Ga naar hoofdinhoud

Is afschaffen beoordeling op stijl een prima zaak?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Zoï Snels, Nathalie van der Meij, Wiebe-Yde van de Lageweg

Vorige week werden de hengsten in de klasse L van de KWPN-hengstencompetitie voor het eerst niet op stijl beoordeeld. Een beetje saai was het wel, want er was geen echte winnaar (twaalf ex aequo’s) en je kon het niet eens of oneens zijn met de jury. Maar het afschaffen van de jurering heeft hopelijk wel tot gevolg dat de hengsten ‘normaal’ worden gereden. Prima zaak dus. Of niet?


Van: Zoï 

Zoï Snels, stalruiter Team Nijhof.

Ik heb ook altijd meegereden toen het nog wel om punten ging. Ik heb daar nooit wat op tegen gehad, want uiteindelijk wint de beste toch altijd. Nu krijg je natuurlijk wel iets minder onenigheid, maar je kijkt wel naar een saaie wedstrijd waarbij er domweg rondjes worden gereden. Mijn paarden springen nu echt niet beter dan wanneer ze beoordeeld worden door iemand die in de baan staat te jureren. Voor mij blijft het dezelfde spanning, want je moet een nulrondje rijden om voor de winst te kunnen gaan. Het is onzin om te denken dat de paarden nu wel eerlijk worden gereden. We zijn allemaal professionals of er nu wel of niet gejureerd wordt. We doen altijd eerlijk tegenover het paard. Bovendien heeft het ook twee kanten. Voor de mensen langs de kant en voor de eigenaren en fokkers is het misschien wel fijner dat iedereen voor zichzelf kan beoordelen welk paard hij of zij de beste vindt. Maar aan de andere kant kan het beste paard paard een fout maken en dan wordt hij niet meer als beste gezien in de einduitslag, waardoor er niet meer over hem wordt geschreven.


Van: Nathalie 

Nathalie van der Meij, springamazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zonder jurering lijkt me inderdaad ook saai. Ik weet ook niet of het helpt om geen punten te geven. Volgens mij maakt het geen verschil of je punten geeft of dat je een nulrondje moet rijden. Het is toch een etalage voor jonge hengsten, dus de hengstenhouders willen graag dat hun hengsten heel goed springen. Ik denk niet dat het enig verschil uitmaakt bij de voorbereiding van jonge paarden. Ik zie dus geen verbetering. Misschien is het een idee om niet zozeer punten te geven maar in ieder geval een toelichting te geven voor de mensen aan de kant. Het is leuk als iemand van het KWPN of een professionele springruiter toch nog een toelichting kan geven op de manier waarop een paard springt.


Van: Wiebe-Yde 

Wiebe-Yde van de Lageweg, fokker en hengstenhouder.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dit is een goede zaak want het is beter voor de hengsten, ruiters en eigenaren. De hengsten zijn erg jong en in de groep is het verschil tussen groen en heel ver afgericht soms heel groot. Omdat de hengsten nu geen punten krijgen, is het niet meer zo dat er een of twee hengsten zijn die bovenaan staan en alle persaandacht krijgen terwijl andere hengsten niet minder goed zijn maar vergeten worden. In deze eerste wedstrijd werden de hengsten simpeler en onder minder druk voorgesteld, wat ten goede komt aan de opleiding en toekomst van de hengst. Bij het geven van punten blijft er altijd een discussie van eens/oneens of te hoog/te laag. Ook heb ik begrepen dat het best lastig is om mensen te vinden die dit willen doen, wat ik ook kan begrijpen.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 29 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Geen stijlbeoordeling vierjarigen is beter voor hengsten Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is afschaffen beoordeling op stijl een prima zaak?

  • Bart Wiebing

    Weer een een stuk-je inleveren. Dat is waar men mee bezig is.Het zegt mij persoonlijk weinig meer.
    Een hele saaie vertoning zo ook bij de dressuur. Als je naar competitie in België kijkt of in Duitsland dan zie heel wat anders qwa springen. Wat mij betreft laten ze het geheel maar afschaffen zo als het nu gaat.Het zegt mij persoonlijk heel weinig meer. Als je de beoordeling en het commentaar en de punten bij de dressuur ook goed volgt dan is het al precies net zo. Totaal geen toe gevoede waarde. Wees zelf zeer kritisch op als we die nog hebben tenminste de echtte hengsten.Waar we wat van kunnen verwachten voor in de toekomst.We zijn nu aan het fokken voor 2024 toch vandaar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.