Ga naar hoofdinhoud

Is heroprichting werkgroep Interstallion wel een goed idee?

De Duitse Kathrin F. Stock van het Duitse bedrijf vit is betrokken bij het project - Foto: WBFSH

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Karin Hendriks, Joan van Gorkum, Koos Poppelaars

In een WBFSH-bijeenkomst is deze week gesproken over international breeding values. Jaren geleden is de werkgroep Interstallion, die tot internationale fokwaarden wilde komen, opgericht. Is het een goed idee om dit nu echt handen en voeten te geven, zodat we internationaal kunnen vergelijken? Of verzwakt dat onze concurrentiepositie, aangezien Nederland over de meest uitgebreide dataset beschikt?


Van: Karin

Karin Hendriks, Europees Specialist Voortplanting Paard.

Ik vind het zeker verstandig om een internationale database samen te stellen voor het berekenen van fokwaarden. Op deze wijze kunnen stamboeken beter onderling met elkaar vergeleken worden en wij zijn in ons voordeel met de uitgebreide dataset. Dit kan juist worden benut als voorbeeld en kan als stokpaardje van ons land dienen. Het geeft tevens de mogelijkheid om erfelijke aandoeningen in bepaalde bloedlijnen beter te detecteren en er wordt meer transparantie gegeven over vererving van bepaalde (on)gewenste kenmerken.
Als er een internationale database komt waarin alle (inter)nationale paarden worden geregistreerd, moet het berekenen van de fokwaarden niet meer zo ingewikkeld zijn en kan deze database voor meerdere doeleinden worden benut. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat in de huidige tijd waarin veel internationaal verkeer van paarden, sperma en embryo’s plaatsvindt, er geen internationale database is waarin dit allemaal wordt bijgehouden.


Van: Joan

Joan van Gorkum, springpaardenfokker.

De laatste vier jaar ben ik bij de vergaderingen van de WBFSH geweest. Voor ons is de Wirdec-bijeenkomst de belangrijkste, daar wordt de EU-regelgeving behandeld die wij vervolgens vertalen naar onze HorseManager software.
Wat mij stelselmatig opvalt en ook nu weer is dat er continu naar de ‘koeienwereld’ wordt gekeken. Echter een paard is geen koe. Bij een koe heb je duidelijk meetbare kenmerken die de prestatie weergeven: gewicht, vet, eiwit, melksnelheid et cetera. De omstandigheden waarin de koeien presteren zijn voor vele grotendeels hetzelfde. Bij paarden vindt een veel individualistischere aanpak plaats. Het belangrijkste echter is het interieur van een paard, temperament, de wil om te presteren et cetera. Hoe ga je dat meten, vastleggen en verwerken?
De fokkerij is mondiaal geworden; fokkers zoeken wereldwijd de beste hengsten. Er zijn rankings beschikbaar die elk hun eigen rekenmodel/puntentelling hebben. Niets mis mee, ware het niet dat we jonge hengsten moeten gebruiken en inzetten om vooruit te komen. Een index en ranking vind ik persoonlijk heel passief, die ijlen de markt altijd achterna.
Het paard zelf is het allerbelangrijkst! Informatie die ertoe doet, doe je op aan de kant van de spring/dressuurring en niet op basis van getallen.


Van: Koos

Koos Poppelaars, fokkerijraadslid rijpaard regio Noord-Brabant, dressuurpaardenfokker.

Vooropgesteld zijn de fokkers zelf naar mijn idee elke week bezig om de internationaal beschikbare hengsten te vergelijken op hun nafok en eigen prestaties in de sport. De fokwaarden zijn hierin slechts een mooi hulpmiddel om te gebruiken. De fokkerij is inmiddels niet meer landgebonden en dus zou het wel goed zijn als er internationaal een standaard komt waar we gebruik van kunnen maken.
Nederland heeft inderdaad veel energie en geld van hun fokkers gestoken in deze uitgebreide data-analyse en de buitenlandse stamboeken zouden hier niet zomaar op mee mogen liften. Wat kunnen we van de WBFSH en de andere stamboeken terug verwachten? Staat dit in verhouding tot onze inspanningen op dit gebied?
Het doel van International Breeding Values is zeer te prijzen en ook wenselijk voor ons als fokkers. Alle handvaten die we onze fokkers kunnen bieden, moeten we proberen in te zetten. Als de buitenlandse stamboeken ons met hun data vooruit kunnen helpen moeten we zeker een uitkomst zoeken die voor alle partijen kan werken.

Deze [email protected] verscheen woensdag 23 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Heroprichting werkgroep Interstallion is een goed ideeLees meer »

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Is heroprichting werkgroep Interstallion wel een goed idee?

  • jan jonas

    Ik ga met Joan helemaal mee, paarden zetten wij bij koeien (productie dieren) en dat klopt niet. Een koe heeft 4 magen en een paard 1 maag waarvan 1/3 actief is en 2/3 niet of nauwelijks meer werkt. Het paard is dus een ander dier met andere behoeften dan een koe. Toch hanteren wij het systeem van productie dieren in de voeding bij paarden, 1 kg krachtvoer voor honderd kilogram dus een paard van 600 kg krijgt 6 kg krachtvoer. Verstandige mensen doen dat nooit, maar ik kom nog steeds paarden tegen die 10 kg krachtvoer per dag krijgen. De rest laat zich raden. Einde citaat.

  • jehannes Andela

    andere stamboeken zouden niet mogen profiteren van onze database. “Onze “hengsten bestaan voor het grootste deel uit buitenlanders, dat is 1, maar de eerste de beste chinees kan bij ons op je smartphone inbreken, dus als iemand onze database wil inzien, lijkt mij dat appeltje eitje.

  • Gerrit Bras

    Karin en Koos vertegenwoordigen de moderne wereld en Joan de oude wereld.
    Juist omdat we internationaal fokken heb je betrouwbare en goed vergelijkbare fokwaarden nodig. Bij jonge hengsten is de verwachtingswaarde een belangrijke voorspeller voor zijn latere fokprestaties . De tijd dat je aan een hengst kan zien hoe hij gaat fokken is al een tijdje voorbij. En de vergelijking met koeien wordt enkel gemaakt omdat daar de nodige ervaring met internationale fokwaarden is opgedaan. Hadden ook kanaries kunnen zijn als die een fokwaarde zouden hebben.

  • Jan Jonas

    Beste Gerrit Bras. Een paard loopt niet op een data-base of een stukje papier. Het is een illusie dat alles met dit soort systemen met het fokken makkelijker gaat. Fokken doe je met gevoel en heel veel geluk. Je kan dat niet regelen met een data-base of een stukje papier. Je gaat dat doen als je geen verstand hebt van paarden. Je koopt een illusie. Men heeft te maken met de natuur waar wij nog weinig van weten. Een hengst wordt optimaal begeleid wat al een vertekend beeld geeft op het netto kunnen van het paard. Dus vele data -bases zijn vervuild met onwaarheden en veronderstellingen (aannamen).

  • Rob Hatzmann

    Wat zijn de verwachtingswaarde van de verwachtingswaarden? Verwachtingswaarde zijn allemaal gebaseerd op modellen met daarin aannames. Geef mij maar feiten zoals de rankings van HorseTelex. En wat heb ik aan een verwachtingswaarde voor een jonge hengst waarvan 80/90% via de achterdeur toch weer verdwijnen. In Holstein hebben ze het inmiddels wel begrepen: gebruik geen (te) jonge hengsten. Gebruik hengsten vanaf 6 à 7 jaar die blijk geven werkelijk iets toe te voegen hebben. Zowel genetisch als sporttechnisch. Wat ze zelf hebben kunnen ze ook vererven. In combinatie met alle informatie beschikbaar op internet kan je dan je eigen verwachtingswaarde opstellen. Wat betreft het centraal vastleggen van erfelijke afwijkingen ben ik wel een voorstander!

  • Sanne

    Nog even en je hoeft alleen het identificatie nummer van je merrie in te voeren en de computer zoekt er een hengst bij…..In hoeverre gebruik je je eigen verstand en in hieverre zijn de ingevoerde gegevens te vertrouwen…. Paarden fokken is vakmanschap en dadelijk kan iedere ict er gaan fokken….

  • Raymond

    Een hengst zou bij je merrie kunnen passen maar dat idee krijg ik niet van een index of papier die wil ik zien,naast staan die moet me overtuigen!
    En dan nog is het geen garantie.
    Maar je merrie materiaal kennen is in mijn ogen het belangrijkste de plus punten en zeker de minpunten die zou je kunnen proberen te verbeteren daar fok ik voor, en dat staat niet op internet dat voel je of dat voel je niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.