Ga naar hoofdinhoud

Is het KWPN-fokadvies bij nieuwe hengsten een open deur?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Adri Zekveld, Kees van den Oetelaar, Hans van Tartwijk

Het KWPN onderscheidt zich in de hele wereld als stamboek dat de meeste informatie over zijn fokdieren verzamelt en aan de fokkers beschikbaar stelt. Maar is het fokadvies dat het KWPN bij zijn nieuw ingeschreven hengsten verstrekt niet een beetje veel van het goede? Grote hengsten kunnen formaat toevoegen, vlugge hengsten kunnen de reflexen verbeteren etc. Dat hebben we anno 2018 toch niet meer nodig?


Van: Adri

Adri Zekveld, fokker

De verrichtingsjury bekijkt de hengsten meerdere keren onder verschillende omstandigheden. Dat levert informatie op die ik in veel mindere mate krijg omdat ik met een paar bezoekjes aan het onderzoek moet volstaan. Bij nieuw ingeschreven hengsten is een advies dus wel zinvol. Vooral als het informatie oplevert die je niet of moeilijk zelf kan vinden. De bewegingstechniek, exterieur, type en ontwikkeling kunnen de fokkers zelf wel beoordelen. Dat lees je dan ook vrijwel niet in de adviezen. Waardevoller is de informatie over instelling, rijdbaarheid, gezondheid en eventueel erfelijke aandoeningen en stalgebreken. Soms wordt het advies na een jaar aangepast door nieuwe informatie van bijvoorbeeld de afstammelingenrapportage, maar meestal blijft het advies van na de goedkeuring gewoon staan. Het lijkt mij dat een advies actueel moet zijn. De fokkers beschikken na een paar jaar over veel meer informatie met een veel hogere betrouwbaarheid. Ze kunnen zelf de afstammelingen bekijken en beschikken dan ook over het genetisch profiel met de fokwaarden
van de hengsten met een hogere betrouwbaarheid. Het fokadvies is na vier jaar verwarrend, niet actueel meer en dus zinloos. Dus verwijderen uit de hengstendatabase. Mijn fokadvies is kort en bondig. Ga ook zelf meerdere keren naar het verrichtingsonderzoek.


Van: Kees

Kees van den Oetelaar, hengstenhouder en directeur AES

Het is moeilijk om alleen datgene te formuleren wat je ziet. Voor de fokkerij heb je gevoel nodig. Veel mensen kennen de paarden niet omdat ze de paarden niet gaan bekijken. Ze willen alleen maar lezen hoe een merrie is beoordeeld om dat te kunnen kruisen in hun fokkerij. Het wil alleen nog niet zeggen dat deze eigenschappen ook worden doorgegeven. Met de fokkerij neem je risico, daarnaast moet je er ook iets bij bedenken, bijvoorbeeld door uit te zoeken uit wat voor moeder en grootmoeder een paard komt. Als je er bij stilstaat dat de Franse fokkerij groot is geworden doordat ze gemixt hebben met een draver levert dat ons niks op. Elk goed paard is gefokt door een eigenwijze fokker. Mijn klanten horen te weten of mijn hengsten over goede röntgenfoto’s beschikken en het genoom goed is. Het is alleen de vraag of ik iets doe met deze informatie. Je kunt daarmee ook eigenschappen verliezen die je hard nodig hebt. Misschien is de kwaliteit van het gemiddelde paard vooruitgegaan. We beschikken alleen niet meer over zoveel goede springpaarden als eraan de Olympische Spelen van Barcelona meededen. Als de fokkerij iedere keer beter werd, konden de koeien bij de boeren allang niet meer door de deur omdat ze drie keer zo breed waren.


Van: Hans

Hans van Tartwijk, docent Hogeschool van Hall Larenstein

Ik vind dat fokkerijorganisaties aan hun stand verplicht zijn om informatie te verzamelen over hun fokdieren. Fokkers moeten weten of een hengst groot fokt, een sterke bovenlijn geeft, sport brengt, de karakters werkbaar zijn, enzovoort. Goed dat het KWPN hier werk van maakt. Maar, van jonge hengsten weet je nog niet veel en dus kun je ook nog niet veel zeggen. Dat is waarschijnlijk de reden dat het KWPN enkel de meest opvallende eigenschappen van de hengst benoemt in haar fokadvies. Wat mij betreft is de inhoud van dit advies zo beperkt en voor de hand liggend dat het weinig waarde heeft. Ik zou willen pleiten voor een zo helder mogelijke verrichtingsrapportage met feitelijkheden die zijn geconstateerd in het selectie- en testtraject, logisch en bondig gepresenteerd. Fokkers moeten iets weten over exterieur, prestatie, gezondheid en karakter. Wat mij betreft mogen die vier thema’s leidend zijn in de rapportage. In de groep jonge hengsten die net afzwaaien in Ermelo zitten nog matige, gemiddelde en goede verervers. Zodra nakomelingen gaan presteren op keuringen, in testen en de sport wordt langzaamaan duidelijk welke de goede verervers uit de lichting zijn. Op stamboekniveau is het belangrijk om jonge hengsten breed in te zetten, maar voor een individuele fokker is een bepaalde mate van zekerheid in de vererving belangrijk. Missers kosten immers geld. Een jonge hengst kan interessant zijn, maar van oudere hengsten is de vererving betrouwbaarder in te schatten. Die informatie, hoe de nakomelingen het in de sport doen, is veel belangrijker voor fokkers. Kortom, wat mij betreft over jonge hengsten die net getest zijn vooral informeren en minder adviseren.

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN-fokadvies bij nieuwe hengsten is open deur Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is het KWPN-fokadvies bij nieuwe hengsten een open deur?

  • Gerrit Bras

    Ben het eens met Hans. Als een hengst zou fokken zoals hij er uit ziet en wat hij laat zien dan zouden er enkel goede verervers zijn en is fokkerij erg gemakkelijk. Degene die aan een 3 jarig paard kan zien hoe goed hij wordt en ook nog kan zien hoe hij gaat vererven moet nog geboren worden. Dus een fokadvies bij een driejarige hengst is onzin.Ook het generatieinterval is bij een fokkerij waar niet veel meer progressie geboekt wordt niet zo belangrijk. Als er paarden komen die 3 meter hoog kunnen springen dan zou dat wel interessant zijn.Ik zou wel graag een cijfer voor karakter willen zien zoals in Duitsland. Nu zijn ze allemaal gemakkelijk en rustig. Met een cijfer kan je verschillen aangeven , een 8 is goed maar een 9 beter en een 10 optimaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.