Ga naar hoofdinhoud

Is BTW-verhoging onvermijdelijk?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ben Platzer, Folkert Abbring, mr. Jan Rolleman

Vervelend dat de btw per 1 januari omhoog gaat voor fokkerijdiensten. De Sectorraad Paarden probeert daar samen met de Koepelfokkerij nog wat aan te doen, maar de kans van slagen is gering. Is het niet de normaalste zaak van de wereld dat hobbymatige fokkers het hogere tarief gaan betalen net als veel andere Nederlandse burgers? Is deze btw-verhoging gewoon een professionaliseringsslag in de paardenfokkerij?


Van: Ben 

Ben Platzer, secretaris NWPCS en voorzitter Starsale Auctions. FOTO ROLAND HITZE

Om met de laatste zin van de stelling te beginnen: deze maatregel is van toepassing op zowel de pony- als de paardenfokkerij. Als interim-bestuurder van het Nederlands Welsh Pony Stamboek betreur ik het hogere tarief ten zeerste. Professionalisering is in de wereld van de ponystamboeken vrijwel niet van toepassing.
De nieuwe wet en regelgeving wordt een fiscale inkomstenbron over de rug van onze leden. Het zijn liefhebbers met meer uitgaven dan inkomsten uit hun hobby.
Binnen de rijpaardenfokkerij is het KWPN een wereldmerk geworden dankzij de trouwe inzet van veel leden met in de meeste gevallen enkele fokmerries. De professionalisering zal leiden tot een aantal grote fokbedrijven. Prima, zij investeren, durven kwaliteitsaankopen te doen en kunnen de btw verrekenen. En de meerderheid van de rijpaardfokkers met een kleine stal? Voor hen is het een simpele lastenverzwaring waar niets tegenover staat. Zullen er dan nog meer fokkers hun lidmaatschap opzeggen?


Van: Folkert 

Folkert Abbring, hobbyfokker springpaarden.

Degenen die hun kost hiermee verdienen, kunnen de btw aftrekken, dus dit treft eigenlijk meer de hobbyfokkers. Aan de ene kant vind ik dit een logisch gevolg omdat het lage tarief voor de levensbehoefteartikelen geldt. Wij hebben met een luxeartikel te maken. Het gaat niet om een eerste levensbehoefte. Maar ik ben niet blij met een btw-verhoging, want alles is al zo duur. Als het jezelf in de portemonnee treft, wil je toch dat de btw zo laag mogelijk blijft.
Vanuit de overheid proberen ze op deze manier toch zo veel mogelijk geld binnen te harken. Ik heb zelf tien fokmerries staan. Als ik het verschil uitreken wat mij dat straks gaat kosten, scheelt dat veel met de huidige prijzen. Dit is absoluut geen stimulans. Daarbij verdienen de professionele fokkers hun geld aan de hobbyfokkers. Als de hobbyfokkers minder gaan fokken, voelen de professionele fokkers dat uiteindelijk ook in hun portemonnee.


Van: Jan 

Mr. Jan Rolleman, fiscalist bij Felix Hippische Juristen.

De landbouwregeling staat inderdaad opnieuw ter discussie. Evenals al uit een eerder onderzoek bleek, is het vooral de schaalvergroting in de landbouw die zorgt voor afname van het aantal bedrijven dat de landbouwregeling toepast. De landbouwregeling heeft namelijk als nadeel dat de btw op kosten en investeringen niet afgetrokken kan worden. Bij schaalvergroting gaat dat nadeel steeds zwaarder wegen. Dit betreft echter de landbouwsector in zijn geheel. Het rücksichtslos afschaffen van de regeling treft echter juist ook de ondernemers in de hippische sector, die in veel mindere mate met deze schaalvergroting te maken hebben. Juist hun particuliere klanten, de hobbymatige paardenhouders, worden hierdoor getroffen. Wij pleiten er dan ook voor dat de huidige keuze voor het wel of niet toepassen van de landbouwregeling behouden blijft. Het budgettaire beslag voor de overheid is ook niet van die omvang dat de regeling dáárom afgeschaft zou moeten worden.
Mocht afschaffing desondanks toch doorgaan, dan moet bedacht worden dat dit voor de betreffende ondernemer ook betekent dat de btw op zijn of haar inkopen aftrekbaar is. Mogelijk ook nog met terugwerkende kracht over de investeringen van de afgelopen jaren. Het is belangrijk dit dan goed in kaart te brengen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 12 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Btw-verhoging voor paardenfokkerij is onvermijdelijk Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is BTW-verhoging onvermijdelijk?

 • Desiree

  Wat is de volgende stap? Paardenbelasting? Hoe brengt Nederland deze toch al zo dure hobby om zeep?

 • Bart Wiebing hobby fokker

  Wie zijn de dupe,waar het meenste van zijn. (DE HOBBY FOKKER).
  Daar zijn de kosten al vaker hoger dan de baten.
  Weer afbraak waar de Nederlandse fokkerij-paard van ouds her groot is door geworden.
  Wordt door deze regeling radicaal afgebroken voor onze hobby, het fokken van een veulentje.
  Je vraagt je soms af hoe komen de graaiers er op, waar zijn ze weer mee bezig.
  MET AFBRAAK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.