Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Leunus van Lieren, Robin Zwartjens, Trudi Houwen
Helgstrand Holland verdeelt vanaf komend dekseizoen het sperma van de dressuurhengsten van Paul Schockemöhle. Bovendien heeft Andreas Helgstrand de gewoonte om op alle keuringen de kampioenshengsten te kopen. Nog even en hij heeft een monopolie. De beste hengsten allemaal op één station: komt dat de fokkerij ten goede?
Van: Leunus

Op de eerste plaats wil ik opmerken dat het heel knap is wat Andreas Helgstrand doet. Ik vraag me alleen af wat wordt verstaan onder ‘beste hengsten’. Je kunt wel de duurste hengsten van de veilingen kopen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de capaciteit om Grand Prix te kunnen lopen ook vererven. Een goede hengst is niet beter dan de combinatie. Ook als je de meest populaire hengsten op stal hebt staan, betekent dat nog niet dat ze de beste combinatie vormen met jouw merries. Je moet voor jezelf eerst bepalen wat voor dressuurpaard je wilt fokken. Als je je fokdoel wilt benaderen en je een hengst hebt gevonden waarvan je denkt dat hij bij je merrie past, moet je daarmee dekken. Het maakt niet uit of het een populaire hengst is, of hij van Andreas Helgstrand, Joop van Uytert of van mij is; als het goed past, moet je het doen.
Van: Robin

Zoals ik er tegenaan kijk, is een monopoliepositie niet echt bevorderlijk voor de fokkerij. De laatste jaren zie je de grote hengstenhouders alleen maar groter worden en de kleine hengstenhouders stoppen. In Nederland verlenen wij veel service aan de klanten. De ervaring met sperma bestellen uit het buitenland is dat het veel extra kosten met zich meebrengt. En: een keuringskampioen is niet zondermeer een kampioen in de wedstrijdring. Het is een hele lange weg tot bekend is of een hengst een vererver is. Ik weet dat wij in Nederland nog steeds goede verervende dressuurhengsten hebben. Afhankelijk worden van enkele grote spelers in de markt lijkt me niet gunstig, omdat zij dan het beleid en de regels gaan bepalen. Samenwerking op allerlei gebieden in de paardenhouderij is wel heel belangrijk. Zoals de interactie tussen de fokkers, hengstenhouders en de sport. Want de sport bepaalt op dit moment de fokkerij en dat moet ook zo zijn, zeker ook voor de verbetering van de fokkerij. Mijn gevoel zegt dat de Nederlandse fokkers niet massaal achter deze hengsten aan gaan lopen.
Van: Trudi

De opkomst van de grotere hengstenstations is moeilijk tegen te houden. Andreas Helgstrand heeft succes bereikt door zijn eigen kunde en vakmanschap. Of het goed of fout is dat dit zich centraliseert, daar is moeilijk een oordeel over te geven. Of het de fokkerij ten goede komt is van meerdere factoren afhankelijk. Ik denk dat het uiteindelijk eraan ligt aan hoe de fokker zijn hengstenkeuze maakt, daar heeft Andreas Helgstrand gedeeltelijk invloed op. Het hangt ervan af of de fokker gevoelig is voor de media; of hij de hengstenkeuze maakt voor het snelle vermarkten van zijn veulen of voor de toekomst gericht op de topsport. De fokker blijft zich bezighouden met de vraag of hij zijn fokproduct uiteindelijk goed op de markt krijgt. Als hengstenhouder zien wij liever dat we rechtstreeks bij Helgstrand zouden kunnen bestellen. Dat is voor de kleinere hengstenhouder waarschijnlijk financieel beter!
Deze Info@ verscheen woensdag 5 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Helgstrand spant een wereldwijd netwerk, als zakenman is hij dus goed onderweg. Respect hiervoor!
Als fokker kijk je toch in de eerste plaats naar je merrie en wat daar het beste op past. De kans uiteindelijk bij een hengst van Helgstrand te landen wordt zeker met de tijd groter. Of dat nu funest is, geloof ik niet.
Nee want het is een bubbel die vroeg of laat barst. De Nederlandse fokkerij niet.
In eerste instantie lijkt het de doodsteek voor de kleinere hengstenhouders met dressuurhengsten. Maar als je de hengstenstapel in ogenschouw neemt, m.u.v. de hengsten van Schockemohle, dan zijn het in doorsnee allemaal grote lopers.
Denk dat onze dressuurpaardenfokkerij daar helemaal niet bij gebaat is.
We hebben paarden nodig die ook kunnen verzamelen, de benen onder de massa kunnen houden, en op de vierkante meter kunnen lopen. Heb ook niet begrepen wat Paul schockemohle bewogen heeft om een samenwerking met Helgstrand aan te gaan. Jammer ook voor Bjorn van Kessel. Een hengstenhouder welke altijd met zijn ziel en zaligheid en inzet deze hengsten in Nederland promote en sperma distribueerde. En ook Klatte welke in Duitsland buitenspel is gezet. Maar we zullen zien hoelang de hegemonie van Helgstrand stand gaat houden.
Hoezo een bubbel Marcel Defour?
@Brigitte
Een kunstmatige hype is het. Er worden bedragen betaald die ver boven de daadwerkelijke waarde liggen.
Over een paar jaar zal duidelijk worden dat het gros van de paarden dat verkocht is door Helgstrand voor enorme bedragen het geld nog niet bijna waard is.
Tenminste, dat is hoe ik het zie met wetenschap uit het verleden.
@Marcel, de hele paardenfokkerij en met name de dressuur is en bubble. Als je ziet wat er internationaal op een wedstrijd is te verdienen voor een dressuurpaard zijn de topprijzen welke nu betaald zijn natuurlijk totaal idioot want nooit terug te verdienen. Dat ligt niet (alleen) aan Helgstrand, hij is slim hierop in gesprongen. Hij was gelijk ook zo slim om de meerderheid van zijn bedrijf aan een privat equite bedrijfvte verkopen want als de bubbel barst (en dat gaat vroeg of laat gebeuren) heeft hij in ieder geval de buit binnen