Ga naar hoofdinhoud

Is Duitse welzijnseis WK-selectie Jonge Dressuurpaarden een PR-stunt?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Dinja van Liere, Monique Peutz, Gert van den Hoorn

Duitsland wil alleen paardvriendelijke ruiters toelaten tot het WK Jonge Dressuurpaarden. Dat zijn, volgens de Duitse bond, ruiters die zorgvuldig omgaan met de uitstraling van de paardensport, fairness en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben, zich houden aan de regels van de FN en de FEI en paarden opleiden volgens de erkende weg (FN richtlijnen voor ‘Reiten und Fahren’). Moeten wij dit Duitse voorbeeld volgen?


Van: Dinja

Dinja van Liere, dressuuramazone Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik sta er versteld van dat ze dat nu pas gaan doen! Was het dan zo dat ze hier eerder niet naar keken? Ik ga ervan uit dat de KNHS altijd al alleen maar ruiters naar het WK stuurt die het paardenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan en op een goede manier met hun paarden omgaan. In de Nederlandse WK-selecties wordt daar altijd al opgelet! Er zijn selecties en trainingsmomenten waarbij de combinaties worden getraind door de leden van de commissie. Dit gebeurt volgens mij volgens de richtlijnen van de KNHS. Bij ons krijg je meer begeleiding dan in de Duitse selectie vind ik. Daar krijg je alleen enkele tips voor in je proef mee. Hoe kun je dan als commissie beoordelen of de trainingsmethoden goed zijn als ze alleen op de proef oordelen? Voor mijn gevoel is dit dus meer een mediastunt. Het lijkt net of Duitsland goodwill wil kweken dan dat er echt iets verandert. Hoe wordt dit dan eigenlijk gecontroleerd? En wie bepaalt of de ruiter het dierenwelzijn wel echt hoog genoeg in het vaandel heeft staan, gaan ze ook op de stallen langs om te controleren?

 


Van: Monique

Monique Peutz, bondscoach pony’s en children

Het is altijd goed, zoals de Duitsers doen, om de deelnemers erop te wijzen dat we met z’n allen uitgaan van paardvriendelijk paardrijden. In Nederland spreken we ons hier niet zo over uit omdat het voor de KNHS, mij en mijn mede-commissieleden al heel vanzelfsprekend is. We werken er al lang naartoe dat er op de juiste manier wordt paardgereden. Samen met Bert Rutten en Rien van der Schaft maken we daarin een gezamenlijke beslissing. De regels die wij van de FEI moeten volgen omtrent paardenwelzijn gelden voor iedereen die internationaal wil starten. Op zich heeft de FN een goed systeem van opleiden, maar dat wil niet zeggen dat het Nederlandse systeem niet goed is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden als het maar op de juiste manier gebeurt en diervriendelijk. Ieder paard vraagt een andere benadering. De meeste ruiters zullen van mening zijn dat een paard goed in zijn vel moet zitten als je een topprestatie van hem vraagt. Een happy athlete heeft plezier in zijn werk en straalt dat ook uit. Een paard voelt zich op zijn best als hij een afwisselende training krijgt en zich ook mag ontspannen, bijvoorbeeld door ook in de wei te mogen lopen. Paardenwelzijn is hierbij dus ook een belangrijk punt.


Van: Gert

Gert van den Hoorn, dressuurinstructeur

Het kan zijn dat er duidelijke redenen, vanuit het verleden, zijn geweest om deze regels expliciet in het reglement van de WK-selectieprocedure op te nemen. Een tactische reden sluit ik ook niet uit omdat deze punten het altijd goed doen in de publieke opinie. Eén ding is zeker dat het absoluut niet noodzakelijk zou moeten zijn om het zo uitvoerig te benoemen. De Nederlandse selectieprocedure is een andere dan die in Duitsland, meer gebaseerd op meerdere selectie- c.q. trainingsdagen waarna de commissie de afvaardiging bepaalt. Hierbij krijgt de selectiecommissie niet alleen een goed inzicht in de kwaliteit van de diverse paarden maar ook hoe er getraind wordt en of dit op een voldoende natuurlijke en harmonieuze manier gebeurt. Het is wat mij betreft de verantwoordelijkheid van de selectiecommissie om de combinaties, die zowel de rijtechnische vaardigheid als ook de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij in een positief daglicht kunnen zetten, te selecteren.

Deze Info@ verscheen woensdag 13 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Welzijnscriteria WK-selectie Jonge Paarden Duitsland is PR-stunt Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is Duitse welzijnseis WK-selectie Jonge Dressuurpaarden een PR-stunt?

  • A. van Duinen

    Nee zeker geen Pr stunt, maar dan moeten ze dat wel handhaven en dat gebeurt helaas niet. De meeste Nederlandse ruiters rijden helemaal niet volgens de richtlijnen. Zoals je bij het CHIO Rotterdam kon zien bij alle dressuurruiters heeft 98% te veel stang gebruik en 95% ongelijkheid van de achterbenen bij het paard. De paarden zijn dus niet recht gericht en dat zou op het hoogste niveau toch een fluitje van een cent moeten zijn! Voortaan dus bij de KNHS deze regels van de Duitse bond ook instellen zodat we ons gaan verbeteren voor het paard en niet gaan voor het mooie plaatje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.