Ga naar hoofdinhoud

Is fokkerijervaring een must voor nieuw KWPN-bestuurslid?

kwpn-kantoor
Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Doede de Jong, Koos Poppelaars, Jeroen Smak

Het KWPN zoekt een nieuw bestuurslid annex voorzitter van de Fokkerijraden. De kandidaat moet volgens de profielschets aan veel eisen voldoen, maar is de allerbelangrijkste niet gewoon dat er nu eindelijk eens een échte fokker in het bestuur van deze fokkersvereniging komt? Professoren, captains of industry, handelaren en hengstenhouders, van alles zat al in het AB. Maar met een fokker die jaarlijks veulens registreert, naar de stamboekopname gaat en andere dienstafnemers in zijn of haar netwerk heeft zou het KWPN-bestuur zich verzekeren van een continue ‘draad’ met de achterban. Vandaar de stelling: geen hoogdraver, maar een fokker met rubberen laarzen in de klei.


Van: Doede

Doede de Jong, fokkerijraadslid KWPN regio Friesland en fokker

In de stelling kan ik me goed herkennen! Uit een enquête, uitgevoerd onder Friese fokkers met de vraag: “Wat verwachten de leden van het KWPN?”, is onomstotelijk naar voren gekomen dat ‘meer aandacht voor de mening van de fokkers’ een aandachtspunt vormt. Voor ons als fokkerijraadsleden is het zaak middels een kritische zelfreflectie aan deze wens van de fokkers tegemoet te komen. Het gaat om het meer binden en verbinden van onze fokkers. De invulling van het werk van de ‘denktank’, wat een fokkerijraad feitelijk is, moet dus enerzijds vanuit het tijdig anticiperen op de marktvraag als ook anderzijds uitdrukkelijk vanuit de wensen van de fokkers gebeuren. Een verbindende no-nonsens voorzitter met een groot fokkershart en ‘de rubberen laarzen in de klei’ is hierbij van grote meerwaarde.

 


Van: Koos

Koos Poppelaars, bestuurslid KWPN Midden-Brabant-Noord en fokker

Uiteraard zou het allermooiste scenario zijn dat een KWPN-bestuur zou aangevuld worden met een fokker. Dit moet echter niet het hoofddoel zijn van het aanstellen van een nieuwe voorzitter van de fokkerijraad. Het gaat erom dat diegene die in deze zetel komt te zitten inderdaad de achterban weet te vertegenwoordigen op een manier die de fokkers aanspreekt. Vele beslissingen worden genomen waar de fokkers zich niet in gehoord voelen of waar de mening duidelijk verschilt van die van fokkers. Recent voorbeeld is het besluit om hengsten die luchtzuigen goed te blijven keuren, wat voor vele fokkers een groot vraagteken is. Kijkend naar de huidige situatie binnen het KWPN-bestuur is nu in ieder geval de tijd om schoon schip te maken en de juiste mensen aan het roer te zetten die het respect en goede gevoel van de fokker ten opzichte van het KWPN weer terug weten te winnen. Naar mijn idee is de ontstane onrust juist een zegen waarmee het KWPN weer op het goede spoor gezet kan worden. Hoogdravers zijn zeker ook nodig maar alleen als ze de schoenen vies durven te maken.

 


Van: Jeroen

Jeroen Smak, Ledenraadslid KWPN regio Gelderland en dierenarts

Doordat de vraag die gesteld wordt een beetje tendentieus is, lijkt het net of die situatie zich niet voordoet. Maar er zitten nu ook al fokkers in het bestuur. Dat is altijd zo geweest en inderdaad mijns inziens belangrijk, om te kunnen relateren aan fokkerij en stamboekzaken. Deze bestuurders zijn echt fokkers die zich serieus bezighouden met de fokkerij. Naar mijn mening heeft dat niks te maken met het aantal of het soort KWPN-paarden dat ze fokken, omdat iedereen zijn eigen visie heeft. De ene fokker kan simpel gezegd zoveel mogelijk veulens per jaar willen fokken en een andere fokker zet in op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik vind het ongepast om hier iets van te vinden of mijn eigen kaders op te projecteren. Bestuurders bekleden vaak een positie vanwege hun persoonlijkheid, hun visie op de vereniging in de breedste zin des woords, hun bereidheid zich in te zetten voor een algemeen belang en vanwege een (vaak maatschappelijke) staat van dienst. Dat zorgt ervoor dat je mensen in het bestuur krijgt van een divers pluimage. Het is goed om allerlei partijen vertegenwoordigd te hebben, zowel vanuit de handel, als fokkerij en hengstenhouderij. Als je me de vraag stelt of er genoeg dierenartsen deel uitmaken van de KWPN-besturen, kan ik melden: de beroepsgroep is meer dan gemiddeld vertegenwoordigd in alle lagen van de vereniging. Vaak betreft het dierenartsen die fokker zijn, en daarnaast zich beroepshalve bezighouden met fokkerij en aanverwante zaken. Veterinaire issues die het stamboek aangaan, zou ik daarvan gescheiden houden en formaliseren. Zo is dat nu ook het geval. Er bestaan duidelijke regels en richtlijnen om veterinaire zaken van klein tot groot, te behandelen. De mening van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht zou mijns inziens daarin leidend moeten zijn.

Deze Info@ verscheen woensdag 31 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Fokkerijervaring is must voor nieuw KWPN-bestuurslid Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is fokkerijervaring een must voor nieuw KWPN-bestuurslid?

  • Zeboki

    Even een reactie op het feit dat Koos hengsten die luchtzuigen niet wil laten goed keuren. Hier mist Koos toch een beetje basiskennis.
    Beste Koos, lees je eens in hoe luchtzuigen ontstaat. Het is een stalondeugd en betekend dat DE STAL NIET DEUGD. Dit heeft alles te maken met het welzijn van het dier dat evolutionair gezien of een harem heeft of satteliethengst is of in een zgn. bachelorgroep zit. De 5 vrijheden hebben onze (dek)hengsten meestal alleen de eerste 2 jaar en dan van 24/7 buiten naar zo ongeveer 22/7 binnen in eenzame opsluiting. Dan moet je wel iets gaan doen om niet kapot te gaan in je hoofd. Bij luchtzuigen drogeren de paarden zichzelf om tekort aan paardengedrag te kunnen overleven. Er zijn 4 nivo’s. Bij het 4e nivo zijn er neurologische veranderingen gekomen die omontkeerbaar zijn. Erfelijk is het niet. Als de stal meerdere paarden het gaan doen DEUGD DE STAL DUS NIET. Het ene paard is over niet paard mogen of kunnen zijn eerder gefrusteerd dan de ander dus kunnen er steeds meer paarden komen die het doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.