Ga naar hoofdinhoud

Is het KWPN laks omtrent WFFS-beleid?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ellen Sommeren, Jan Schuil, Fred van Straaten

Het NRPS neemt een drastische stap in de strijd tegen het Warmblood Fragile Foal Syndrome. Alle hengsten worden onderzocht en de uitkomsten worden gepubliceerd. Geeft het NRPS het goede voorbeeld of schiet het stamboek met een kanon op een mug?


Van: Ellen

Ellen van Someren, medewerker Beijer Breeding Stables

Screening van hengsten kan meer duidelijkheid bieden over de frequentie waarin het afwijkende gen aanwezig is in onze warmbloedpaardenpopulatie. Vanuit fokkerijoogpunt streeft men naar gezonde dieren. Fokkers en stamboeken zouden dus moeten voorkomen dat dit gen in de populatie gehandhaafd blijft en zich verder zal verspreiden. Geen enkele fokker zit graag elf maanden te wachten op een niet-levensvatbaar veulen of op een merrie die aborteert. Een fokker investeert tijd en geld in de merrie, dus het is wenselijk om dergelijke teleurstelling te voorkomen als dat mogelijk is. Het is in dit opzicht logisch dat het NRPS deze stap neemt. Hoe meer paarden er worden getest, des te meer men te weten komt over de aanwezigheid van het gen in de populatie en des te beter kan worden bepaald hoe ernstig de situatie nu daadwerkelijk is. Nog altijd heerst er een bepaald taboe omtrent het melden van aangeboren afwijkingen onder merrie en hengstenhouders. Hierdoor staan de stamboeken vaak met lege handen bij het in kaart brengen van aangeboren afwijkingen bij veulens van welke aard dan ook. Dat een stamboek überhaupt de mogelijkheid krijgt om dit te onderzoeken en om fokdieren te testen, is in mijn ogen positief nieuws.


Van: Jan

Jan Schuil, fokker en dierenarts

Het is onze plicht om met z’n allen wat te doen aan WFFS. Al is het alleen al met het oog op dierenwelzijn. Door het moderne DNA-onderzoek is dit ook nog eenvoudig en goedkoop. De stamboeken zijn de aangewezen organisaties om dit onderzoek te laten doen, want zorgvuldigheid en onpartijdigheid zijn belangrijk. Alle dekhengsten zouden moeten worden getest en de uitslag moet openbaar gemaakt worden. De merriehouder kan dan een bewuste keuze maken en bijvoorbeeld alleen een hengst die drager is combineren met een merrie die zelf geen drager is. Zo kan op zeer korte termijn voorkomen worden dat er nog een veulen met WFFS geboren wordt. Op de lange termijn zouden alle nieuw te keuren hengsten die drager zijn niet meer goedgekeurd moeten worden. Op die manier verdwijnen op den duur ook alle dragers van het WFFS-gen. Dat dit werkt, blijkt uit het feit dat de bij Friezen ongewenste voskleur acuut niet meer voorkomt na het uitvoeren van dit beleid. Je zou alle dragers per direct kunnen uitsluiten van de fokkerij, maar dan raak je naast het ene ongewenste gen ook veel goede genen kwijt. De kans dat de veeldekkende stempelhengsten drager zijn lijkt me klein. Dan was WFFS al veel eerder opgevallen bij de fokkers. Kortom, we moeten nu snel en met wijsheid handelen om te voorkomen dat de mug uitgroeit tot een olifant.


Van: Fred

Fred van Straaten, springpaardenfokker

In de dressuurfokkerij leeft dit sterker dan in de springpaardenfokkerij. Ik moet het afkloppen, maar ik heb zelf nog nooit WFFS meegemaakt. Maar dit is zo’n serieus probleem dat een stamboek er alles aan moet doen om het te voorkomen. We zullen ieder gereedschap dat er is om betere paarden te fokken moeten gebruiken. Op het moment dat er geluiden komen over een hengst die WFFS veroorzaakt of een merrie die drager is, wil je in beeld krijgen hoe de gehele merriestapel er uitziet. Anders is de kans groot dat we verkeerd bezig zijn in de fokkerij. Je wilt toch op safe spelen als je een goede merrie wilt inzetten voor de fokkerij. Als blijkt dat je vooraf kunt weten dat er een bepaald risico is, hoef je niet alle kosten en moeite te doen en elf maanden te wachten op een gezond veulen. Het is tijd dat we meer openheid krijgen in zulke dingen. We leven in 2018. Ik denk niet dat we iets te verzwijgen hebben. Een stamboek moet dat ook nooit willen tegenover zijn leden. We gebruiken ook al jaren hengsten waarvan het stamboek weet dat ze drager zijn van EVA (Equine Viral Arteritis) en die, zonder dat ze zelf ziek zijn, het wel doorgeven door middel van bevruchting. Dit geeft serieuze problemen bij export naar bijvoorbeeld China, het Midden-Oosten en ZuidAmerika. De fokkers horen gewoon op de hoogte worden gebracht over EVA of WFFS en dan zijn ze vrij in hun keuze of ze die hengst willen gebruiken ja of nee.

Deze [email protected] verscheen woensdag 9 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN is laks in WFFS-beleid Lees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Is het KWPN laks omtrent WFFS-beleid?

  • Johan

    Wat bovengenoemde hier vertellen daar zullen de meeste van u het wel mee eens zijn maar hebben zij de vraagstelling wel goed begrepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook