Ga naar hoofdinhoud

Is het een goed idee om vaker springmerries te beoordelen op wedstrijden?

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Het Hannoveraner Verband heeft iets nieuws: de mogelijkheid om de merrietest tijdens een wedstrijd af te leggen. De merries worden bij het losrijden voor het parcours kort in draf voorgesteld en de stap wordt aan het eind van de verrichting aan de lange teugel beoordeeld. De juryleden bekijken de galop en rittigkeit van de merries in het parcours en de aanleg wordt beoordeeld aan de hand van verrichting in het parcours. Na het parcours worden de merries aan de hand voorgesteld. Een idee dat het KWPN direct over kan nemen, of zijn er haken en ogen?

Van: Henk

Henk Dirksen, senior inspecteur hengstenselectie springen/ merrieselectie rijpaarden KWPN

Dat is iets dat het KWPN al aanbiedt aan haar leden. Het KWPN is tien jaar geleden begonnen om tijdens de Hendrixcompetitie de jonge paarden (4 en 5 jaar) tijdens het parcours te scoren, conform de beoordeling van de aanlegtesten EPTM en IBOP. In het parcours krijgen ze cijfers voor galop, reflex, techniek, vermogen, instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Na afloop vindt de stamboekkeuring plaats en ontvangen ze – aan de hand – cijfers voor exterieur, stap en draf. Paarden (ook ruinen en niet goedgekeurde hengsten) kunnen bij voldoende punten ster worden. De Grand Prix-springpaarden Californië van Edwina Tops, Dobbey van Lars Kersten en Corina van Henk Frederiks zijn destijds zo in het stamboek opgenomen en ster verklaard. Later zijn de Blom Cup, Jumping Etten Leur en de jongepaardenwedstrijden in Geesteren en Outdoor Tolbert hier aan toegevoegd. Dressuurpaarden kennen overigens voor deze route de Pavo Cup. Vorig jaar is ingevoerd dat paarden die voorlopig keur zijn, middels een van deze jongepaardenwedstrijden bij voldoende punten (75 of meer) ook keur c.q. elite kunnen worden. Rijdbaarheid en instelling worden in de hedendaagse sport steeds belangrijker, en deze kenmerken test je het beste onder het zadel. Ik verwacht dat met name de nieuwe generatie fokkers steeds meer van deze wijze van stamboekopname gebruik gaan maken.

Van: Reinie

Reini Tewis, fokker en hengstenhouder

Op zich is het altijd goed om merries te scoren op welk evenement dan ook. Bij het KWPN hebben we, vind ik, voldoende events waar je de merrie kan laten beoordelen zoals merrietest, IBOP of Blom Cup. Het lijkt me ook ontzettend tijdrovend voor de jury om overal heen te rijden en te wachten wanneer de combinatie aan de beurt is. En als er tijdens het parcours iets mis gaat, bijvoorbeeld door een invloed van buitenaf, en hij bij hindernis 3 twee keer uit de dubbel springt, wat moet je daar dan voor cijfer voor geven? Als je dan bij de IBOP of merrietest bent, kan je gewoon nog een keer aanrijden en heeft het veel minder invloed op de cijferreeks. Ik denk dat ons systeem zo slecht nog niet is, maar in Duitsland hebben ze alleen een ‘stüten leistungstest’ voor driejarige merries. Ik denk dat ze daarom iets zoeken om ernaast te doen voor de oudere paarden die daar niet aan meegedaan hebben en op zich is daar niks mis mee.

Van: Luc

Het initiatief van het Hannoveraner Verband vind ik positief. De beoordeling tijdens het parcours ligt dicht bij het fokdoel. Naast enkel de springkwaliteiten kan de rijbaarheid ook meegenomen worden in de beoordeling. Bij het KWPN wordt zoiets vergelijkbaars al enkele jaren toegepast. Op verschillende jonge paardencompetities in het land worden de paarden in het parcours beoordeeld door een KWPN-

Luc Jansen, bestuurslid Jong KWPN en
fokkerijraadslid RP

inspecteur. Na afloop van de wedstrijd is er de mogelijkheid om de paarden te laten beoordelen op exterieur. Behalen de paarden op beide onderdelen een positief resultaat, dan kunnen ze het sterpredicaat behalen. Vanaf aankomend keuringsseizoen kunnen voorlopig keurmerries bij het behalen van 75 punten tijdens deze wedstrijd ook het keurpredicaat behalen. Deze beoordeling tijdens de jongepaardencompetitie is dus gelijk aan een IBOP of EPTM-test. Daarnaast is er in de fokkerijraad afgesproken dat er op meer jongepaardencompetities een inspecteur aanwezig zal zijn om de paarden te beoordelen. Het KWPN is hier al enige tijd mee bezig en gaat dit aankomend keuringsseizoen verder ontwikkelen.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 3 maart in de Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af


Poll

Het is een goed idee om vaker springmerries te beoordelen op wedstrijden

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is het een goed idee om vaker springmerries te beoordelen op wedstrijden?

  • jan jonas

    Er zitten haken en ogen om merries te testen. Merries gedragen zich onder het zadel anders dan aan de hand. Merries zijn sensibel (afhankelijk van de kleur).
    Merries kunnen tijdens de keuring hengstig zijn (zijn dan in gedrag anders).
    Merries hebben een zachte hand nodig dan bij hengsten en ruinen. Het voordeel bij merries is vaak het karakter. Merries met karakter hebben meer vermogen, maar vragen om een soepele hand. Als die soepele hand er niet is wordt het een vechtpartij. In Duitsland is het wel erg simpele voorgesteld en wordt voorbij gegaan aan de specifieke eigenschappen van de merrie. Zodra er een verbinding via de teugel en ruiter/amazone met de achterkant (rug en achterbenen) gemaakt is veranderd de merrie in gedrag. Verzameling is voor een merrie moeilijk. En daarom is de merrie moeilijk te beoordelen. Ik kan nog meer indicaties geven wat betrekking heeft op de merrie die specifiek zijn. Maar daar is de ruimte te beperkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.