Ga naar hoofdinhoud

Is de rol van bondscoach dressuur overbodig?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Imke Schellekens-Bartels, Janine van Twist, Laurens van Lieren

In Tryon moeten onze dressuurruiters het, na het vertrek van Rien van der Schaft, doen zonder bondscoach. Daarna begint de zoektocht. Of is een bondscoach sowieso overbodig, aangezien ieder kaderlid toch traint bij zijn of haar eigen coach? Volstaat een teammanager, die enkel de strategische beslissingen neemt en de zaken regelt?


Van: Imke

Imke Schellekens-Bartels, internationaal dressuuramazone

Een teammanager volstaat niet, dan houden we hetzelfde in stand wat er was en dat is niet goed genoeg. In dat opzicht is de term bondscoach een beetje vaag. We hebben niet per se iemand nodig die als bondscoach een technische trainer hoeft te zijn, maar als coach moet diegene ervoor kunnen zorgen dat zelfs de beste ruiters van Nederland nog beter worden. Een bondscoach moet verstand van zaken hebben, bijvoorbeeld in de samenwerking of vanuit technisch oogpunt. Ik denk dat iedere ruiter wel bij de trainer lest die bij hem of haar past, dus er is altijd een samenwerking tussen de bondscoach en de privécoach. Dat is het verschil tussen de trainer en een bondscoach. Een bondscoach inspireert en houdt het proces in de gaten. Het is een coach waar iedereen respect voor heeft, naar luistert en vragen aan kan stellen om zichzelf beter te maken. Deze bondscoach blijft zoeken naar datgene wat moet veranderen om beter te worden dan de rest van de wereld. Als we blijven doorgaan op de manier hoe we het nu doen, krijgen we hetzelfde dat we al hebben gekregen en dan winnen we geen goud meer. De rol die Rien van der Schaft vervulde, was niet verkeerd. Hij was kennelijk niet de juiste persoon voor deze groep ruiters. Het valt ook niet mee om op zoek te gaan naar een betere technische trainer dan Nicole Werner of Anky van Grunsven.


Van: Janine

Janine van Twist, voorzitter KNHS-dressuurforum

Er is zeker behoefte aan een bondscoach. Met de nadruk op ‘coach’. De taak van een bondscoach is het creëren van voorwaarden waardoor de sporters kunnen excelleren. Dat betekent dat een coach sterk moet zijn in de communicatie met de ruiters en privétrainers. De ene keer is dit wat dichterbij de ruiter en privétrainer om inhoudelijk ‘te prikkelen’ en een andere keer wat verderaf: passend bij wat op dat moment leidt tot de beste prestatie. De bondscoach voegt feedback toe. De ene keer met de bril van jurylid, de andere keer die van trainer of manager. Bij kadertrainingen en individuele stalbezoeken wordt door de bondscoach constructief gesproken over de inhoudelijk te volgen lijn. Uiteraard heeft de bondscoach een belangrijke taak in de begeleiding van de teams op landenwedstrijden en kampioenschappen. Voor het waarborgen van opvolging en aanvulling van onze huidige topcombinaties, is samenwerken met de jeugdbondscoaches belangrijk. De bondscoach levert ook input aan de KNHS-afdeling opleidingen inzake de instructeursopleidingen. Daarnaast heeft de bondscoach ook een belangrijke rol naar de pers in binnen- en buitenland. Voor ons als KNHS-dressuurforum heeft de bondscoach ook een belangrijke meerwaarde. De bondscoach bepaalt mede de visie voor de dressuursport en denkt in die rol bijvoorbeeld ook mee over nieuwe proeven en aanpassingen in de reglementen.


Van: Laurens

Laurens van Lieren, internationaal dressuurruiter

Persoonlijk vind ik het jammer dat Rien van der Schaft zich genoodzaakt voelde om op te stappen. In mijn verschillende rollen als ruiter, trainer en directeur-sportief van CHIO Rotterdam heb ik zeer prettig samengewerkt met onze voormalige bondscoach. Ik ben ervan overtuigd dat een bondscoach van grote toegevoegde waarde kan zijn voor zowel de prestaties van het Nederlandse team op grote kampioenschappen als ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse dressuursport in het algemeen. Bovendien rijden er nu ook al ruiters rond die binnen nu en tien jaar Nederland vertegenwoordigen en het herkennen en ontwikkelen van die toekomstige toppers, is ook een taak die alleen een coach goed kan uitvoeren. We hoeven ook niet ver te zoeken naar succesvolle voorbeelden, zoals Sjef Janssen als technisch trainer of het technisch oog van Wim Ernes vanuit juryperspectief en peoplemanager. Bij het springen hebben ze het goed voor elkaar in de persoon van Rob Ehrens. Een bondscoach is een bruggenbouwer, straalt autoriteit uit zonder autoritair gedrag te vertonen, creëert draagvlak en wordt gerespecteerd door de dressuurtop vanwege zijn verdiensten. Blijkbaar is Rien van der Schaft daar, naar zijn eigen idee, te weinig in geslaagd. Een goede bondscoach moet ruiters kunnen verenigen. Dat is nodig om individuen en verschillende trainingsstijlen samen te kunnen brengen om achter één en dezelfde visie te staan. Voor de selectie moet er niet alleen gekeken worden naar de resultaten. Een bondscoach moet kunnen beoordelen wat kwaliteit is en upcoming en de A- en B-kaders kunnen managen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 5 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Bondscoach dressuur is overbodigLees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Is de rol van bondscoach dressuur overbodig?

 • J.viey

  Volgens mij moet een Bondscoach een andere Rol krijgen . Hij moet de ruiters “ ontzorgen “ in het regelen van de practische zaken en het teamgevoel bij de ruiters bewerkstelligen , maar het trainen van de ruiters hebbennze op dit Niveau wel geregeld.

 • Marcel Dufour

  Ligt er helemaal aan of je de rol van bondscoach ziet als die van een trainer of van iemand die alle formaliteiten moet regelen en beslissingen neemt over wie er in het team zitten en wie niet.

 • Maarten dijkerman

  Ik zeg:Rico Verhoeven die krijgt alle koppen dezelfde kant op.

 • eddy crul

  Vele paardensport disciplines zijn individuele sporten. Waaronder ook dressuur.Geen groepssporten.Alleen wegens commerciële gronden is men begonnen er kunstmatige groepssport van te maken.En natuurlijk waarom niet,heeft men er ook het nationaal gevoel bij gesleurd. Een beetje belastinggeld ,het land als sponsor er bijhalen, is altijd meegenomen.En om de tribunes te vullen het nationaal gevoel aanwakkeren van een meelopende massa kost ook geen geld.Anders is het in de nationale teams die ik liever de teams van de hypocrisie zou willen noemen gecreëerd door de afgunst tussen de leden van die teams.Het theater dat in die teams gespeeld wordt om de schijn hoog op te houden is er ongelooflijk groot.Dus voor mij moeten er geen teams en dus ook geen teamcoaches zijn.Maar het is nu zo, en misschien komen er in de toekomst nog merken ploegen bij ook.De gewone man (zoals ik) zal die commercie die de zuivere en eerlijke sport kapot maakt, niet tegen houden.Geef mij maar individuele dressuur waar alle combinaties gelijke kansen krijgen en niet alle voordelen naar een kleine groepje mensen gaat.En dat dit steeds hetzelfde groepje mensen blijft.Bij individuele dressuur is de eigenaar van het paard van de combinatie verantwoordelijk voor de kwaliteit van de combinatie en waar deze combinatie individueel gaat rijden. En dan is er natuurlijk ook geen bondscoach nodig.De eigenaar bepaalt dan of zijn combinatie begeleid wordt door hemzelf,trainer of ruiter enz.En dan kunnen alle ingeschreven combinaties op een faire manier de strijd aangaan in de arena.Het probleem van de jury blijft dan nog wel bestaan.Maar dit is een andere zaak.vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.