Ga naar hoofdinhoud

Is Den Bosch eigenlijk dé plek voor het longeren in het hengstenselectietraject?

Longeren op de hengstenkeuring in Verden - Foto: Rick Helmink

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joop van Uytert, Sjak Laarakkers, Pascal Kandziora

Het longeren is toegevoegd aan het hengstenselectietraject van het KWPN. Niet op de Hengstenkeuring in Den Bosch, maar op maandag 20 januari in Ermelo. “Naar ons idee is longeren in een imponerende en grote hal in de Brabanthallen in Den Bosch te risicovol; dat zou een averechts effect kunnen hebben op de presentatie van de hengst”, zegt Ralph van Venrooij, hoofd fokkerijzaken en trainingscentrum, in de Paardenkrant van vorige week. Begrijpelijk, of is Den Bosch dé plek om te longeren aangezien daar het publiek en de handel is?


Van: Joop

Joop van Uytert, hengstenhouder

Mijn verwachting is dat wij met veel hengsten van onszelf en van klanten naar Den Bosch gaan, dus dan moeten we met al die paarden nog een keer extra naar Ermelo toe. Meer werk voor ons maar wel extra informatie voor de jury. Het eindverhaal is dat het voor ons als opfokker uiteindelijk weinig verschil uitmaakt. De paarden moeten in Den Bosch weer in de kooi, want dan valt pas de beslissing. De jury ziet de paarden dan voor de derde keer, terwijl ze eigenlijk na het longeren al een duidelijke indruk hebben gekregen hoe de vork in de steel zit.
Als wij onze paarden in Den Bosch willen verkopen aan klanten willen ze die daar alsnog aan de longe zien. Vanwege het tijdsbestek heeft het KWPN er volgens mij uiteindelijk voor gekozen om het vrijbewegen in Den Bosch te houden en het longeren in Ermelo. Longeren vergt natuurlijk wel wat tijd. Het is wel een goede zaak dat het longeren is toegevoegd, dit geeft extra informatie. Het geeft een extra indicatie over de aanleuning; hoe ze het bit aannemen en in de aanspanning lopen. Dit is van grote toegevoegde waarde.
Ik heb al genoeg paarden voorgebracht in de kooi en vind dat het vrijbewegen in de kooi maar beperkte informatie oplevert. Ik kan wel een aantal hengsten opnoemen van de laatste jaren die daardoor niet zijn aangewezen, onder meer de hengst Keano RS2 die dit jaar de Pavo Cup voor vierjarige dressuurpaarden won.


Van: Sjak

Sjak Laarakkers, hengstenhouder en voormalig KWPN-keuringscommissielid.

Voorheen was ik niet echt een voorstander van longeren, aangezien we toch 70 dagen hadden om de paarden te testen onder het zadel. En dat is toch het einddoel. Maar nu de verrichtingen teruggebracht zijn na 35/21 dagen, is elke bevinding voor de jury een mooie bevestiging. Wel zullen er altijd paarden zijn die met longeren meer moeite hebben dan onder het zadel. Hierbij is het ook vaak al de graad van training/africhting en de kunde van de longeur hoe een paard gaat aan de longe. Dus ik denk dat longeren nu een goede zet is en ook dat dit in Ermelo gebeurt in plaats van in Den Bosch. In Ermelo heb je alle mogelijkheden om twee mooie longeerpistes aan te leggen. En dat ze toch iets opgesloten liggen net zoals op de meeste Duitse hengstenkeuringen. Den Bosch is een vele malen grotere ambiance dan Ermelo. Hier zijn de paarden vaak meer gespannen. Het is toch de bedoeling de paarden vanuit de rust te beoordelen. Ik denk zeker dat het publiek en de handel de weg naar Ermelo weten te vinden. Ook worden er video’s gemaakt die men later in Den Bosch terug kan zien.


Van: Pascal

Pascal Kandziora, voorbrenger. FOTO EQUITARIS

Zoals ik het zie, heeft bijvoorbeeld het Hannoveraanse stamboek een goed functionerend systeem in hun keuringstraject. De hengsten worden in vrijheid gepresenteerd bij de voorselecties en pas later bij de werkelijke hengstenkeuring in Verden voor de eerste keer gelongeerd voor publiek. De hengsten zijn, ook in Verden, voor het eerst in de arena, dus daarom zie ik het niet als een probleem voor de KWPN-keuring om hetzelfde te doen. In het beste geval zouden de hengstenvoorbrengers toegang kunnen krijgen tot de arena, bijvoorbeeld de avond ervoor, om de paarden de kans te geven te wennen aan hun omgeving voorafgaand aan de presentatie aan de longe.
Longeren is een zeer interessant moment voor de mensen van over de hele wereld en voor veel klanten belangrijk. Bovendien is het een geweldige manier om een kijkje van dichtbij te nemen bij de hengsten; bijvoorbeeld hoe goed ze in takt, balans en schwung bewegen. De Brabanthallen zijn groot en het publiek zit niet veel te dicht op de paarden. En wanneer de hengstenvoorbrengers ervan op de hoogte zijn dat ze op de keuring moeten longeren, worden de paarden op dezelfde wijze opgeleid. Dus de hengsten moeten in staat zijn om goed om te gaan met de omgeving en zichzelf presenteren op een manier die meer informatie geeft over de kwaliteit van het paard voor de keuringscommissie, alsmede voor de toeschouwers.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 16 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Den Bosch is de aangewezen plek om de hengsten te longerenLees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Is Den Bosch eigenlijk dé plek voor het longeren in het hengstenselectietraject?

 • Pim Koudijs

  Den Bosch is een indrukwekkende hal, dat is waar. In Duitsland is de hsl kleiner maar zit het publiek veel dichter op de ring waardoor paarden eerder afgeleid zijn. Ik vind het een zeer goede zaak dat longeren toegevoegd wordt aan de selectie procedure, maar het zou gewoon in Den Bosch moeten gebeuren. Desnoods in plaats van de kooi. De jury heeft alle hengsten al los zien bewegen in Ermelo. Daarnaast moet je de paarden zo dicht mogelijk bij het gebruiksdoel observeren, en dat is dus in het werk. Longeren is al weer een stuk dichter bij het gebruiksdoel dan los door een kooi lopen. Daarnaast is het lang niet voor iedereen mogelijk om naast vier dagen Den Bosch ook nog eens tijd vrij te maken om ook nog naar Ermelo af te reizen. Ook voor de eigenaren/trainers vergt het een hoop extra werk en zal het voor de grotere trainingstallen ook logistiek weer een extra uitdaging zijn gepaard met extra risico’s

 • jan jonas

  Goed longeren is een kunst. Ooit heb ik meegewerkt in Duitsland betreffende het juist longeren. Wat is juist longeren. Het paard of pony moet zich daarbij vrij voelen. In een cirkel draven is voor een paard of pony zwaar. Vroeger stond een half uur longeren voor een één uur rijden. Dat was zonder het paard bij te zetten. Longeren met een kaptoom of hoofdstel aan, geeft veel verschil in belasting bij het paard of pony. De belasting zit in het bit. Longeren het het hoofdstel aan, daar zit altijd een bit in bij een kaptoom meestal niet de bijzet- teugel wordt op spanning gezet bij de kaptoom niet. Het bit geeft stress in de mond de kaptoom geeft ontspanning op de neus. Het paard zal met de kaptoom zich vrijer voelen dan een hoodstel met een bit er in. De afbeelding onder het artikel geeft het verkeerde signaal af. Vooral de 7 en 6 halswervel krijgt door een bijzetteugel en bit veel druk te verwerken en dat is niet goed.

 • Brigitte de Graaf

  Dank voor uw leerzame reactie mijnheer Jonas.

 • Frans Berings

  @Jan Jonas,
  “Vroeger stond een half uur longeren voor een één uur rijden”
  Heb ik het 60 jaar lang dan toch fout gedaan?

 • jan jonas

  Beste Frans Berings. Een halfuur in een cirkel op een zware bodem draven is zwaarder dan een halfuur rechtuit op een zware bodem draven. Vroeger waren er alléén maar zware zand bodems. Ik weet niet wat U 60 jaar fout hebt gedaan, maar longeren is zo oud als de weg naar Rome (een gezegde). Enige kennis van het paard was er allang voor dat wij geboren waren en hoe wij met paarden om moesten gaan, beschreven. Met reden hebben wij het paard edel gehouden met benen (geen poten) en hoofd ( geen kop), terwijl de mensen van die tijd geen lieverdjes waren.

 • Frans Berings

  Beste Jan Jonas,
  De vergelijking dat een half uur longeren zwaarder zou zijn dan een uur rijden, vind ik nergens op slaan. De zwaarte van een half uur longeren (zonder ruitergewicht) word bepaald o.a. door de zwaarte van de bodem, de diameter van de cirkel, het tempo, het aantal minuten stap, draf en galop. De zwaarte van het longeren kan dus variëren van het alleen maar geven van beweging tot aan het gymnastiseren van het paard.
  Vriendelijke groet, Frans Berings

 • MJ Kochx

  Volgens mij ligt de grotere belasting m.n. in het feit dat het paard continu op een cirkel beweegt, vandaar dat je in het algemeen korter longeert dan dat je rijdt, omdat je met rijden de keuze hebt om langer rechtuit te gaan.
  T.a.v. het longeren op de (hengsten-)keuring; is het verplicht om de paarden bij te zetten op een trens, of kan de longeur kiezen om het paard helemaal niet bij te zetten of zoals de heer Jonas aangeeft, het paard op te tomen met een kaptoom? Wie gaat er longeren, centraal aangestelde personen of niet? De longeur is een aparte factor en kan van grote invloed zijn. Bij het vrij bewegen zijn er ‘aanjagers’ vanuit het stamboek, dus in principe een meer constante factor.

 • Mathijs

  We moeten gewoon de show houden van het vrij bewegen in Den Bosch. Laat dat longeren lekker zitten. Al lopen ze top aan de longe en dramatisch de eerste 10 dagen in de verrichtingen dan gaan ze nog weer lekker naar huis. Daar wordt toch de uiteindelijke schifting gemaakt. De rest is maar show en commercie, mooi zo laten!

 • adri

  Gewoon in Ermelo beginnen. En dan evalueren of het sowieso iets heeft toegevoegd. Ik ben het ermee eens dat in het V.O. onder het zadel de echte selectie gemaakt wordt. Door de korte duur van dat onderzoek is een keer longeren wat toevoegen. Overigens vraag ik me hardop af of er tijdens het v.o. ook wordt gelongeerd en aan de hand daarvan wordt beoordeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook