Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Louis Röst, Jacques Marée, Petra Vlaar
Ook dit jaar werden er geen ‘Duitse prijzen’ betaald op de KWPN Select Sale. De springhengsten werden, mede dankzij de uitschieter van 90.000 euro, voor gemiddeld bijna 25.000 euro van de hand gedaan en voor de dressuurhengsten werd gemiddeld bijna 35.000 euro betaald. Onze cultuur is dan ook anders dan die in Duitsland; de duurste hengsten komen hier niet op de veiling. Daarmee heeft de eigenaar meestal zelf al plannen, of ze worden via een andere weg verkocht. Maakt dat de KSS overbodig? Of moeten we blij zijn dat deze veiling er is, aangezien het heus niet zo eenvoudig is om je – misschien aangewezen maar nog lang niet goedgekeurde – 2,5-jarige hengst thuis voor dit geld te verkopen?
Van: Louis

Over de gang van zaken in Duitsland kan ik niet zoveel zeggen. Ik ken de regels van het spel daar niet goed genoeg. Hier in Nederland worden de allerbeste hengsten vaak al in het traject Ermelo-Den Bosch door serieuze kopers gescout. Het zou voor de veiling en het hele evenement mooi zijn als dit soort toppers via de veiling worden verkocht. Maar de markt werkt kennelijk anders. De overige paarden kunnen natuurlijk prima geveild worden. Ze lopen in Den Bosch in hun ‘zondagse pak’ en eventuele kopers hebben ze goed op hun netvlies. Of deze paarden thuis evenveel of meer zouden opbrengen is koffiedik kijken. Kopers willen ze dan wellicht ook onder het zadel zien. Dat brengt vaak extra werk en kosten mee. Het feit dat de prijzen niet (meer) de pan uit rijzen, ligt naar mijn mening in het feit dat men echt wel weet dat de weg van aanwijzing naar goedkeuring en daarna (kostendekkend) dekken lang en onzeker is. Er zijn uiteindelijk relatief weinig hengsten die jaarlijks echt veel dekken. Dus het koperspubliek zal de veilingpaarden vast ook vaak beoordelen als sportpaard. Daar is niks mis mee. Zolang de veiling zelf kan en wil blijven functioneren en de paarden werkelijk worden verkocht, mag de KSS van mij zeker blijven. Misschien moeten wij alleen de lat niet te hoog leggen.
Van: Jacques

De prijzen van de veiling waren prima. Sommige aangewezen hengsten, maar zeker óók tweede bezichtigingshengsten, kun je thuis echt niet voor dat geld verkopen. Elk jaar is het weer een strijd op zich om de betere hengsten voor te veiling te krijgen. De selectiecommissie probeert dat zo goed mogelijk te doen maar helaas worden niet altijd de beste hengsten voor de veiling aangeboden. Er zijn echter genoeg voorbeelden te noemen uit het verleden waarbij een reservekampioen of kampioen goed werd verkocht. Het ligt er maar net aan welke eigenaar een hengst ter beschikking stelt. In tegenstelling tot Duitsland waar je in principe verplicht bent om een hengst in de veiling aan te bieden, tenzij de eigenaar/hengstenhouder beslist om zijn hengst voor eigen exploitatie aan te houden. In Duitsland zie je een trendbreuk ontstaan qua prijsvorming, doordat er een nieuwe regel is ingevoerd. Als je in het verleden een hengst kocht op de veiling van de hengstenkeuring had je direct een dekhengst. Dit is veranderd doordat de hengsten in Duitsland eerst minimaal een veertiendagentest moeten lopen voordat ze mogen dekken. Op enkele uitschieters na waren de prijzen niet anders dan in Nederland.
Van: Petra

Ik vind zeker niet dat de KSS overbodig is. Het is prima platform met potentiele kopers van over de hele wereld. De KSS garandeert ook dat de geselecteerde hengsten van goede kwaliteit en gezond zijn. Ik denk dan ook dat er reële prijzen zijn betaald voor de hengsten. Het is natuurlijk ook nog niet duidelijk of je aangewezen hengst per definitie goedgekeurd gaat worden. Ik denk ook niet dat je thuis zomaar dit geld vangt voor jonge hengsten die nog niet eens onder het zadel lopen. Voor dressuurpaarden kun je het ongeveer inschatten aan de hand van het longeren, maar voor een springpaard hangt het uiteindelijke doel van meerdere factoren af. En nu spreek ik even voor de dressuurhengsten: het is een beetje per jaar verschillend of er kampioenshengsten in de veiling komen, dit jaar niet. Andreas Helgstrand heeft de nummers. 1, 2 en 5 van de kampioenskeuring gekocht, maar nummer 6 en 7 zijn binnen Nederland verkocht.
Deze [email protected] verscheen woensdag 7 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Op een veiling vinden vraag en aanbod elkaar direct. Een betere marktwerking is bijna niet denkbaar. De verkoper wil zo veel mogelijk pecunia voor zijn waar vangen, terwijl de koper zo min mogelijk euri’s wil uitgeven. Een veiling is dus niet alleen bedoeld om de portemonnes van de verkopers te spekken.