Ga naar hoofdinhoud

Heeft ruiterfitness echt invloed op het presteren van ruiter en paard?

Van: De Paardenkrant
Aan: Jur Vrieling, Wim Ernes, Marlies van Baalen
Op de Bit Talentendag trainden Adelinde Cornelissen en ECO-coach Tjalling van den Berg ruiters (maar vooral amazones) op hun persoonlijke fitness. Volgens Adelinde en Tjalling is ruiterfitness van grote invloed op het resultaat van de samenwerking tussen ruiter en paard. Dit wordt onderstreept door de fantastische resultaten van Adelinde. Maar we kennen ook de voorbeelden van zeer ongezond levende springruiters, zoals de gebroeders Whitaker en natuurlijk de 70-jarige Hugo Simon en de 73-jarige Hiroshi Hoketsu, die nog steeds op hoog niveau succesvol zijn. Heeft ruiterfitness echt invloed op het presteren van ruiter en paard?


Van: Jur
Aan: allen
John Whitaker is een extreem natuurtalent, de beste ruiter die ik ken. Ik zou iets minder uitzonderlijke ruiters niet aanraden om ongezond te leven, dat zou hun prestaties zeker niet ten goede komen. Hugo Simon is een goed voorbeeld: die werkt heel fanatiek aan zijn fitheid door elke ochtend te zwemmen. Daardoor houdt hij het ook langer vol.
Bij de KNHS-trainingen waren we verplicht om mee te doen aan een conditietest. Dat viel me enorm tegen. Ik dacht: ik zit van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het paard, ik ben fit. Maar dat bleek ik helemaal niet te zijn. Toen ben ik gaan hardlopen. Twee tot drie keer per week een kilometer of vier. Na de eerste keer voelde ik me bepaald niet fit, maar toen ik het een paar keer had gedaan, voelde ik me beter dan daarvoor. Dat is het effect: je voelt je lekkerder, fitter. Dat kan je presteren dus alleen maar ten goede komen. De trainingen van Adelinde hebben ook nog als voordeel dat dingen als balans en reactievermogen worden gestimuleerd.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat het er de laatste tijd door de grote drukte niet meer van is gekomen om regelmatig hard te lopen. Maar het is eigenlijk van de zotte: je doet er alles aan om je paarden super in conditie te krijgen. Dan mag je het druk hebben, maar er is eigenlijk geen excuus om je eigen fitheid achterwege te laten. Conclusie: ik ga weer hardlopen!


Van: Wim
Aan: allen
Vanuit mijn achtergrond als leraar lichamelijke opvoeding ben ik ervan overtuigd dat een gezonde geest in een gezond lichaam een twee-eenheid vormen. Voor mij staat het wel vast dat er een positieve invloed uitgaat op alles wat je doet, als je gezond bent en als je je lichamelijk en geestelijk fit voelt. Zoals Adelinde Cornelissen en Tjalling van den Berg te werk gaan, komt daar ook nog het één en ander bij. Zij trainen onder meer op core stability, balansverbetering, oog/hand-coördinatie en fijne motoriek. Allemaal dingen die je ten goede komen als je prestaties met paarden wilt leveren.
Natuurlijk, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Maar ik ben onder de indruk van de manier waarop Adelinde dit aanpakt. Alle lof daarvoor!


Van: Marlies
Aan: allen
Dit vind ik nou echt een super initiatief. Temeer omdat ik zelf ook aan den lijve ondervind hoe belangrijk het is om aan je conditie te werken. Dat doe ik al heel lang en ook mijn leerlingen stimuleer ik om echt topfit te zijn.
Een fitte ruiter heeft meer over op concours. Dat heb je nodig als het een keer tegenzit, maar ook de meerdaagse concoursen zijn vaak zwaar. Dan moet jij het als ruiter niet af laten weten. Wat die oudere heren betreft: die zullen vast ook aan hun conditie werken om nu nog actief te kunnen zijn.
Natuurlijk staat conditie niet gelijk aan paardrijden, maar het heeft wel degelijk een toegevoegde waarde als je getraind en fit bent. Wat je met je paard probeert te bereiken, dat moet je voor je eigen lichaam ook nastreven.

Deze [email protected] verscheen woensdag 9 januari 2013 in De Paardenkrant.
Klik hier voor de website van het Adelinde Training Center.


Poll

Ruiterfitness heeft echt invloed op het presteren van ruiter en paard Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Heeft ruiterfitness echt invloed op het presteren van ruiter en paard?

  • Michael Posthumus

    Ik ben er van overtuigd dat een goede conditie mee helpt goed te presteren in de sport!
    Zelf fiets ik dagelijks 25km naar mijn paard op en neer,en dat houd je aan de gang en voorkomt overgewicht!

  • Francoise Nicolaidis

    Ben er van overtuigd dat het heel belangrijk is! Rij sinds mijn 6de en nu 56 en werk voltijds als bediende op een kantoor. Ik in princiepe iedere dag. Mijn paard is ook al 19 en vaak stijf in het begin van de rit. Moet dus steeds voor zorgen dat ik zelf fit ben. Wij moeten zich allebei opwarmen en gymnastiseren!
    Heb me ingeschreven om binnenkort om aan een proef “ruiterfitness” deel te nemen.

  • Inge Duller

    Ruiterfitness hoort te bestaan aan een serie lichamelijke oefeningen voor de kracht, balansoefeningen en het uithoudingsvermogen. Door al deze factoren te combineren ben je mentaal ook beter in staat om probleemoplossend te werken met je paard zonder dat je ongeduldig wordt. Ik doe dit al jaren. Dat ben ik verplicht tegenover mijn paarden vind ik. Dus ja ik ben een grote voorstander van deze stelling. En daar hoort verplicht afvallen ook bij.

  • Roos Dyson

    In de reacties van Jur en Marlies wordt voornamelijk de ‘fitheid’ benadrukt, wat natuurlijk ook belangrijk is. Maar daarnaast is het zeker zo belangrijk om de balans, coordinatie, lenigheid en gelijkheid (links/rechts) te trainen. Fantastisch dus, wat Adelinde opgezet heeft! Met name het verbeteren van je rompstabiliteit heeft een groot positief effect op je rijden, en kan met simpele, niet al te intensieve oefeningen getraind worden.

    Wat ook belangrijk is, is de bewustwording. Zowel over hoe je eigen lichaam in elkaar zit (en welke invloed dit heeft op je rijden; op je inwerking), en ook de ervaring om zelf eens getraind te worden. Wat doet dat met je lichaam? Wanneer is het teveel, en wanneer is het niet genoeg? Waar wordt je losser, of juist stijver van? Wat doen wij eigenlijk met een paard als we het optimaal ‘proberen’voor te bereiden op een wedstrijd?

    Hoe je op je paard zit, is hoe je op je paard inwerkt…

    Veel ruiters vergeten dat hun eigen lichaam het allerbelangrijkste ’trainingsgereedschap’ is!

    Zelf ben ik enkele jaren geleden begonnen met het organiseren van fitness voor ruiters in groepsverband, maar met een individuele aanpak. Meer info op http://www.gepaardmeteenlach.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.