sportgericht gefokt paard een keuring te bezoeken?

  • Anton Sweers

    Helaas moet ik ook beamen dat keuringen in de huidige vorm voor mij de langste tijd hebben gehad.
    Als kleine fokker heb ik meer “last” van het resultaat van een keuring dan gemak. Een iets wat tegenvallende keuring zal je (zeker nu via internet de resultaten tot lengte van jaren zijn op te zoeken) blijven nadragen, is het niet in je vervolg fokkerij, is het wel bij de verkoop van een paard. Regelmatig ben ik teleurgesteld doordat een 3 jarige vanuit zijn jeugdigheid zich nog niet goed laat beoordelen, terwijl dit paard op latere leeftijd het in de sport goed tot subliem doet. Zoals Sietse van Dellen ooit “in de strengen” schreef: spoel nooit het badwater te vroeg weg. Dit alles heeft er voor mij in geresulteerd dat ik “de sport” het paard laat beoordelen. Een merrie die niet minimaal “Z” heeft gepresteerd wordt niet ingezet in de fokkerij. Ook met alleen hengsten die subliem (grand-prix) in de sport presteren dekken…..maakt meteen ook de hengstenkeuze makkelijker want helaas vallen (te) veel hengsten in de sport “door de mand”.
    Ook met het zogenaamde “prokken” kom je bedrogen uit…een 3 op de röntgenfoto vormt bij sommige gewrichten geen probleem voor het prok certificaat. Knieën “voor” en kogels “achter” gaan niet mee in de beoordeling. Ik zal niet de eerste en de laatste zijn geweest die bij een verkoop met het prok certificaat “bedrogen” ben uitgekomen. Voor de helft van het geld heb je een complete sportkeuring waarmee je een veel betere (fokkers-) garantie hebt.
    Kortom alle merries graag sport gerelateerd röntgenen… voorkomt een hoop buikpijn ten opzichte van het prok certificaat.

    Ik weet dat een hoop fokkers het keuringen traject verkiezen boven mijn hierboven beschreven traject, echter de ervaring leert dat een iets duurder voortraject op langere termijn het fokkersresultaat (maar ook de portemonnee) ten goede komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.