Ga naar hoofdinhoud

Is het NK Dressuur tegenwoordig slechts een ’tussendoortje’?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Patrick van der Meer, Leunus van Lieren, Bas Verhoeven

Het NK Dressuur gaf hetzelfde beeld als het NK Springen een paar weken geleden: het Nederlands kampioenschap is geen evenement waar ruiters en amazones hun agenda op afstemmen. De nieuwe data aan het begin van het seizoen helpen daar niet bij. Is het jammer dat de NK’s een tussendoortje zijn geworden of is het vooral een feit waar we mee moeten leren leven?


Van: Patrick

Patrick van der Meer, internationaal Grand Prix-dressuurruiter FOTO WWW.ARND.NL

Ik ben het hier niet mee eens. Ik vond het een mooi deelnemersveld. Alle topruiters hadden een plekje in hun agenda vrij gemaakt voor het NK Dressuur. Er ontbrak niemand, behalve de ruiters die geblesseerde paarden hadden. Het is altijd schipperen met de data en in hoeverre je je zo optimaal mogelijk kunt voorbereiden op een groot kampioenschap als het EK. Je wilt de observatiewedstrijden op de kalender hebben staan om je daarop voor te bereiden. Met het oog op de observatiewedstrijden en de weg naar het EK toe was deze datum perfect voor de senioren. Ik kan niet zeggen dat de ruiters niet in topvorm waren. De topruiters reden fantastisch. Voor de ruiters uit de Lichte Tour, de junioren en de young riders was deze datum misschien niet ideaal, maar ze kunnen niet iedereen tevreden stellen. Ik geloof niet dat zij het meeste publiek naar het NK trekken. Er was hele mooie sport te zien, dus het was erg jammer dat er zo weinig publiek aanwezig was op een evenement als het NK, waar ze zoveel tijd en energie in hebben gestoken. Het was een mooi evenement; goed georganiseerd, mooi aangekleed en een super accommodatie. De volgende keer zouden ze de indeling van het programma eventueel moeten aanpassen.


Van: Leunus

Leunus van Lieren, dressuurtrainer FOTO WWW.ARND.NL

Het NK Dressuur is niet meer zoals vroeger, maar ik kan ook niet zeggen dat het NK altijd hetzelfde is. Ik denk dat deze stelling niet waar is. Het NK Dressuur is geen tussendoortje geworden. Iedereen was aanwezig. Voor de A- en B-kaderleden was het NK een verplichte wedstrijd. Deze ruiters deden ook gewoon mee. Het NK Dressuur was een echt kampioenschap. Er werd echt gestreden om de titel. Het was ook mooi georganiseerd. Dat is ook weleens anders geweest. We hebben weleens een NK gehad in Eindhoven dat als bijrubriek werd verreden. Dat was nu niet het geval. Het was een echte wedstrijd. Het NK Dressuur was niet zoals het NK Springen. Bij het springen speelt het financiële aspect een rol omdat ze daar meer kunnen verdienen in de sport. Er had wel meer publiek aanwezig mogen zijn op het NK Dressuur, vooral op vrijdag toen de Grand Prix werd verreden. Ze hadden de Grand Prix ook op zaterdag kunnen houden en de andere rubrieken op vrijdag. Het NK was ook te volgen via ClipMyHorse, dus dat is ook één van de redenen dat er weinig publiek was. Misschien dat het entreegeld verlaagd kan worden voor KNHS-leden om het animo te bevorderen.


Van: Bas

Bas Verhoeven, V2-Facility, dienstverlener sportevenementen, organisator NK

Tijden veranderen nu eenmaal, dus het NK Dressuur gaan vergelijken met edities uit de oude doos van bijvoorbeeld Nijmegen of zelfs Haaksbergen brengt volgens mij weinig. Het aantal evenementen is op dit moment extreem vergeleken met de jaren negentig. De belangen zijn volledig veranderd. Voor het publiek is het niet meer een uniek moment om de toppaarden te kunnen aanschouwen. Daarnaast heeft de dressuursport jaren geleden een enorme boost gekregen met de intrede van de Kür op muziek. Helaas is na dit onderdeel niks meer veranderd. Het aanschouwen van dressuur moet weer gaan sprankelen, meer verrassingen gaan krijgen voor publiek maar ook voor een sponsor, zodat het de moeite waard is om klanten die niet uit de paardenbranche komen te vermaken. De deelnemers aan een NK Dressuur moeten niet gedwongen worden middels allerlei regels en wetten vanuit de bond om deel te nemen aan het kampioenschap, maar moeten graag kampioen van Nederland willen zijn. Zij zijn de promotor van de sport. De jeugd moet zich willen verplaatsen in het lijf van één van de ruiters, maar er zijn geen fanclubs meer zoals we deze jaren gehad hebben rond icoon Anky van Grunsven. Wij trachten ieder jaar in Ermelo een waardig NK Dressuur te realiseren in een waardige entourage, maar de publieke belangstelling is niet groeiende. Misschien is het event te klein, waardoor mensen het niet meer de moeite waard vinden de reis te maken naar Midden-Nederland. Moeten wij dan toch overwegen de sport naar de mensen te brengen in plaats van andersom? Volle tribunes zal ook bij ruiters de prikkel zijn om deel te willen nemen aan het ‘tussendoortje’.

Deze [email protected] verscheen woensdag 5 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

NK Dressuur is tegenwoordig slechts een tussendoortje Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is het NK Dressuur tegenwoordig slechts een ’tussendoortje’?

  • José

    Ik was er wél op vrijdagavond en ik heb genoten van topsport, heerlijk weer en een enthousiast publiek!

  • R. Smeenk

    Ik denk dat een groot deel van de oorzaak ook is dat veel publiek weg blijft omdat het simpelweg niet fijn is om naar het rijden te kijken. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk maar er zijn weinig ruiters waar ik inspiratie van krijg op het NK. Voor degene die het niet met mijn mening eens is zou ik willen vragen even op clipmyhorse.com te kijken naar Edward Gal zijn eerste gp proef dit NK. Ben benieuwd of iemand het mooi vind hoe hij om de ring heen rijdt met Zonik en hier van kan genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.