Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joffra Schaap, Marcel Dufour, Gert-Jan Bruggink
De inspanningen van de organisatie en de mooie sport ten spijt; het NK springen senioren werd gekenmerkt door de top die ontbrak. Harrie Smolders, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten bijvoorbeeld maakten andere keuzes. Wat voegt het Nederlands kampioenschap op deze manier nog toe? Oftewel: is dit kampioenschap ten dode opgeschreven?
Van: Joffra

Het is een illusie om met de huidige volle wedstrijdkalender alle topcombinaties op het NK te krijgen. Ik ken de reden van afwezigheid van de genoemde ruiters niet, maar ik heb alle dagen topsport op het hoogste niveau gezien waarbij onder dezelfde omstandigheden met het mes tussen de tanden gestreden werd om de titel. Het niveau was zeker vijfsterren waardig. Ieder jaar komen er toch weer verrassende combinaties bovendrijven. Het NK geeft de bondscoach goede en nieuwe informatie voor selecties verderop in het seizoen. Vanuit de breedtesport kijken we met bewondering naar de ambiance en publiekelijke belangstelling voor het kampioenschap in Mierlo. Het is bijzonder knap wat deze organisatie met haar vrijwilligers ieder jaar weer weet te realiseren. Dit is bij de paarden op de Hippiade en zeker op de indoorkampioenschappen niet het geval. Vandaar dat ik namens het springforum het initiatief heb genomen om contact op te nemen met Maarten van der Heijden, de bondscoaches springen en Dirk van Santvoort, voorzitter NK Mierlo, om te kijken hoe we wellicht de krachten tussen topsport en breedtesport kunnen bundelen. De eerste ideeën zijn hierover uitgewisseld. Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst van het NK.
Van: Marcel

Voor de kampioen is dit een soort devaluatie. Je hebt niet het gevoel dat je de beste bent, want de beste combinaties hebben niet meegedaan. Toen ik Nederlands kampioen werd, vond ik dat geweldig omdat de gehele top meereed. Maar dat waren ook wel andere tijden. Er werd toen nog geen Global Champions Tour georganiseerd waar je 100.000 euro kon winnen. Het heeft ook geen goed gedaan dat het NK verplaatst is van juli/augustus naar april. Het NK wordt nu in het begin van het seizoen gehouden. Veel toppaarden hebben na een druk seizoen rust gehad en zijn bezig met de opbouw voor het nieuwe seizoen. De KNHS hoort hier werk van te maken. Ze zouden de kampioen veel meer prijzengeld moeten geven dan 1500 euro. In de huidige tijd is dat niet veel. Toen ik kampioen werd, won ik 1500 gulden en we zijn nu dertig jaar verder. Niemand doet mee om het geld, je wilt namelijk de titel winnen, maar je kunt het kampioenschap wel laten schieten vanwege het geld omdat je paard drie dagen lang vier dikke rondes moet springen. Langzamerhand zie je hier wel verandering in ontstaan. Er wordt nu niet meer zo zwaar gebouwd als het geval zou zijn als de top wel mee zou doen. Aan de hand van de uitslag kun je zien dat drie of vier paarden foutloos zijn gebleven. Normaal gesproken gebeurt dat niet. Meestal zijn een of hooguit twee combinaties foutloos over het gehele kampioenschap. Waarmee ik niets af wil doen aan de prestatie van de winnaar Leopold van Asten, want die zou met zijn resultaat zeer waarschijnlijk ook op het podium zijn gekomen als de hele top wel mee zou hebben gedaan.
Van: Gert-Jan

Ik herinner me vanuit de tijd in Hoofddorp dat dit al ter sprake kwam. Het is vaker voorgekomen dat de top ontbrak op het NK. In Mierlo hebben ze het een aantal jaar verplicht gesteld om deel te nemen. Ik heb vorig jaar niet deelgenomen aan het NK omdat het niet meer verplicht was. Ik ben naar Hagen gegaan, naar Horses & Dreams. Daar was de Riders Tour. Toen het NK nog verplicht was, mocht je niet deelnemen aan andere (internationale) wedstrijden. Natuurlijk zijn er ook aanstormende talenten die op het NK willen testen of ze klaar zijn voor dat niveau. Daar is het NK erg geschikt voor. Vanwege de landenwedstrijden zal de bondscoach toch aanspraak moeten maken op de ruiters die niet hebben meegedaan. Als je kijkt naar het prijzengeld is er een groot verschil met het prijzengeld dat je in Duitsland kunt winnen op het kampioenschap. In Duitsland valt er meer te verdienen. Je verlangt zware inspanningen van de paarden en daar zou meer prijzengeld tegenover mogen staan. Er worden zoveel wedstrijden georganiseerd waar het prijzengeld hoger ligt. Je zult keuzes moeten maken tussen je verplichtingen, bijvoorbeeld naar je sponsor toe. Er is gewoon veel aanbod. Of je moet over zoveel paarden beschikken dat je toch op het NK kunt starten. Het is natuurlijk altijd mooi om de titel op je cv te hebben staan.
Deze [email protected] verscheen woensdag 8 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Mierlo mooie sport Top Sport. Blijft altijd mooi ook al ontbreken sommige toppers, om welke reden ook.
Mooi zou het zijn te weten waarom Maikel niet deelneemt, hij zou het voorbeeld mogen geven.
Ik weet echter een jaar mocht hij Finale Wereldbeker rijden, op heel CH Mierlo ook een NK leefde iedereen met Maikel mee.
De kampioenschappen voor landelijke ruiters ,georganiseerd door de KNHS is een grote aanfluiting. sfeerloos, ongezellig,eg oninteressant .Als het Nk in Mierlo net zo wordt georganiseerd kan ik mij voorstellen dat velen niet gaan.
N.B. Ze vergaten dit jaar zelfs het Wilhelmus voor de winnaars te spelen. Amateuristisch.
Nederlands kampioenschap moet weer verplicht worden gesteld. Het is het enige moment dat het Nederlands of buitenlandpubliek kan zien welke kwaliteiten onze paarden hebben. Door sponsorcontracten met ruiters ontstaat er een verdunning in aanbod van ruiters tijdens het NK. dat moet anders. De zweer van het evenement mag niet verloren gaan voor sponsoren en publiek. Het moet het evenement zijn dat juist versterkt moet worden, dan praat je over Nederlandse Paarden sport.
@Jan Jonas
Verplichten is niet mogelijk met de huidige wetgeving. Wat je wel kunt doen is zeggen dat het NK dé belangrijkste graadmeter is voor 4 en 5 sterren wedstrijden dat jaar en dat degene die niet meedoet dus achteraan kan sluiten, ongeacht zijn of haar naam en faam.
Maar daar tegenover staat dat er dan ook prijzengeld moet komen dat daarbij hoort want je mag niet verwachten dat ruiters voor een paar duizend euro een Grote Prijs rijden waarvoor op een CSI minstens tien maal zoveel te verdienen zou zijn.
@ Marcel Dufour; eens met wat je neer zet, alleen die prijzen. Opvallend is wel dat alle ruiters en sponsoren vooraan staan wanneer het om de Olympische spelen gaat. De combinaties moeten wel van uitzonderlijke klasse zijn om in het team te komen. Terwijl er genoeg wedstrijden in de wereld zijn die veel meer geld ter beschikken stellen dan de Olympische spelen. De eer speelt hier een grotere rol dan het geld. Neemt niet weg dat een NK veel meer prijzengeld ter beschikking moet stellen, om alle subtop en top- ruiters te lokken. Dan gaat Nederland internationaal meetellen.
Ieder concours verdient een naam
@janJonas
Vergis je niet dat de Olympische spelen ook een flinke duit oplevert.
Ten eerste al de premies voor de medailles (25.000, 19.000 en 13.000) plus de vergoeding die je van de bond krijgt.
Marcel sponsor je zelf het prijzengeld mee?
@matthijs
Ik ben geen bedrijf dus heb daar geen belang bij.
Als iedereen alleen maar aan geld blijft denken, houden straks alle andere wedstrijden op te bestaan. Dan komt er ook geen publiek meer naar de sport (want paardensport is nu eenmaal geen voetbal) en dat is op termijn ook de ondergang voor de grote internationale wedstrijden en circuits die nu de markt verzieken. Want zonder publiek, geen media, geen sponsoren. Prijzen mogen best kostendekkend zijn en zelfs een beetje meer, maar die absurditeiten die nu bestaan halen de bodem uit het bestaan van de wedstrijdsport. Wat er nu gaande is, is korte termijn planning.
@Hanneke Hegeman
Je moet aan geld denken als je een stal runt want het houden van springpaarden en meedoen aan wedstrijden is een mega dure onderneming.
Jij ziet alleen de bedragen die ze winnen maar je ziet bijvoorbeeld niet dat er al minstens €20.000 is uitgegeven om een wedstrijd te rijden in bijv. New York, Doha of Mexico.
Dus iedere keer dat je niet met minstens dat bedrag thuiskomt, is verlies.
Je hoeft geen Einstein te zijn om te kunnen uitrekenen dat het dan vlug gedaan is met je stal. Temeer omdat de aanschaf van talentvolle paarden en hun opleiding ook al in de tonnen loopt.
Hoog prijzengeld is essentieel voor de springsport, het kan niet zonder.
@ niemand verplicht een ruiter om in Doha, New York, Mexico of China te gaan rijden.
Ik vind dat totale onzin. Met minder kosten in Europa rijden en misschien wat lager prijzengeld heeft de ruiter toch een hoger rendement. Maar ja de prestige he.
@Dick
Niemand verplicht het Nederlands elftal om mee te doen aan het WK of Confederations Cup.
Niemand verplicht tennissers om mee te doen aan Australian of US open, maar ja, die prestige hé?
Dat is nu eenmaal het geval als je aan een wereldwijde competitie als de Global Champions Tour mee doet.
@Marcel klopt. De ruiter met een goede sponsor kan ook met dit soort concoursen meedoen echter ook ruiters die niet zo’n sponsor hebben menen dat ze aan zo’n duur concours mee moeten doen terwijl het zeer waarschijnlijk gewoon niet uit kan financieel gezien. (dus alleen voor de prestige)
Juist voor dit soort ruiters moeten de Europese concoursen met een hoger prijzengeld gaan werken. Dit trekt weer de betere ruiters aan en hierdoor weer meer publiek.
Ik denk dat ze het deel moeten laten maken voor Qualificatie voor nationscups
Kijk naar Leopold ,brengt 1 van zijn beste paarden
Wat op opvalt door deze mededelingen geeft het wel een beeld wat er speelt bij de rijders en het publiek tijdens het Nederlands kampioenschap. Het meeste wat mij stoorde dat er zoveel balken naar beneden vielen. Ik heb persoonlijk geen goede rijdende rijders en amazones gezien behalve de top 5 van het klassement. Dat baart mij zorgen. Ook zou dit evenement bij de KNHS gehouden moeten worden. De accommodatie is daar beter door de mooie zandbakken, wat misschien ook meespeelt bij de rijders . Wie riskeert een blessure van je paard als er toch niets te verdienen valt.
@Dick de Jong
De meeste topruiters rijden niet voor een sponsor maar voor een handelsstal of fokker. In beide gevallen moet er veel geld verdiend worden om het runnen van de stal te kunnen blijven bekostigen. Dat kan alleen door deel te nemen aan de meest lucratieve concoursen. De ene keer is dat aan de andere kant van een oceaan, de andere keer is dat in Europa.
Je schrijft: ” ook ruiters die niet zo’n sponsor hebben menen dat ze aan zo’n duur concours mee moeten doen terwijl het zeer waarschijnlijk gewoon niet uit kan financieel gezien. (dus alleen voor de prestige)”
Daar is geen enkele sprake van bij de topconcoursen want je kunt niet direct inschrijven maar alleen via de KNHS. Aangezien iedere ruiter die in Nederland in aanmerking komt voor zulke wedstrijden ook een dermate som aan prijzengeld wint per jaar dat die kosten ervan betaald kunnen worden.
Je voorbeeld is derhalve een niet bestaande situatie.