Ga naar hoofdinhoud

Is het een goede zaak dat de greep van de KNHS op de paardenwereld compleet wordt?

Van: De Paardenkrant
Aan: Sjak Laarakkers, Karin Retera, Emmelie Scholtens
De FEI wil af van ‘wilde wedstrijden’, hippische evenementen die plaatsvinden zonder goedkeuring en toezicht van de nationale paardensportbond of een erkende stamboekorganisatie. Deelnemers aan ‘wilde wedstrijden’ moeten direct voor langere tijd worden geschorst. De KNHS beraadt zich nu op invulling van deze regel. VSN Trofee, Prinsenstad Dressuur, de jonge paarden-wedstrijden in Varsseveld, ze staan op de tocht. Er lijken twee alternatieven mogelijk: óf deze wedstrijden verdwijnen, óf ze komen onder KNHS-vlag. Vinden jullie het een goede zaak dat de greep van de KNHS op de paardenwereld compleet wordt?


 

Van: Sjak
Aan: allen
Dat de FEI ‘wilde wedstrijden’ aan banden wil leggen is een goede zaak, maar wat zíjn ‘wilde wedstrijden’? In Nederland zijn de zogenaamde wilde wedstrijden heel goed georganiseerd en vind ik de term eigenlijk niet van toepassing. Ik ben zelf meerdere malen bij deze wedstrijden aanwezig geweest als jurylid of als eigenaar van een aantal deelnemende paarden.
Echter men heeft altijd te maken met besluitvorming van bovenaf. Als de FEI stelt dat deze wedstrijden niet meer onder de huidige constructie georganiseerd kunnen worden dan pleit ik voor het uit handen geven van de organisatie. Het zou namelijk jammer zijn als deze jonge paarden-competities niet meer verreden kunnen worden.
Als het onder de noemer van de KNHS georganiseerd moet worden dan hoop ik dat het voor de organisatie en ruiters niet teveel financiële consequenties heeft. Wat ik persoonlijk een voordeel vind is dat de KNHS een limiet kan stellen aan het aantal starts van driejarige paarden. Een gelimiteerde startpas zou een uitkomst kunnen zijn. Het is voor jonge paarden leerzaam om van huis te gaan, maar driejarige paarden moet je naar mijn mening zeer zorgvuldig inzetten.


 

Van: Karin
Aan: allen
Ik ben voorstander van de maatregel om alle wedstrijden voortaan onder de auspiciën van KNHS en/of een stamboekorganisatie te laten verrijden. Er is de laatste jaren met name in jonge paarden-wedstrijden een ware wildgroei ontstaan. Regulatie vanuit een overkoepelende organisatie houdt de zaak in de hand en voorkomt dat her en der wedstrijden georganiseerd worden waar geen enkele controle is over accommodatie, losrijterrein, organisatie, jurering, toezicht en noem maar op. Ik vind wel dat goede initiatieven niet de nek moeten worden omgedraaid, omdat er ineens gigantische afdrachten betaald moeten worden. De KNHS mag blij zijn met mensen die gemotiveerd zijn om een interessante wedstrijd te organiseren en het is heel begrijpelijk dat men er dan ook financieel iets aan over wil houden. Wedstrijden zoals de Prinsenstad Dressuur, Horse Food Competitie en de Corsten Fourage Trofee voor jonge springpaarden zijn zeker heel mooie evenementen en hebben bewezen levensvatbaar te zijn. Ik denk dat de bemoeienis van bovenaf deze evenementen alleen maar meer cachet kan geven, mede door de controle op veiligheid en dierenwelzijn.


 

Van: Emmelie
Aan: allen
Allereerst vind ik het wel erg overdreven als deelnemers voor langere tijd geschorst zouden worden als ze aan zo’n evenement zouden deelnemen. In mijn geval zou ik dan mijn jonge paarden niet kunnen uitbrengen in de jonge paarden-wedstrijden of ik kan mijn oudere paarden niet in de wedstrijdsport uitbrengen, dus dat lijkt me sowieso geen goede beslissing.
Het is immers voor de jonge paarden een goede ervaring om deel te nemen aan zulke wedstrijden en ik vind het daarom ook fijn dat er jonge paarden-wedstrijden worden georganiseerd.
Anderzijds lijkt het mij geen slechte zaak als zulke wedstrijden onder de KNHS-vlag gaan komen. Zo krijg je een duidelijke lijn in de reglementen en de wijze van organiseren en beoordelen. Zelf zou ik het fijn vinden als er één protocol zou komen voor de beoordeling (bijvoorbeeld zoals in de Pavo Cup) en dat de accommodaties geschikt zijn voor jonge paarden. Je moet toch vaak even kunnen longeren. Het is ook fijn als er duidelijke tijdschema’s zijn, zodat je toch goed voorbereid de ring in kunt gaan.
Zelf hoop ik echt dat er wedstrijden voor jonge paarden blijven, want het is altijd goed om met je paard op jonge leeftijd ringervaring op te doen en dat de aanleg van het paard wordt beoordeeld.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 18 december 2012 in De Paardenkrant.


Poll

De KNHS moet greep krijgen op alle hippische wedstrijden Lees meer

Laden ... Laden ...

10 reacties op “Is het een goede zaak dat de greep van de KNHS op de paardenwereld compleet wordt?

  • jos wouters

    ALLEREERST ben ik het oneens,om deze wedstrijden af te schaffen.
    Maar laat ons eerst eens weten wat is een wilde wedstrijd.
    Als ik kijk welke top ruiters van de wereld net over de grens in Belgie gaan rijden,op oefen wedstrijden,is het alleen een plus dat de ruiters daar na toe gaan .Het betekend dat het goed georganiseerd is.Het jammere is dat hier in Nederland alles onder de knhs komt,en it gaat maar om een ding ,de afdracht van elke start naar de knhs.Als onze sportbond zo met hun leden om wil gaan ,dan zullen nog meer leden met de sport stoppen,Niemand kan ons op schorsing op leggen,dit is te gek voor woorden.Alles gaat kapot op deze manier ,de monopoli positie.Sinds wanneer bemoeit zich de Fei met landelijke wedstrijden.Als we onze andere sporters in Nederland bekijken,die gaan toch ook elders oefenen,en dat mag wel.Dus Knhs bedenkt voordat u een regel invoert die leden kan kosten.Want wij leden betalen toch onze topruiters of niet dan.Regels en machtpositie ,wil niet zeggen dat het wedstrijd niveau beter word.En komt deze regel ,dan maar naar het hof van Brussel en dit aanvechten.Dus ik hoop allemaal tegen deze regel.Als wij amateurs geschorst worden ,is het diep treurig.

  • Irene Dubbeldam

    Ben het er mee oneens. Hier op Horses.nl zijn al meerdere keren stemmen opgegaan om een nieuwe bond in het leven te roepen, omdat de KNHS teveel wil regelen.

    Ik denk dat veel amateurs overstappen op het wilde circuit en de KNHS links laten liggen. Scheelt flink in de kosten. Ik denk ook dat de toename van deze wedstrijden ook een signaal is. Er zijn aardig wat oudere bestuursleden binnen verenigingen die heel enthousiast zijn om wedstrijden te organiseren, maar die de verplichte digitalisering van de KNHS niet zagen zitten. Die zullen waarschijnlijk wel een kans wagen. Ik ga er vanuit dat de organisatie en de deelnemers het beste voor hebben met paarden en dat gekke toestanden achterwege blijven. De enkeling die zich niet kan beheersen doet dat op een KNHS wedstrijd ook niet.
    Als de wilde wedstrijden zo slecht zijn, zouden ze ook geen deelnemers hebben.

  • H. Hegeman.

    Ik vraag me af of de FEI of de KNHS zo maar een dergelijk verbod kunnen instellen. Immers onze Grondwet (die voor iedere Nederlander geldt) zegt: Artikel 8: “Het recht tot vereniging wordt erkend. Bij de wet kan dit recht worden beperkt in het belang van de openbare orde.”
    Vrij vertaald kun je dus zeggen dat iedereen lid kan worden van een andere organisatie die bijvoorbeeld de zogenaamde wilde wedstrijden organiseert die in het artikel wordt genoemd. Degene die dit verbiedt, gaat naar mijn idee in tegen onze Grondwet.
    Voer voor juristen dus…
    Ik hoop niet dat het zo ver komt want dan schiet deze ongetwijfeld goedbedoelde intentie van de FEI/KNHS helemaal het doel voorbij!

  • vincent vermeulen

    Vind dit nogal een dictatoriale beslissing van de (K) NHS…die K mogen ze nu wel weg halen.
    Vrij vertaald is een wilde wedstrijd niks anders dan een onderling georganiseerde wedstrijd. Hoe kan een bond mij verbieden/sancties opleggen als ik aan zoiets mee zou doen.
    Ik geloof in democratie en vrije markt economie,meer concurrentie komt juist de kwaliteit ten goede. Ze gebruiken het dierenwelzijn alleen maar als excuus. Die wedstrijden worden door professionele mensen georganiseerd en als het allemaal zo slecht is dan komen er ook geen deelnemers.Dierenleed komt genoeg voor bij de gemiddelde kNHS wedstrijd dus laat ze dat nu niet als reden voordragen.
    Gewoon een wanhoops poging om hun macht positie te behouden. Lijkt me leuk dit uit te spelen bij de rechtbank als het ooit van sancties komt.

  • Ingeborg Klooster

    In het kader van het paardenwelzijn kan ik me voorstellen dat er controle op wedstrijden moet zijn. Maar of die controle altijd alleen door de KNHS kan worden gedaan… Een rijvereniging die een onderlinge wedstrijd organiseert, een stamboek (in mijn geval het KFPS) die een aanlegwedstrijd voor dressuurpaarden organiseert, Prinsenstad dressuur, de Euro Friesian Cup… Zijn deze allemaal niet in staat om controle op welzijn/ regels uit te voeren? Het lijkt me onwaarschijnlijk…Op KNHS dressuurwedstrijden heb ik 2 keer een chipcontrole meegemaakt, op stamboekwedstrijden voor friezen wordt iedere paard, op iedere wedstrijd gecontroleerd (is maar een voorbeeld) Ik zou het ontzettend jammer vinden als het rijden van “wilde wedstrijden”mij een startverbod zou opleveren! Het is vaak een prima oefening en graadmeter voor jonge paarden!Ik hoop dan ook van harte dat er een goede oplossing wordt gevonden!!

  • Peter bulthuis

    Als ze zo doorgaan bij de KNHS komt er van zelf een nieuwe sportbond die zich voor de ontwikkeling in onze sport meewerkt en niet tegenwerkt zo als nu het geval is bij de huidige KNHS . Ze zouden zich moeten afvragen waarom deze zogenaamde wilde wedstrijden zo populair zijn. Wij moeten er voor zorgen dat we onze sport blijven ontwikkelen in een zo groot mogelijk zakelijk perspectief om het Nederlands paard te promoten in de hele wereld en daarbij dragen deze zogenaamde wilde wedstrijden een grote bijdrage vanwege een milde bureaucratie . Deze wedstrijden zijn van zeer goed niveau waar vele officiële instanties hun vingers bij kunnen aflikken.
    M.v.g. Handelaar en springruiter ,Peter Bulthuis

  • van Hees

    Ik verbaas me enorm om de reactie van Mevr. Retera want is het immers niet zo dat zij ook al meerdere keren als jury heeft meegewerkt aan jonge paarden wedstrijden die niet onder de vlag van een stamboek of KNHS vallen. Ik kan me niet voorstellen dat dit werkelijk haar standpunt is. Daarnaast ben ik van mening dat het allemaal enorm meevalt als je het hebt over accomodtie, jurering, organisatie en toezicht. Als de accomodatie en de organisatie steken laten vallen is het een eenmalig evenement, dan komt er een volgende keer geen ruiter meer op af. Als de jurering niet in kundige handen is, is het voor de deelnemers niet aantrekkelijk om in te schrijven. Aangezien we allemaal zien dat deze tak van sport groeit kunnen we wel vaststellen dat organisatie, accomodatie en jurering wel goed zit. En voor wat betreft toezicht is die altijd wel aanwezig, al is het maar de sociale controle van de andere ruiters. In hoofdzaak komen er op dergelijke wedstrijden voornamelijk broodruiters rijden en we gaan er vanuit dat die toch weten waar ze mee bezig zijn. De organisatie van een jonge paarden brengt veel meer kosten mee dan een reguliere wedstrijden. Dit soort wedstrijden kan niet worden georganiseerd zonder een goede sponsor. Dus wat mij betreft blijft de KNHS hier vanaf. De koek hoeft niet altijd gedeeld te worden met de KNHS.

  • Anne van Praag

    Ik heb in de commentaren al een heleboel redenen gelezen om de KNHS niet de auspiciën over alle wedsrtrijden te geven. Ik wil en nog één aan toevoegen: Wanneer ik als ruiter deelneem aan zo’n “wilde wedstrijd”, dan word ik een half jaar tevoet gesteld. Wanneer ik jureer op een dergelijke wedstrijd, word ik eveneens een half jaar tevoet gesteld. Als ik in de P&S lees wat ruiters voor straf opgelegd krijgen voor het mishandelen van een paard op een wedstrijd, of het beledigen van een official, dan moet ik constateren dat je voor eenzelfde zware schorsing heel wat paarden kunt mishandelen!

  • Esther Engelen

    Ben het ook oneens met de stelling.
    Over het algemeen zijn de “wilde wedstrijden” fijne wedstrijden om te rijden en vaak beter georganiseerd dan menig knhs wedstrijd.
    Dit blijkt ook wel uit de aantal deelnemers die op de wedstrijden rijden.
    Ik laat me in ieder geval door deze dreigementen niet tegen houden om op deze wedstrijden te starten.
    Maar als blijkt dat de knhs haar wil aan ons ruiters wil opleggen, moeten ze het niet nalaten om het te doen, maar de knhs moet zich wel realiseren dat zij bestaan door ONS ruiters en niet andersom.
    Uiteindelijk heeft de knhs dan geen leden en officials meer over, als iedereen geschorst is!
    Dit noemen ze “zelf reinigend”.

  • N R

    Ik weet niet of ik het eens of oneens moet zijn, ligt eraan in wat voor strekking ze dit willen gaan uitvoeren.
    Zijn alle wedstrijden die worden weergegeven op startlijsten.nl wilde wedstrijden? dit zijn wel degelijk goed georganiseerde wedstrijden op meestal zeer goede locaties.
    Bovendien hanteerde men toch al een eisenpakket waaraan een locatie moet voldoen om dit soort wedstrijden te laten plaatsvinden? En moet dit dan aangescherpt worden en voldoet dit dan niet al?

    Ze hoeven toch niet ieder wissewasje een regeltje te geven? dat vindt ik wel te ver gaan. Mensen die meedoen aan dit soort wedstrijden schorsen vindt ik ook te ver gaan.
    Regeltjes aanscherpen mag maar niet de hele wedstrijdsport mag lijden onder het feit dat de knhs misschien een slaatje hieruit probeert te slaan. De gewone reguliere wedstrijden zijn prima wedstrijden, misschien mag er een betere crew rondlopen die controleert op onacceptabel gedrag van ruiters en amazones dat lijkt me een betere investering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.