Ga naar hoofdinhoud

Is gespeende veulens veilen wel een goed idee?

Aan: Paardenkrant-Horses.nl
Van: Irma Sieling, Ben Platzer, Paul de Vries

De trend is om steeds later in het seizoen veulens te veilen. Het veulenseizoen wordt opgerekt. Het gevolg van deze trend is dat de veulens soms al gespeend zijn als ze op de veiling worden aangeboden. Is dit in het kader van het dierenwelzijn wel een goed idee?


Van: Irma 

Irma Sieling, paardenopfokker

Bij de veulenveilingen later in het jaar worden ook veulentjes aangeboden die al gespeend zijn. Vanuit het oogpunt van dierwelzijn en diergezondheid vind ik dat beslist niet ideaal.
Als je een veulen alleen op een veiling brengt, stel je het onvermijdelijk bloot aan extra stress. Allereerst bij het spenen. Ik zorg er altijd voor dat een veulen dat wordt gespeend meteen een lotgenoot, een maatje krijgt. Dit voorkomt stress. De veulens zijn vooral met elkaar bezig en hechten zich ook erg aan elkaar. Een band die je de hele opfokperiode blijft zien. Als een veulen alleen naar de veiling moet, kan dat niet. Je moet het zojuist gevormde koppeltje dan immers weer uit elkaar halen. Dat geeft alleen maar extra stress.
In de tweede plaats de situatie op de veiling zelf. Naast de merrie kunnen veulens heel goed nieuwe situaties aan. Als het veulen al gespeend is, moet het op een veiling alleen in de box staan om van alle kanten door veel mensen te worden bekeken. Daarna moet het zich ook nog alleen in een piste voor publiek laten zien. Dat geeft stress.
Als paardenopfokker weet ik dat het belangrijk is om stress bij veulens te voorkomen. Stress is niet alleen onplezierig voor de veulens en daardoor nadelig voor hun welzijn, maar ze gaan ook makkelijk in conditie achteruit. Daarnaast verlaagt stress de weerstand, juist op een moment dat de antistoffen die ze met de biest hebben binnen gekregen uitgewerkt raken en hun eigen immuunsysteem het over moet nemen. Ze worden daardoor veel vatbaarder voor ziektes. Je kunt vaak zien dat veulens niet floreren als ze gestrest zijn geweest. Dat geldt ook voor verschillende eenzame veilingveulentjes die ik dit jaar voorbij heb zien komen.


Van: Ben 

Ben Platzer, voorzitter Starsale Auctions. FOTO ROLAND HITZE

Een heel hoge prioriteit bij onze veiling is een optimale presentatie van het veulen. Dat betekent dat een veulen goed tot zijn recht komt zodat de verkoper het geld krijgt dat we hem van harte gunnen. Een veulen moet daarom in een mooie conditie zijn, niet te lang in het haar zitten en goed getoiletteerd zijn. Als een fokker daar alle aandacht aan besteedt, is dat het maximale voor het dierenwelzijn. Wij veilen eind augustus waardoor we nog geen veulens hebben gehad die gespeend zijn. Voor ons is dit probleem dus minder urgent, omdat we vrijwel geen veulens veilen die eind februari geboren zijn. Bovendien zijn veulens van acht maanden oud niet altijd commercieel omdat ze al wat jaarlingachtig zijn. Sommige kopers vinden dat wat minder aantrekkelijk. Ze willen graag dat sprankelende veulen zien.
Dierenwelzijn hoeft niet direct op gespannen voet te staan met het spenen van veulens. Je hoort een veulen op een nuchtere manier op te voeden met alle dingen die hij moet leren. Als ze met zes maanden worden gespeend, zijn ze al halstermak en kunnen ze meelopen aan een touwtje en moeten ze hanteerbaar zijn. Spenen is een natuurlijk en opvoedkundig proces.


Van: Paul 

Paul de Vries, dierenarts.

Dit vormt geen probleem voor het dierenwelzijn. Als het veulen maar de leeftijd heeft bereikt die daarvoor staat. Een veulen mag bijvoorbeeld niet drie dagen voor de veiling zijn gespeend. Vanaf vijf maanden oud kun je een veulen al spenen. Het spenen moet normaal zijn verlopen en het veulen moet gewend zijn aan de opname van kracht- en ruwvoer. Een veulen mag bijvoorbeeld niet alleen achter blijven tijdens het spenen, want je moet veulens altijd met zijn tweeën of met meerdere veulens afspenen. Je hoort de veulens van ongeveer gelijke leeftijd tegelijkertijd af te spenen van de merries en bij elkaar in een box te doen zodat ze buiten gehoor- en gezichtsafstand van de moeder zijn. De meeste merries vinden het ook helemaal niet erg als ze na vijf maanden worden gescheiden van hun veulens, zeker als het veulen de merrie steeds als speelkameraadje heeft gebruikt. Het hangt van de omstandigheden af hoelang een veulen nodig heeft om te wennen aan het afspenen. Als een veulen op een stal staat waar hij zijn moeder kan horen, dan duurt dat tijden. Maar buiten gehoor- en gezichtsafstand van de moeder heeft een veulen na veertien dagen zijn plek gevonden en is gewend aan de nieuwe situatie.

Deze [email protected] verscheen woensdag 18 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Gespeende veulens veilen schaadt paardenwelzijn Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Is gespeende veulens veilen wel een goed idee?

 • Jos wouters

  Dit is ook de natuur om veulens al met 3,5-4 mond van moeder de scheiden.Zoals Paul schrijft ,ben ik eens ,en zijn er merries die veulens al met 4mnd spuug zat zijn,doordat ze steeds op de merrie willen springen etc.

  Ik ken een fokker die wel al 30 jaar zijn veulens na 2mnd bij de moeder weg haalt,maar wel 10 veulens bijmekaar zet,en melkpoeder bij geeft,ik zeg niet dat goed is,maar we hebben er diverse paarden gekocht als veulen,maar nooit problemen mee gehad.Deze veulens,jaarlingen vertoonden wel een grote zelfstandigheid.

  Maar ik heb nog nooit een veulen gezien op een veiling die alleen binnen kwam ,met 3uitzonderingen.

  En wat heeft dit met dierenwelzijn te maken,laat eerst eens uitleggen precies wat dierenwelzijn inhoudt voordat iedereen maar wat roept.Volgens mij had dierenwelzijn met name betrekking tot huisvesting,en transport,verzorging,.Als je dit stelt wat hierboven vernoemd wordt dan zou iemand ook niet een paard alleen kunnen houden.Hoe zit het met de honden dan,daar praat niemand over.

 • Ingrid Heys

  Jos Wouters in de natuur spenen veulens zich zelf op een leeftijd van 8-12 maanden. Er zijn zelfs gevallen bekend dat een merrie 2 nakomelingen nog tegelijk zoogt. Een van dit jaar en een jaarling. Met 2 maanden spenen zal met voeren wel goed gaan maar zo ga je volledig voorbij aan de sociale ontwikkeling en zelfstandigheid van zo een jong dier. Met 2 maanden spenen zou verboden moeten zijn en vind ik ondenkbaar en zeer paardonwaardig. Het is weer de eigenaar die beslist wat voor hem goed is en niet wat goed is voor het dier.

 • Jos wouters

  Ingrid Heys,
  Grote onzin 8-12 mond want dan loopt er meestal alweer een veulen bij.Daar ging de vraag niet overtik gaf een voorbeeld van een andere fokker,dat met 2mnd is niet mijn keuze.
  Ik weet wel dat wanneer ik een veulen en vooral hengstveulen langer als 6-7mnd bij een merrie laat er problemen kunnen ontstaan.Ook zal de merrie snel kunnen achteruitgaan,omdat wanneer ze dragend is 2veulens zal moeten voeden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.