Ga naar hoofdinhoud

Is een driejarig paard te jong voor aanlegtest?

Van: De Paardenkrant
Aan: Carolien Munsters (sportfysioloog), Judith Ribbels (amazone), Johan Knaap (KWPN-directeur)

In de sport mogen dressuurpaarden pas deelnemen vanaf de eerste oktober van het jaar waarin zij drie worden. Springpaarden moeten minstens vier jaar zijn. Toch houdt het KWPN aanlegtesten voor paarden die vaak nog geen drie zijn. Op keuringen van driejarige merries wordt het voorafgaand testen van merries gepromoot. Is dat met het oog op het welzijn – maar ook in het kader van het betrouwbaar inschatten van het talent – wel zo’n goed idee?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Carolien
Vanuit de inspanningsfysiologie heb ik bij het KWPN-verrichtingsonderzoek de belasting van de driejarige paarden onderzocht en heb toen kunnen concluderen dat het relatief meevalt. De inspanning tijdens het verrichtingsonderzoek bleek relatief licht als je kijkt naar de intensiteit van de arbeid. Echter zegt dit minder over de belasting op botten, pezen en banden op dat moment. Vanuit welzijnsoverwegingen en inspanning technisch gezien kunnen de meeste paarden met een voorbereiding van een paar maanden met een lage intensiteit van twee à drie keer per week prima worden voorbereid op zo’n aanlegtest. Je ziet echter regelmatig dat paarden in een kort tijdsbestek van een aantal weken heel veel getraind worden en heel snel moeten en ik denk dat daar de vuilkuil zit.
Volgens mij maakt het weinig verschil of het dan een driejarig of een vierjarig paard betreft. Wanneer je laat met een 3,5-jarige begint en die dan binnen korte tijd klaarstoomt, is dat schadelijker dan met een 2,5-jarig paard rustig beginnen en opbouwen totdat hij er klaar voor is. Daarbij denk ik dat de KWPN-aanlegtesten van lager niveau en belasting zijn dan de testen als de Pavo Cup en de VSN en daarom is het logisch dat paarden daar pas op latere leeftijd aan deel mogen nemen. Dit natuurlijk ook mits ze van tevoren ook voldoende tijd gehad hebben om zich hierop rustig voor te bereiden.
Al met al denk ik dat het goed zou zijn om eens aandacht te hebben voor het voortraject bij de jonge paarden. Hoe wordt daar getraind? Ik heb het vermoeden dat daar voor veel jonge paarden juist de vuilkuil zit.


Judith RibbelsVan: Judith
Rijden in wedstrijdverband is wel heel anders dan een IBOP. Voor een IBOP train je heel gericht. Je oefent wat gevraagd wordt. Dat is met name voor de springpaarden die een lijntje moeten springen soms al moeilijk genoeg. Ook de dressuurpaarden moeten voor de IBOP netjes in de hand staan, maar niet alles hoeft precies op de bordjes. Er wordt in de beoordeling zeker rekening gehouden met de leeftijd van een paard. Daarbij zit er veel verschil in ontwikkeling bij jonge paarden. Ik overleg altijd met de eigenaren als ik denk dat het beter is voor een paard om later IBOP te doen.
Ik vind het wel goed dat die regels er zijn voor de sport. Wedstrijdmensen zijn sneller geneigd elke week naar een wedstrijd te gaan en dat is echt voor die jonge paarden te zwaar. Voor een IBOP train je twee à drie maanden en dan gaan die paarden vaak weer de wei op of worden heel rustig doorgetraind. Op zich is drie jaar wel vrij jong, maar het is voor de fokkers wel mooi en makkelijk als alles in één keer kan. Met name voor springpaarden denk ik wel dat je vaak een beter beeld krijgt als ze iets ouder zijn als ze worden voorgesteld.


Johan knaapVan: Johan
Een aanlegtest is een onderzoek naar het aangeboren talent van een paard. Dat is heel iets anders dan een wedstrijd waar de druk van maximaal presteren op ligt. Uit wetenschappelijk en praktijkonderzoek is aangetoond dat een aanlegtest zoals door het KWPN wordt uitgevoerd op driejarige leeftijd geen enkel nadeel voor het welzijn van paarden betekent. Sterker nog, de korte trainingsprikkels die worden gegeven maken de paarden meestal beter.
Het is belangrijk dat de paarden tijdens het onderzoek fris en fit zijn en blijven. Om dat te realiseren is samen met deskundigen uit de praktijk een trainingsschema opgesteld waarin rust en belasting elkaar op de juiste wijze afwisselen zowel bij het verrichtingsonderzoek voor hengsten als bij de EPTM. Bovendien is er intensieve veterinaire begeleiding. Uit onafhankelijke hartslag- en melkzuurmeting blijkt dat het trainingsschema tijdens het hengstenverrichtingsonderzoek slechts licht tot matig intensief is. Iedereen is welkom om dat zelf te komen bekijken.

Deze info@ verscheen woensdag 16 september 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Driejarig paard is te jong voor aanlegtest. Lees meer

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Is een driejarig paard te jong voor aanlegtest?

  • jw

    IK heb dit altijd gevonden dat ze te jong zijn.Vreemd genoeg keek ik op toen we al jaren in midden limburg een 2 en 3 jarige vrijspring bezochten met onze produkten,opeens mochten de 2 jarigen niet meer deelnemen, anders zou kwpn niet meer sponseren.Een paar sprongen los maken,doen we thuis ook.De aanlegtest voor 3 jarigen ,vind ik zoals Carolien het schetst wel meevalt,onzin.Want een 3 jarige moet goed aan de teugel lopen,aan been zijn ,en springen kunnen,drie factoren die zonder oefening en inspanning niet werken.En een 2,5 jarige of 3,5 jarige inspanningen laten doen zal wezenlijk wel verschil in zijn.
    Voor het op lange termijn gezond houden van een jong dier zijn we de laatste jaren uit onderzoek aangetoond tot een gemeenschappelijke conclusie gekomen :opleiden en inzetten doe je naarmate een paard sterker wordt,en volgroeit raakt dus 7-8 jaar.Uiteraardt zijn er grote verschillen in types de grootte van paarden,het ene is het andere paard niet,de ene is vlugger klaar dan de andere.
    Judith vind ik dat ze het goed schets ,je traind 2 a 3 mnd en gaan weer de wei op,als dat gebeurd is oke,maar wie betaald nog 3 mnd a 600per mnd voor klaarmaken en dan weer weg te zetten,de voor de hand liggende optie zal zijn proberen door te rijden,en te verkopen.

    Het verhaal van de hengsten zou ook anders moeten want late hengsten geboren zijn net 25 mnd oud als ze in Ermelo en Den bosch komen,dus dit betekent ook dat ze met net 2 jaar (22-23 mnd) klaargemaakt worden,en moeten springen,conditie opbouwen en vaak een heleboel stress moeten verwerken.En hierop doelde ik met het vrijspringen in de eerste regels ,waarin het kwpn dit niet meer deed sponseren vanwege de te jonge leeftijd,maar bij de hengsten is het ook zo, en niet anders.

  • Irma

    Die proef op zich is niet moeilijk of zwaar. Maar als je ziet hoe sommige paarden die voorop lopen voorgesteld worden. eEn soms in korte tijd te hard getraind worden. Zou ik me voor kunnen stellen dat het voor het welzijn beter is die aanlegtesten een jaar later te doen. Daarmee voorkom je te jong en te snel denk ik.

  • Geurt

    Een aanlegtest voor wat????

  • Desiree van der vinne

    Ik heb hier een Casallmerrie op stal gehad. We hebben haar zien springen toen ze 3 was. Gewoontjes. Een jaar later lieten we haar weer springen, en nú zagen we een vermogen dat eerst helemaal niet aanwezig bleek te zijn.

    Ik vind 3 jaar echt te jong. Vele goede paarden komen met 3 echt nog niet uit de verf. Geef ze een jaar méér en de kwaliteit komt naar boven.

  • Martina

    Ben het helemaal met bovenstaande commentaren eens ! 3 Jarigen zijn echt nog te jong.

  • tony v

    wat wij doen met een driejarige paard is een wandelingske in het bos is voor alles goed maar wie doet dat nog het moet nu allemaal snel en hoger gaan ben in zangersheide geweest niet te geloven hoe hoog die 5 jaarse moeten springen de meeste paarden op die hoogte moeten hun veer totaal uitrekken om maar geen fouten te maken de rek gaat er op die manier uit en van een mooie bascule is er in vele gevallen geen sprake meer op die leeftijd zou de opleiding toch belangrijker moeten zijn dan de competentie maar war ben ik weer naïef en sullig

  • tony v

    ik bedoel competitie ipv competentie

  • Barbara Lancel

    De uitslag van de poll zegt genoeg, degenen die er geen baat bij hebben een zo jong paard te laten zien zien het reeeler dan degenen die financieel betrokken zijn. Johan heeft het over het laten zien van aangeboren aanleg, prima maar dan zonder ruiter, daar is het paard tenslotte niet mee geboren. Een veulen kan de piaffe en changementen maar met een ruiter op de rug is het toch wat anders.
    Laat een paard uitbotten dan heb je er veel langer plezier van. Het dier is dan geestelijke en lichamelijk beter opgewassen tegen wat er gevraagd wordt.
    Het is alleen een kwestie van opbrengst (financieel ) dat een paard op een veel te jonge leeftijd onder het zadel komt. Geduld is een schone zaak in deze.

  • Callin

    Opvallend dat nu weer blijkt dat het grotere publiek verder in z’n ontwikkeling is dan de “experts en deelnemers”. Dat geeft hoop voor de toekomst.
    Drie jaar is een mooie leeftijd om te beginnen met training aan de hand. Het zou mooi zijn als daar meer aandacht voor kwam in verrichtings / aanlegtest of hoe je het ook wilt noemen. Een paard krijgt op die manier de tijd en ruimte om zich goed te ontwikkelen voor er iemand op gaat zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.