Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Julius Peters, Luc Schelstraete, FEI
Het was, op z’n zachtst gezegd, geen fijne week voor Sanne Thijssen. De springamazone werd voorlopig geschorst door de FEI, nadat ketamine was aangetroffen in het bloed van haar geëuthanaseerde merrie Sara Galotière. Ketamine is een stof die vaak toegediend wordt ter voorbereiding van euthanasie, maar daar hield de FEI geen rekening mee. Verboden stof = voorlopige schorsing, dat is het zeer heldere beleid van de overkoepelende paardensportorganisatie. Nu blijkt dat dit beleid, waarmee de FEI naar buiten toe goede sier maakt, flink ten koste kan gaan van individuele sporters. Hoe moet het wel?
Van: Julius

Ik denk dat het hier gaat om een duidelijk geval van miscommunicatie. Volgens het protocol van de vereniging van Amerikaanse Paardendierenartsen wordt een paard bij euthanasie eerst rustig gemaakt (gesedeerd) waarna de dierenarts het voorzichtig door de benen laat zakken. Daarvoor gebruik je ketamine, veelal gecombineerd met midazolam. In het protocol na een fataal ongeluk schrijft de FEI (internationaal), maar ook de KNHS (nationaal) voor, dat de behandelde dierenarts altijd probeert urine of bloed af te nemen om die staal te laten onderzoeken op het voorkomen van ongeoorloofde middelen. De grote vraag is of de desbetreffende dierenarts de afname van bloed c.q. urine heeft gedaan voor of pas na de euthanasie. Het zal aan de omstandigheden hebben gelegen hoe snel er is besloten om het betreffende paard te euthanaseren. Uit eigen ervaring als FEI-dierenarts weet ik dat de FEI uiterst discreet communiceert over een positieve uit
slag. Voor de sporter is het heel vervelend dat een positieve uitslag uitgebreid in de pers wordt beschreven. Het is vooral de ophef die erover wordt gemaakt die schade veroorzaakt. Mijn advies is om zelfs in de situatie van een fataal ongeluk je paard niet te verlaten. Valt je dit zelf erg zwaar, vraag dan iemand anders om de procedure van euthanasie te volgen en laat deze persoon vragen welke stappen er steeds worden genomen in de procedure.
Van: Luc

Volgens artikel 7.4.1. van de FEI EADCM Regulations ‘zal’ de FEI bij het aantreffen van verboden middelen de combinatie voorlopig schorsen. Hier is deze regel zeer strikt toegepast. Op 5 februari werd dit medegedeeld. Op 7 februari werd al bekend dat de dierenarts ketamine had gebruikt. Pas tien dagen later trok de FEI de eerder opgelegde voorlopige schorsing in. Naar onze overtuiging zit de onzorgvuldigheid van de FEI in twee elementen. Eén: De FEI heeft de mogelijkheid om de zaak te onderzoeken voorafgaand aan de schorsing. Dit is niet gebeurd. De regeling stelt ‘shall suspend’ maar niet ‘shall immediately suspend’. De aangetroffen stof is geen prestatieverbeterend middel. Ketamine wordt juist wel frequent toegepast in de aanloop naar een daadwerkelijke euthanasie zoals in dit noodlottige en trieste geval. Het was dus vrijwel evident dat behandelende dierenarts dit middel ketamine wel had gebruikt, maar niet gerapporteerd. Twee: De FEI heeft onnodig lang gewacht om de schorsing op te heffen, namelijk negen dagen na datum van de verklaring van de dierenarts. Mijn conclusie is dat het derhalve niet nodig is om de FEI Doping regels aan te passen om dit soort kwesties te voorkomen, mits men ‘common sense’ gebruikt.
Van: FEI

Op het tijdstip van kennisgeving, en na een diepgaand onderzoek om de feiten van de zaak op te helderen met de betrokken dierenartsen en het testlaboratorium, was de FEI verplicht volgens de Equine Anti-Doping en de gecontroleerde medicatievoorschriften (EADCMRs) om de atleet voorlopig te schorsen. Er waren namelijk twee gecontroleerde medicijnen aanwezig in het monster, naast de stoffen die zijn opgenomen in de verklaring van de veterinair en op het veterinaire formulier. Dit was vooral moeilijk voor de sporter na het verlies van het paard in dit tragische ongeval. Aangezien ketamine een gecontroleerde drug is in het Verenigd Koninkrijk zijn dierenartsen verplicht om elk gebruik van de stof officieel vast te leggen. Het is echter duidelijk dat het welzijn van het paard de enige focus was bij de behandeling van de dierenartsen in Liverpool en het blijkt dat het puur onoplettendheid was om ketamine niet in het veterinaire rapport van de FEI op te nemen. Na ontvangst van het bijgewerkte verslag van de dierenarts, dat verklaarde dat ketamine was gebruikt voor onmiddellijke pijnverlichting bij het paard om welzijnsredenen, wikkelde de FEI dat meteen af. Zodra er een klinkklare bevestiging was van de nieuwe feiten werd de voorlopige schorsing met onmiddellijke ingang opgeheven.
Deze Info@ verscheen woensdag 21 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll
