Ga naar hoofdinhoud

Is de KNHS gezwicht voor druk tuigpaardrijders?

Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink-van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Johan Wilmink, Lammert Tel, Theo Fledderus

Onder een ‘nieuwe’ naam en met andere afspraken blijven de tuigpaardrijders toch bij de KNHS, werd onlangs bekend gemaakt. De op te richten VERT krijgt meer eigen regelruimte en gaat zelf aan de slag met de juryleden. KNHS blij, tuigpaardrijders blij, tuigpaard de pineut? Want de opzet, het hulpmiddel waar de onenigheid mee begon, blijft toegestaan. Sterker nog, het wordt in plaats van een hulpmiddel onderdeel van het harnachement, als het aan het VERT-bestuur ligt.


Van: Johan

Johan Wilmink, voormalig voorzitter VHN FOTO PAARDENKRANT

In mijn optiek wordt noch de Hackney noch het tuigpaard de pineut. In de gelederen van de VHN en de nieuwe VERT zijn er zoveel liefhebbers die zoveel liefde voor hun pony’s en paarden hebben dat ze hun dieren zeker geen schade aan willen doen.
Het verleden heeft wel aangetoond dat er excessen zijn en dat daar niet op gehandhaafd werd. Sterker nog, het werd in een aantal gevallen beloond. Er was vanuit de deelnemers ook geen zelfregulering. Excessen worden vaak uit het verband gehaald en worden ook in de publieke opinie gebruikt, alsof dat te doen gebruikelijk is. Niets is minder waar.
Met het juiste gebruik van de opzet is niets mis. Het vergt wel verstand van zaken, zowel voor deelnemers als voor beoordelaars.
Dat vereist nog al wat. Een andere kijk van rijders op het thema ‘happy athlete’. Een publieksvriendelijke presentatie en wellicht wat minder afgunst als de concurrent deze keer weet te winnen. Met het aanwijzen van nieuwe juryleden ben je er niet. Officials moeten kunnen beoordelen, kunnen en durven handhaven, teamplayer zijn en communicatief sterk. Daar ligt een behoorlijke opdracht voor de nieuwe commissie. Ik wens ze sterkte.
De dieren zijn niet de pineut. Voorlopig zijn de slachtoffers gevallen bij bestuurders en het volledige jurycorps. De aangespannen sport zit in een belangrijke fase. Als niet iedereen zijn schouders er onder zet om de verbeterslag te maken zou het wel eens kunnen zijn dat de aangespannen sport de pineut wordt van haar eigen gedrag.


Van: Lammert

Lammert Tel, voorzitter VTN/VERT

Ik zou willen zeggen: iedereen blij, maar vooral onze paarden! Niet alleen de VERT maar ook de VHN en VFT hebben de KNHS ervan weten te overtuigen dat de aangespannen sport een schone sport is waarbij onze concourspaarden vaak tot op zeer hoge leeftijd aan wedstrijden deelnemen, ook met het gebruik van de opzetteugel.
Eeuwenlang, wereldwijd en zelfs met Prinsjesdag voor de Gouden Koets, wordt de opzetteugel toegepast als onderdeel van het harnachement dus dat is geen nieuws. Het wordt gebruikt als welzijnsfunctie voor zowel paard als rijder. Met de KNHS zijn er bindende afspraken gemaakt, waaronder het toevoegen van de opzetteugel aan het harnachement.
Ook de aangespannen sport begrijpt dat in de tijd waarin wij leven de maatschappij kritisch meekijkt naar hoe wij met onze paarden omgaan en middels het overeengekomen herstructureringsplan krijgt dit onderwerp de maximale aandacht.
Subjectieve beoordelingen zullen er naar mijn mening altijd blijven maar laten we als groep paardenmensen in zijn geheel vooral nuchter blijven en ons niet te veel door emotie en opinie laten leiden. Laten we vooral naar de toekomst kijken en zorgen dat het publiek kan blijven genieten van ons unieke tuigpaard!


Van: Theo

Theo Fledderus, algemeen directeur KNHS FOTO INGEBORG FORTGENS

Het is goed voor de aangespannen sport dat ze aangesloten blijven bij de KNHS. En juist ook het paardenwelzijn is daarbij gebaat. We hebben goede afspraken over het gebruik van hulpmiddelen: geen oorbeugel die het orenspel in de weg zit en geen strakke opzetteugel die de houding teveel belemmert. Daarnaast hebben we een stringente jurering afgesproken. We hebben er alle vertrouwen in dat dit goed opgepakt wordt en zullen daar als KNHS ook op toezien.

Deze Info@ verscheen woensdag 18 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS gezwicht voor druk tuigpaardrijders Lees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Is de KNHS gezwicht voor druk tuigpaardrijders?

 • MJ Kochx

  “Eeuwenlang, wereldwijd en zelfs met Prinsjesdag voor de Gouden Koets, wordt de opzetteugel toegepast als onderdeel van het harnachement dus dat is geen nieuws. Het wordt gebruikt als welzijnsfunctie voor zowel paard als rijder.”
  dus … we hieven het glas, we deden en plas, en we lieten alles zoals het was?
  dat iets al eeuwenlang gebruikt wordt, betekent niet dat er niet over nagedacht moet worden of dit zo moet blijven, en de opmerking als ‘welzijnsfunctie’ snap ik überhaupt niet. Een opzet voorkomt dat het paard zijn ‘fraaie oprichting’ verliest als het moe wordt, dus daar zet ik sowieso mijn vraagtekens bij.

 • eddy crul

  Dag Maud,Ik denk er net ook zo over. Alles evolueert en dus ook hoe wij onze paarden behandelen ,opzadelen ,inspannen en optuigen.Als ik bij mijzelf vergelijk dan moet ik vaststellen dat ik mijn paarden nu veel beter behandel dan 50 jaar geleden. Die evolutie gaat traag maar de druk van de buitenwereld en de echte paardenliefhebbers wordt met de dag groter. Hopelijk gaan we met zijn allen in de nabije toekomst gaan inzien dat een sport zoveel zuiverder ,eerlijker en fairder is ten aanzien van het paard en publiek zonder hulpmiddelen. We zouden wel kunnen nadenken dat hulpmiddelen die de veiligheid en welzijn van paard en mens dienen in grote uitzondering zouden kunnen worden toegelaten . Prettige eindejaarsfeesten aan allen. vr gr ec

 • peter lijffijt

  Ik verbaas me steeds weer over de discussie handhaven of afschaffen? Waarom heeft niemand het over een middenweg?!.
  De opzet is mijn inziens mids correct gebruikt geen dwang middel maar een ondersteuning en zeker voor het opleiden van jonge paarden.sta toe om in de eerste 2 seizoenen waarin een paard start het opzet te gebruiken en in het derde seizoen is het niet meer toegestaan.Bij de dresuur zie je in de B,L,M nog wat wat rubrieken iedereen alleen met een gebroken bit rijden, op het laatst hangen ze er stang en trens in.Alsof dat zo diervriendelijk is!! daar is, hoe verder we komen hoe meer mag. Doe het in de aangespannensport juist andersom.

 • een liefhebber van de tuigpaardensport

  Een opzet alleen gebruiken ter ondersteuning dus geen dwang en strakheid in de opzet, een opzet dient er los op te liggen en geen getrek in de opzet om een hals houding te forceren !! das geen gezicht in de verrichting!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.