Ga naar hoofdinhoud

Is deelname aan regiokampioenschappen bij storm eigen verantwoordelijkheid?

Ravage na de herfststorm op CSI Salland in 2017.
Nu de ene na de andere storm ons landje teistert, is het ieder weekend weer de vraag of je wel of niet de weg op kunt met je paard. Tijdens storm Ciara adviseerde de KNHS om de regiokampioenschappen niet door te laten gaan, maar de bond liet de beslissing over aan de regio’s. Terwijl de KNVB die zondag een streep door alle voetbalwedstrijden zette. Kortom: is het zaak dat de KNHS hierin stelling neemt en knopen doorhakt, omwille van de veiligheid?

Van: Harmina

Bij een storm horen de regio’s er wel rekening mee te houden dat de KNHS een leidende rol speelt. Het is dus goed als er vanuit de KNHS een advies wordt gegeven. Ik begrijp alleen wel dat de regio’s eindverantwoordelijk zijn voor de provincies, want we praten over

Harmina Holwerda, dressuuramazone

heel Nederland. Het is voor de KNHS heel lastig om vanaf één locatie conclusies te trekken over hoe de weersomstandigheden zijn in heel Nederland. Het kan best zijn dat de storm in het noorden veel erger is dan in het zuiden. Ik was heel blij dat onze provincie op vrijdag een plan van aanpak had gemaakt. Onze organisatie wilde iedereen een eerlijke kans geven. Ik had ook niet gestart als ze het regiokampioenschap wel door hadden laten gaan. Het was wel makkelijker geweest als iedere regio de wedstrijd had afgelast. Het verbaasde mij dat ze in Groningen in eerste instantie de wedstrijd ’s ochtends door lieten gaan maar ’s middags de boel hebben afgelast. Het is dan geen reëel kampioenschap. De helft van de ruiters blijft thuis met code oranje. Je kunt mensen dan toch niet op pad sturen. Met een vrachtwagen valt het allemaal wel mee maar met een trailer rijden is onverantwoord.

Van: Arjen
Als KNHS hanteren we het beleid dat wanneer het KNMI code oranje afgeeft, we het onze wedstrijdorganisaties adviseren hun geplande wedstrijd af te gelasten. Vanuit de kantoororganisatie hebben wij daarbij het volle vertrouwen in de

Arjen Coppoolse, medewerker afdeling sportontwikkeling KNHS

KNHS Regiobesturen en wedstrijdorganisaties dat die zelf een bij hun situatie passende beslissing nemen in dergelijke situaties. In aanvulling op deze specifieke stelling van de Paardenkrant is het bovendien zo dat, in tegenstelling tot de (betaalde) voetbalcompetitie van de KNVB, de paardensportwedstrijden niet ingedeeld en bepaald worden door de bond maar door de wedstrijdorganisaties zelf. Dit maakt dat de KNVB zelf de regie heeft over de competitie en dus ook over het al dan niet door laten gaan van de wedstrijden en de KNHS hier slechts kan adviseren. Daarbij is het in algemene zin zo dat ongeacht de KNMI weerscode, die regionaal behoorlijk kan verschillen, een ieder afhankelijk van zijn situatie zelf verantwoordelijk is voor het nemen van de beslissing of het veilig en verantwoord is om met paard en trailer/vrachtwagen de weg op te gaan.

Van: Irene
Waarom wordt er naar een wedstrijdorganisatie en naar onze sportbond, de KNHS, gewezen? Waar is de eigen verantwoording? Natuurlijk wil iedereen graag aan het regiokampioenschap of aan een wedstrijd meedoen, maar als je eigen veiligheid en die van je paard of pony in gevaar is, waarom zou je dit dan toch willen? Waarom moet de beslissing voor je genomen worden? Als voorzitter van KNHS regio Utrecht heb ik afgelopen weken te maken gehad met diverse spoedoverleggen over ‘wind’: wat zijn de gevolgen, hoe erg wordt het, is vervoer nog mogelijk? Maar ook ‘van wie krijgen we de juiste informatie’, want de voorspelling is niet alleen per regio maar ook per

Irene de Wolf, KNHS-ledenraadslid, voorzitter
regio Utrec

weerstation (soms) tamelijk verschillend. In de week voorafgaande aan het kampioenschap maken wij een noodplan: alle mogelijkheden worden bekeken en uitgeschreven. Zodat we een gefundeerde beslissing kunnen nemen. Wat er na ons besluit volgt, is soms met geen pen te beschrijven, begrip afgewisseld met boosheid. Dat verwart ons, want wij willen de wedstrijd ook liever niet afgelasten maar maken een inschatting van de veiligheid in het belang van de deelnemers en dan kun je het niet voor iedereen goed doen.

Deze Info@ verscheen woensdag 26 februari in de Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af


Poll

Deelname aan regiokampioenschappen is eigen verantwoordelijkheid

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Is deelname aan regiokampioenschappen bij storm eigen verantwoordelijkheid?

  • Jacqueline

    Een zin uit de reactie van Irene is opvallend en zeer herkenbaar:

    “Wat er na ons besluit volgt, is soms met geen pen te beschrijven”

    En dan maakt het niet uit of hitte, sneeuw/gladheid of storm de reden is, de reacties van sommige mensen zijn werkelijk buiten proportioneel. Tot dreigen met rechtzaken aan toe!

    Daar wordt het de wedstrijdorganisaties niet echt makkelijker mee gemaakt.

  • Marleen Kempers

    Ik zou zelf het risico niet nemen, maar heb dan liever dat het afgelast wordt zodat diegene die het risico niet nemen ook nog een eerlijke kans krijgen en niet alleen diegenen die wel het risico nemen.

  • Rey

    Ik vind het eerlijker om af te gelasten als de omstandigheden dubieus worden. Vooral als het gaat om een kampioenschap. In Groningen lieten ze het in de eerste instantie doorgaan bij code oranje. Waarom mogen de mensen met de grote vrachtwagens wel een kans hebben op een knhs lint? De mensen met een trailer én gezond verstand hadden hier dus geen enkele kans.
    Is dit dan beleid? Kan ook een keuze zijn vanuit de bond misschien.

  • Irene

    Ik zie veel ruiters die totaal geen idee hebben wat ze doen als ze met een trailer en een paard op pad gaan. Ik zou zeggen eigen verantwoordelijkheid, maar ter bescherming van de paarden gewoon vanuit de organisatie aflassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.