Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Adri Zekveld, Tamara van Manen, Jeroen Smak
Het nationaal hitteplan kan voorlopig weer in de kast, maar het was toch echt even flink warm. In den lande ontstond onenigheid over het wel of niet door laten gaan van een stamboekkeuring vanwege die hitte. Uiteindelijk vond de keuring doorgang, maar wél met aangepaste tijden. Wat is wijsheid, als de volgende hittegolf zich aandient?
Van: Adri

Volgens knappe koppen die ervoor hebben gestudeerd, zullen we in de toekomst vaker met extreme temperaturen te maken krijgen. Het is dus verstandig om daarmee rekening te houden. Laat ik voorop stellen dat paarden best wel wat aankunnen wat warmte betreft. Maar voor mens en dier is het altijd goed om onder de meest gunstige omstandigheden evenementen te organiseren. Wat vooraf gedaan kan worden, is kiezen voor een zeer goede locatie. Een ruime binnenhal, goed geventileerd, een goede stevige bodem en goede klimaatbeheersing. Mochten de omstandigheden tijdens een keuring daartoe aanleiding geven, dan moet daarop ingespeeld kunnen worden. Aangepaste tijden, beginnen te keuren om zeven uur bijvoorbeeld, of uitwijken naar de avond. Dat gebeurt nu ook al. De dag begint om 17.00 uur en eindigt om 22.00 uur, dus daar is veel te winnen. Dat vereist veel flexibiliteit van alle deelnemers. Voor ééndaagse keuringen zoals in Flevoland zijn stallen vereist om de periode tussen stamboekopname en CK te kunnen overbruggen. Dat zou voor merries met veulen sowieso standaard moeten. Daarnaast is er veel te winnen door de stamboekopnames en de opvolgende CK’s twee maanden te vervroegen, met bijkomend voordeel dat de merries nog een groot deel van de weideperiode de wei in kunnen. Maar dat is weer een andere discussie.
Van: Tamara

Ze zouden dan weer met aangepaste tijden moeten gaan werken. Het paardenwelzijn komt in gevaar als we met dertig graden een paard moeten vervoeren. Het wordt dan zo heet in de vrachtauto. Het zijn vooral driejarige merries die naar de stamboekopname gaan en die vinden het hele gebeuren al spannend genoeg. Als het daarbij ook nog eens heet is, gaan ze alleen maar meer zweten. Indien mogelijk zouden ze de keuring ook een dag op kunnen schuiven of met aangepaste tijden gaan werken, bijvoorbeeld tot 11.30 uur ’s ochtends en ’s avonds. Dit zal organisatorisch lastig zijn. Desnoods wordt de keuring dan maar een keer op een zondag gehouden. De meeste accommodaties nemen de nodige maatregelen. Vorig jaar was het heel erg heet tijdens de CK in Zuid-Holland, maar toen konden we gebruikmaken van de stallen en daar was het redelijk koel. De paarden hoefden ook maar een kort rondje aan de hand te lopen. Ze hadden een tent neergezet waar we onder konden wachten. Achter de stallen was er ook voldoende schaduw. Het is natuurlijk belangrijk dat er water is, maar daar wordt eigenlijk altijd voor gezorgd, ook al is het niet heet. Er is altijd een wasplaats waar we de paarden kunnen afspuiten.
Van: Jeroen

Vorig jaar speelde ditzelfde probleem. Het is toen ook ontzettend heet geweest, bijvoorbeeld tijdens de CK in Gelderland. Ik vind dat er doorgaans goed gezorgd wordt voor de faciliteiten, zoals beschikbaarheid van water om te koelen en om te drinken. Dit jaar is er mooi op tijd ingesprongen op de hitte en een hitteprotocol gevolgd. Door aanpassingen aan het programma hoefden mens en paard niet te lang te wachten. De keuring is vervroegd. Het rondstappen aan het einde van de dag is geschrapt en de mensen hadden de gelegenheid om met de paarden uit de zon rond te stappen. Met extreme hitte is het niet verstandig om de paarden te lang op de trailer te laten staan omdat in een trailer de temperatuur flink kan oplopen. De eigenaar is er wel zelf verantwoordelijk voor of hij zijn paard van de trailer haalt. We moeten ons realiseren dat het overal warm is. Niet alleen op de keuring, maar ook thuis. Op de keuring worden de omstandigheden zo optimaal mogelijk gemaakt. Naar mijn idee wordt er zoveel mogelijk aan alles gedacht. Er is altijd water aanwezig want dat is ontzettend belangrijk. Je kunt de paarden afspoelen en er is genoeg verkoeling en schaduw. Wel of niet gaan is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de paardeneigenaar. Als een paard niet makkelijk reist, en het reizen veel spanning bij het paard oplevert, moet hij zelf afwegen of het verstandig is om op een hele warme dag naar de keuring te gaan.
Deze Info@ verscheen woensdag 3 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Keuringen boven de 30 graden is voor de keurmeesters onverantwoord. Door de warmte verliezen keurmeesters hun/haar concentratie om goed te kunnen keuren. Bij de paarden ligt dat anders. Ik heb onderzoek gedaan bij een groot natuurpark in het zuiden van Spanje boven de 40 graden. De paarden die daar leven hebben geen last van de warmte, sterker nog ze liggen met bosjes op het hete zand omdat daar het voor de vliegen zelfs daar te heet is. Met onze paarden is het niet anders, een paard kan goed tegen de hitte alleen paarden die extreem zweten moeten wat elektrolyten alleen na de inspanning via het water krijgen. Maar die paarden zijn in mijn ogen niet goed. Oudere paarden van boven de 20 jaar en die aan cusing lijden kunnen beter buiten de zon gehouden worden, omdat hun warmte regulatie gestoord is.
Interessant om te lezen. Was mij ook al opgevallen dat met name veulens niet de schaduw van de bomen opzoeken maar plat in de volle zon liggen te slapen. Het lijkt ze niet te deren.