Ga naar hoofdinhoud

Is het centrum een blok aan het been voor de KNHS?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Leon Thijssen, Mirjam van Lanen, Rob Hatzmann

‘Voor het KNHS-centrum wordt een integraal plan van aanpak uitgewerkt’, vermeldt het verslag van de laatste Ledenraadsvergadering van de KNHS. Maar welke kant moet het op? Is het zaak om het centrum zo goed mogelijk commercieel uit te baten, zodat de KNHS haar financiën weer op orde krijgt? Of is het centrum er in eerste plaats voor de leden, en moet er meer ruimte gemaakt worden voor opleidingen, instructie en alle andere zaken waar de leden behoefte aan hebben? En mag de contributie dan ook best wat omhoog?


Van: Leon

Leon Thijssen, springruiterFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Contributie omhoog? Ben je gek! Acuut verkopen dat centrum. Het is veel te duur en niet commercieel gebouwd. Twee, drie kantoortjes huren op Papendal, dat is genoeg. Voor opleidingen en evenementen kan de KNHS prima accommodaties huren, dat is veel goedkoper. Een eigen accommodatie is helemaal niet nodig. Dat het veel te duur is, dat wijzen de cijfers wel uit. Verkopen is de enige juiste oplossing.

 

 

 

 

 

 


Van: Mirjam

Mirjam van Lanen, vicevoorzitter regiobestuur Noord-Brabant en voorzitter van kring Noordoost-Brabant

De KNHS moet een combinatie vinden voor de suggesties uit deze stelling. Het centrum moet commercieel goed worden uitgebaat en tegelijkertijd moeten ze naar de wensen van de leden kijken. Het KNHS-centrum wordt altijd goed bezocht, alleen moeten ze zich bij de indoorkampioenschappen wel wat flexibeler opstellen. Ook de horeca. Ze moeten de kantine niet meteen dichtdoen als de laatste rubriek is afgelopen. Het is bovendien belangrijk dat het KNHS-centrum beter wordt ingericht voor de kampioenschappen van de basis. Het is een grote wens van Brabant om meer leden te kunnen laten deelnemen aan de Hippiade, vooral ponyruiters. Vanuit een hele grote dressuurrubriek in de cat. D/E klasse B in Noord-Brabant mag bijvoorbeeld maar één combinatie door naar de Hippiade! Dit is gewoon te weinig. Het komt omdat er geen ruimte is in het programma om meer deelnemers te ontvangen. Dit is geen goede insteek. Het KNHScentrum is er voor de leden. Deze beperkte deelname ligt onder andere aan het feit dat de KNHS maar op een beperkt aantal zondagen gebruik kan maken van het centrum. Dat is zo afgesproken tijdens de fusie van de bonden waaruit de KNHS is ontstaan en opgelegd door de gemeente Ermelo. Ik vind dat de KNHS deze zondagen niet moet inzetten voor commerciële doeleinden, maar voor de Hippiade. Wij zijn nu aan het onderzoeken of we meer tijd voor deelnemers kunnen creëren door de Hippiade een hele week (zes dagen) te organiseren in de vakantie. Een goede commerciële uitbating van het centrum ten behoeve van de financiën en dus leden is zeker nodig. Dit naast een uitbreiding van de Hippiade met meer allure zoals shows, ZZ-springen, strodorp en startmogelijkheden voor onze leden. Dan is de Hippiade weer aantrekkelijk en komt de jeugd (onze toekomst!) weer meer aan zijn trekken.


Van: Rob

Rob Hatzmann, KNHS-lid Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Mijn inziens had het centrum nooit op deze plek gebouwd mogen worden. Veel te veel beperkingen, wat de exploitatie bemoeilijkt. En wat er nu staat had nooit zo gebouwd mogen worden. Ik heb mij sinds de opening afgevraagd wie dit zo kan verzinnen. Nu het de KNHS financieel niet voor de wind gaat, vormt het NHC het bekende blok aan het been. Hoe groot dit blok financieel is, weet bijna niemand, want transparantie en de KNHS gaan tot op heden niet samen. Als groep verontruste leden hebben wij navraag gedaan over diverse financiële zaken waaronder het NHC. De KNHS verwijst naar de Ledenraad en de Ledenraad naar… de KNHS. Hoe kan je hier als lid echt iets van vinden als je de cijfers niet weet? Natuurlijk is het NHC van en voor de leden en natuurlijk mag dit geld kosten. De grote vraag is: hoeveel? Nu heeft tachtig tot negentig procent van de leden geen enkel belang bij het NHC. Begroot is dat de inkomsten van het NHC in 2018 1.445.000 euro zijn. Waar komen deze inkomsten vandaan? Wordt het huidige tekort gefinancierd uit de contributie? Of komt dit uit de veel te dure dienstverlening (startpassen, FEI pas, buitenlandstarts, etc.) van de KNHS? De oplossing is om het NHC, net zoals Topsport trouwens, te verzelfstandigen. Alleen op deze manier krijg je een objectief inzicht in de werkelijke kosten en werkelijke opbrengsten. Ik heb de hoop dat er met het aanstellen van voorzitter Cees Roozemond een open structuur bij de KNHS ontstaat en er verstandige en goed afgewogen beslissingen genomen worden ten aanzien van onder andere het NHC. Want dat dit een harde noot is die gekraakt moet worden, lijkt mij duidelijk!

Deze Info@ verscheen woensdag 2 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Centrum is blok aan been voor KNHS Lees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Is het centrum een blok aan het been voor de KNHS?

 • H. Hegeman

  Mevrouw Van Lanen is niet goed geinformeerd. Eén telefoontje naar de gemeente Ermelo leert dat er voor de KNHS geen restricties gelden voor de organisatie van evenementen (of andere zaken)op de zondag! De KNHS kan (als men dat wil) 52 zondagen (plus feestdagen) gebruik maken van dit geweldige complex.

 • Marieke

  Pfff Mw van lanen denkt t allemaal weer te weten. Jammer dat ze zo paternalistisch doet over de knhs.

 • Hans

  Wat een onzin! Goede uitbater zoeken, met ondernemersachtergrond. Simpel: het wordt hoog tijd dat het KWPN en KNHS eens gaan nadenken… Kijk naar Oldenburg en Hannover….

  Veulenveilingen, Rijpaardenveilingen, uitbreiding van de veilibg van Hengsten die de 3e bezichtiging hebben gehaald.

  Zet mij er maar in en we gaan er tegen aan!!!

  Kom op, zeg! Zonde van de investeringen!

 • Gertha Wolters

  KNHS centrum verkopen, en in de regio’s opleidingen geven.
  Voor mensen die in de kop van Noord Holland, Zeeland, Zuid Limburg en Groningen, Friesland en Drenthe wonen is het meestal te ver om een avondopleiding te gaan doen. Als je moet werken tot 17.00 uur en je moet om 19.00 uur in Ermelo zijn is niet te doen en zeker niet als je de volgende dag weer moet werken. Tenslotte bestaat de KNHS voor het grootste gedeelte uit amateurs.
  Gelukkig gebeurt het al wat meer dat er opleidingen gegeven worden in de regio, maar nog niet genoeg naar mijn mening.

 • Windstra

  Als ik zo de reacties tot nu toe bekijk, stuit het op zondag opengaan van het centrum op andere bezwaren, gemeente heeft er geen moeite mee.
  En inderdaad kun je op deze prachtige lokatie veel meer activiteiten organiseren, helemaal in samenwerking met het KWPN!
  Ook zal er met het aantrekken van meer sponsors veel meer geld binnen kunnen worden gehaald.

 • H. Hegeman

  Windstra: de leden “dragen” de KNHS al lang niet meer. Ze zijn noodgedwongen gebonden aan deze organisatie die zich niets van de kritiek van de leden aantrekt en zich verstopt achter de stelling “dat er slechts vanuit een handvol leden oppositie wordt gevoerd”. Iedereen weet dat de KNHS kampt met een veenbrand die ondergronds steeds verder woedt. Waarom zou een sponsor zich in deze slangenkuil van ondoorzichtigheid en ongenoegen wagen? Het lijkt me geen reclame voor een geldschieter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.