Ga naar hoofdinhoud

Is A-register nog van deze tijd?

Van: Paardenkrant
Aan: Emmy de Jeu, Joan van Gorkum, Nico Schulpen

Het register A is gezien de huidige internationale fokkerij eerder een doorn in het oog van veel fokkers dan dat het zorgt voor bewaking van de kwaliteit van de stamboekpaarden van het KWPN. Register A-paarden moeten voor deelname aan de CK aan diverse aanvullende eisen voldoen en mogen dan nog niet door naar de NMK. Het zorgt er zo voor dat steeds meer fokkers hun veulen dan bij een ander Europees stamboek laten registeren waar ze met open armen worden ontvangen en wel volwaardig papier krijgen. Kortom het A-register is niet meer van deze tijd.


Van: Emmy 

Emmy de Jeu, dressuurpaardenfokker en ledenraadslid KWPN.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik ben het ermee eens. Dit register moet inderdaad worden veranderd. Voor de fokkers moet het makkelijker worden gemaakt. De tijd haalt ons soms in. Ik weet zeker dat het KWPN daarin gaat schakelen. Er zijn al wat ontwikkelingen gaande op dat gebied. De Fokkerijraad heeft adviezen uitgebracht die begin oktober worden besproken tijdens de ledenraadsvergadering van het KWPN. Dus het is een kwestie van afwachten. Het is goed dat het KWPN daar iets mee gaat doen. De stamboeken waren vroeger veel geslotener. Alles wat van buitenaf kwam, was niet zo goed als de paarden van ons eigen stamboek. Deze denkwijze is niet meer van deze tijd omdat de fokkers van andere stamboeken door de jaren heen ook steeds meer KWPN-hengsten zijn gaan gebruiken. Dat geldt ook voor KWPN-fokkers, wij zijn ook meer hengsten gaan gebruiken van andere stamboeken. We moeten zorgen dat we open blijven staan voor veranderingen in de markt en zorgen dat het KWPN blijft excelleren in de fokkerij en aan de top van de ranking blijft.


Van: Joan 

Joan van Gorkum, springpaardenfokker.

De wereld verandert in een hoog tempo. Sommige stamboeken bewegen mee, andere doen daar iets langer over of komen amper in beweging. In de toegevoegde waarde van een paard is de kleur van het paspoort, lees welk stamboek, onbelangrijk. Buitenlanders die sportpaarden kopen vragen er nooit om, wat dat betreft is bijvoorbeeld VDL een veel sterker merk. Stamboeken zouden ervoor kunnen zorgen dat de kosten voor de fokker zo laag mogelijk blijven. Snel en efficiënt registeren is waar het om zou moeten draaien bij een stamboek. De gedachte om de kwaliteit te bewaken is natuurlijk niet verkeerd maar als de fokker dat niet wenselijk vindt zoekt hij of zij een andere oplossing. Het register A en de daaruit voortvloeiende gevolgen is een van de redenen waarom fokkers voor een ander stamboek kiezen. De beslissing van de fokker waar hij of zij hun veulen laat registreren moet ook bij de fokker zelf liggen en niet bij de hengstenhouder waar het sperma gekocht is. Dit gebeurt nog best vaak in de praktijk. Waarom dekgeldafdracht betalen? Gebakken lucht, het begint pas als het veulen geboren is. Stamboeken zoals Zangersheide, NRPS en AES kennen dit dan ook niet. Ander voorbeeld is toen ik zondagavond Judy Ann persoonlijk bedankte voor de gastvrijheid van het top georganiseerde evenement, was ze niet in de VIP maar op het achterterrein, werkend met haar handen. Ook andere stamboekdirecteuren waren samen met hun personeel aan het helpen de stand op te ruimen en een helpende hand te bieden. Sommige heb ik amper gezien in hun eigen stand de afgelopen vier dagen op Zangersheide…


Van: Nico 

Nico Schulpen, rijpaardenfokker en KWPN- en KNHS-jurylid.

In de jaren ’60 vond de toenmalige stamboekleiding dat de fokkerij en fokkers beschermd moest worden tegen ongewenste invloeden, met name de Engelse volbloeden, die toen de omvorming inleidden. Het toenmalige sportregister was geen lang leven beschoren. De daaropvolgende periode kenmerkte zich door snelle verandering richting rijpaarden. Fokkerij kenmerkende processen zijn creativiteit, ondernemendheid en selectie. Deze kenmerken, vormgegeven door fokkers, brachten het toenmalige WPN in de wereldtop. Om deze status te behouden bedacht het KWPN de verschillende maatregelen waaronder register A, ter bescherming van…. De internationale topverervers uit zowel spring- als dressuursport/-fokkerij, kunnen niet benut worden zonder menig (bureaucratische) hindernis te slechten. Gevolg: de topverevers worden in Nederland beperkt ingezet. Het gevolg is duidelijk, van een vooraanstaand fokkerijland/stamboek komt het KWPN in een vrije val. Daar waar buitenlandse stamboeken en fokkers met argusogen het KWPN volgden en zich aansloten, zo keren zij zich nu af, jammerlijk niet alleen buitenlanders. De typische fokkerijkenmerken bleven echter functioneren. Ondernemende, creatieve fokkers zoeken hun eigen weg, een elftal zonder voorhoede scoort moeilijk. Het SF had als één van de eerste stamboeken in de gaten dat je niet in beperkingen moet denken maar in kansen. Het KWPN heeft haar leden beperkingen opgelegd. Belgische stamboeken/ fokkers, staan model met hun resultaten. Ik ben ervan overtuigd dat de veranderingen in de toekomst groter zullen zijn dan in het verleden, het register A zal roemloos ten onder gaan, de daarop volgende transitie zal groter zijn dan ooit. Met het verdwijnen van het register A zullen een stroom van veranderingen volgen. Transitie in de fokkerij. L’histoire se repete.

Deze Info@ verscheen woensdag 27 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

A-register is niet meer van deze tijdLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is A-register nog van deze tijd?

  • A Wiebing

    Ja het reg A moet een heel andere invulling krijgen. Waarom niet naar CK en naar NMK allemaal om het
    KWPN te beschermen.Er zou eens een beter veulen kunnen zijn van een niet gekeurde KWPN hengst.
    Dit is zelf behoud denkt men, maar het werkt in 2017 anders.De denk wijze van het KWPN is heel beknopt en klein.Vandaar ook dat ik dit jaar bij Duitse hengst gedekt heb.En het zou maar zo kunnen zijn dat ik die ook in het Oldenburger Verband laat registeren.Maar dit is niet het enige wat mij niet meer aanstaat bij het KWPN. Ze moeten het hele reglement door lichten en bij stellen en met de tijd mee gaan.Er zijn regels die tegen de fokker werken en je stam afbreken in plaats van promoten. Als voorbeeld, een ster waardig paard twee keer beoordeeld (zwart op wit) en dan kan hij of zij definitief
    ster worden via de CK. Als je hem te koop hebt staan en tussen tijds verkoopt (Zweden) heb je pech geen ster en geen preferent schap moeder. Dat is mij overkomen. En je fokt nog met deze merrie lijn Je stam afbreken noen ik dat. Dat zijn de beschermde regels van KWPN. Ik ben er gewoon klaar mee met deze regels.Het is vechten tegen de bierkaai zeggen ze dan.Ik denk er dan ook sterk over na ruim 50 jaar lidmaatschap waar van 35 jaar fokker om over te stappen naar een ander stamboek. Bart Wiebing

  • TH Sijbrandij

    Als fokker wil je gaan voor een topproduct en om dat te bereiken laat je je niet snel meer beperken door een stamboek of landsgrenzen. Het fokmateriaal kun je overal vandaan halen maar het probleem voor de fokker is het gebrek aan kennis. Je kunt van een afbeelding of filmpje de werkelijke kwaliteit van een paard niet vaststellen. Genoomselectie, lineair scoren, röntgenen, predicaten, prestatie vanuit de pedigree, indexen, spieropbouw etc. kunnen op zichzelf eveneens niets zeggen over de totale kwaliteit. Je bent aan het kansen vergroten en als fokker heb je deze kansen vergroters nodig voor een goede afzet van je product. Toch zal de kans op een Grand Prix paard vanuit een papierloze merrie vanaf de paardenmarkt niet kansloos zijn. Velen van ons hebben extreme bewegingskunstenaars of abnormale hoogvliegers over hindernismateriaal door de baan zien gaan en overgewaardeerd. Maar een Big Star, Totilas, Valegro, Kannan etc. waren op 3 jarige leeftijd echt niet de opvallendste paarden vanuit de populatie. Het gevaar van fokken in het algemeen is dat je je visie beperkt op enkele kenmerken waardoor je opgebouwde stam uit balans fokt, ons ego wil namelijk alleen maar meer en meer en dat meer kan niet groot genoeg zijn… Heb je een hele athletische merrie, maar je wilt een nog snellere met meer reflexen dan is de kans groter dat je net over de top van de balans fokt waardoor je in moet leveren op vermogen, zo zijn er legio voorbeelden. Als fokker heb ik er belang bij dat een inspecteur extremen kan waarnemen die je als fokker weer met beide benen op grond zet, het kost namelijk jaren om gemaakte fokbesluiten te kunnen herstellen. Ik vind het wel oké dat je aan het papier kunt zien dat een fokker gebruik heeft gemaakt van een kruisingsproduct maar daarnaast vind ik dat elke nakomeling ingeschreven moet kunnen worden en vanaf het begin gelijke kansen behoort te krijgen met daarbij toegang tot CK of NMK wanneer het bovengemiddelde kwaliteit laat zien. Een diversiteit maakt zo’n keuring toch ook leuk om naar te kijken, ieder heeft zo zijn eigen smaak en dat zou meer gewaardeerd moeten worden. Naast het fokdoel van het stamboek heeft elke fokker zijn eigen fokdoel. Waarom zou je je persoonlijk fokdoel op bijv veulenkeuring niet kunnen laten ventileren naar de jury en toeschouwers toe, zo kun je de interactie onder fokkers toch juist stimuleren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.