Ga naar hoofdinhoud

Is de KPST een goede ontwikkeling voor het behoud van het Gelders paard?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Janneke Gnodde, Marcel van Bruggen, Wim Versteeg

Met de oprichting van het Klassiek Paarden Stamboek (KPST) is Nederland een tweede stamboek voor het Gelders paard rijker geworden. En nog wel eentje dat pretendeert het ‘echte’ Gelderse paard als ras in stand te kunnen houden door het stellen van eisen aan de bloedvoering. Dit in tegenstelling tot het KWPN, dat het Gelders paard op basis van zijn type en inzetbaarheid selecteert. Is het een goede zaak dat het KPST opkomt voor het echte Gelderse paard? Of liet het KWPN terecht de bloedvoeringseis schieten om zich op een fenotypische fokkerij van het Gelders paard te richten?


Van: Janneke

Janneke Gnodde, fokster FOTO THEO JANSSEN

Het Gelders paard is geen ras in de zin dat het ooit een gesloten stamboek is geweest. Als ik de site van het KPST bekijk en de hengsten die daarop staan, is er nogal wat ruimte voor discussie over de bloedvoeringseis en het type. Wie beslist wat Gelders is, en wat niet, als er nooit een zuiver Gelders paard is geweest? Andere stamboeken die vooral een zwaarder type en oude bloedlijnen als fokdoel vooropstellen halen lang niet de kwaliteit van ons huidige Gelderse KWPN-paard. Al is het alleen al omdat je in een kleine fokrichting juist om je heen moet kijken om teveel inteelt en gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor het voortbestaan van het Gelders paard is het belangrijk dat ze zich onderscheiden als een eerlijk en veelzijdig gebruikspaard. Juist daarvoor is naast de specialisatie ruimte en bovendien is er veel behoefte aan. Daar heeft het KWPN zelf de laatste jaren wel wat steken laten vallen door gespecialiseerde dressuurpaarden door te verwijzen en onder andere het springen niet de aandacht te geven die het zou moeten hebben. Daarvoor kun je beter binnen de eigen organisatie proberen te verbeteren in plaats van mokkend je eigen clubje op te richten. Het KWPN is een goed georganiseerde vereniging en geeft het Gelders paard een wereldwijd podium. Vooralsnog zie ik het KPST niet als een toevoeging of als versterking van het merk Gelders paard of Gelderlander. De verwarring die vaak om ons mooie type paard heen hangt wordt nog groter met de komst van het KPST.


Van: Marcel

Marcel van Bruggen, fokker en hengstenhouder

Ik ben hier geen voorstander van. Je krijgt geheid twee kampen. Vroeger heb ik mijn licht ook weleens opgestoken bij andere stamboeken, maar het maakte helemaal geen verschil. Gedurende het KWPN-verrichtingsonderzoek wordt er ook gekeken naar het karakter van de Gelderse hengsten. We moeten in de fokkerij met de tijd meegaan in plaats van dat we een klassiek Gelders paard fokken. Alleen moeten we er wel voor oppassen dat we geen rijpaard fokken. Momenteel zie je dat er een behoorlijke scheut rijpaardenbloed in de Gelderse KWPN-fokkerij komt. Daar moeten we voorzichtig mee zijn. De fokkers zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Tijdens de KWPNhengstenkeuring werden er meerdere Gelderse hengsten voorgesteld met ander bloed die ook zijn aangewezen. Dat scheutje rijpaardenbloed is niet erg als die Gelderse opdruk wordt behouden. Bij de afgelopen keuring in Ermelo deed het Geldersbloed gelukkig wel weer van zich spreken onder de beste drie merrie en hengstveulens.


Van: Wim

Wim Versteeg, KWPN-inspecteur Gelders paard

Het oprichten van het Klassiek Paarden Stamboek, waarin men oude bloedvoering prefereert, is een prima initiatief. Het KWPN maakt alleen een andere keuze. De KWPN fokrichting Gelders paard is géén rasfokkerij maar een typefokkerij. Fokkerij is voortdurend in beweging. De Gelderse paarden uit 1910 waren anders dan die uit 1940, 1990 en het huidige Gelderse paard. Terwijl het hedendaagse KWPN-paard door de jaren heen steeds specifieker op de spring-, dressuur- en aangespannen sport is gefokt, kiest de KWPN-fokrichting Gelders paard voor de instandhouding van het elegant gebouwde basispaard, inclusief de oorspronkelijke eigenschappen. Het moderne Gelderse paard is een sterk gebouwd paard met maat, massa en veel ‘bot’ dat functioneel beweegt met een sterk achterbeen, veel schoudervrijheid en een goede heffing vanuit de voorknie. Naast veelzijdigheid en hardheid is een meewerkend karakter een sterke eigenschap van dit type paard. Deze kwaliteiten maken het Gelders paard populair. Onze fokkers kiezen voor een modern Gelders paard, waarbij de kunst blijft om ondanks de modernisering toch een duidelijk als Gelders herkenbaar paard over te houden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 7 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KPST is goede ontwikkeling voor behoud Gelders paard Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is de KPST een goede ontwikkeling voor het behoud van het Gelders paard?

  • Erfelijke eigenschappen worden volgens het KWPN overgedragen via het uiterlijk en niet via de bloedvoering. Daar wordt blijkbaar ook anders over gedacht en nu zijn voor het KWPN en zijn aanhang de druiven zuur.

  • jan jonas

    3000 jaar fokken wij paarden naar DOELMATIGHEID en niet naar bloedvoering. Recentelijk kunnen wij iets over zeggen over het erfelijke materiaal (Chromosomen). De volbloed-fokkerij was de eerste fokkerij die via de mond de bloedvoering beleefde. Je sprak over sprinters, midden afstand of stayers (lange afstand) paarden. En zo was het ook met de draf-fokkerij. Met de rij-paarden is dat nu pas ook het geval en wordt er naar de bloedvoering gekeken. De vraag is kunnen wij in het bloed de eigenschappen van het dier zien. Persoonlijk denk ik van niet, want er is meer voor nodig om een paard bepaalde eigenschappen te laten zien . Zo is dat ook met het Gelderse en Groningse- ras. Bepaalde oude typen van paarden moeten zeker behouden blijven. Dus de vorige schrijver heeft wel een punt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook