Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jeannette Nijhof, Cees Klaver, Jenneke Smit
Veulens en embryo’s van 20ste eeuwse tophengsten gaan, dankzij ICSI, momenteel als warme broodjes over de toonbank. Nakomelingen van For Pleasure, Heartbreaker en Chacco-Blue voeren de prijslijsten aan. Oud bloed, terwijl fokkerij draait om vooruitgang. Zijn we genetisch gezien de weg kwijt?

Van: Jeannette
Heartbreaker is een hengst die je anno 2020 nog heel goed kunt gebruiken. Dit is helemaal geen ‘oud’ bloed; ook voor deze tijd is Heartbreaker nog een moderne hengst. Hij voegt heel veel toe qua intelligentie, souplesse, snelheid en moderniteit. Er worden heden ten dage bijna geen volbloeds meer gebruikt, dus waar haal je die eigenschappen anders vandaan? De meeste dekkingen komen echter absoluut tot stand via hengsten met vers sperma. ICSI is een dure voortplantingstechniek, die alleen interessant is bij hengsten die zelf niet meer vruchtbaar zijn, waar maar heel weinig sperma van is of voor merries die zelf geen veulen kunnen krijgen. In dat geval is ICSI de enige mogelijkheid om nog nakomelingen te krijgen van de betreffende hengst of merrie. Het gaat maar om een heel klein percentage, en dan wordt er een exclusieve prijs betaald voor het veulen, als deze tenminste interessant gefokt is. Het is toch echt een kwestie van vraag en
aanbod, de markt regelt dat zelf. Het is iets exclusiefs. Een korte generatie-interval bereik je met jonge hengsten en jonge merries. Er wordt echt heel veel meer gedekt met jonge en vruchtbare, bewezen hengsten dan via ICSI, dus wat dat betreft denk ik niet dat de fokkerij in gevaar is.
Van: Cees

Nee. Deze drie hengsten hebben zelf op hoog niveau gepresteerd en brengen zoveel goede nakomelingen. Daar moet je in vermeerderen en dat kan via ICSI en embryotransplantatie. Dit is een nieuwe ontwikkeling. Tegenwoordig kunnen ze een merrie op jaarbasis zes keer spoelen voor embryo’s. Daardoor kun je veel meer goede veulens fokken uit een prestatiemerrie dan vroeger, ook al is ze twintig jaar oud. Een sportmerrie kun je tegenwoordig laten spoelen zodat ze in de sport kan blijven lopen. Als je gebruik wilt maken van het allerbeste bloed, kun je hier niet omheen. De techniek is wel kostbaar, maar het brengt ook weer geld op. Op het moment dat er veulens zijn voortgekomen uit de embryo’s kun je die op driejarige leeftijd weer laten dekken en de allerbeste prestatiegenen verankeren. Big Star liep als negenjarige al op de Olympische Spelen in Londen. Het is toch geweldig dat je met dat soort genen verder kunt borduren. Ik heb al veel merries gedekt met Big Star Junior. Momenteel dek ik met een 2,5-jarige zoon van Big Star. Ik ben een voorstander van het gebruik van jong én oud bloed. Vergeet niet dat de moeder van Big Star zestien was toen ik haar liet dekken door de dertig jaar oude Quick Star. Als ik sperma zou kunnen krijgen van Galoubet A zou ik hem zeker nog gebruiken.
Van: Jenneke

In de praktijk blijkt vaak dat verwachting beter verkoopt dan feiten. Daarom worden er magistrale bedragen neergelegd voor veulens en embryo’s. De moederlijnen blijken daarin gelukkig doorslaggevend, want fokkerij is méér dan het opeenstapelen van interessante hengsten. Als fokker probeer je zoveel mogelijk zekerheid in te bouwen. Door het nauwlettend volgen van de internationale sport krijg je waardevolle inzichten. De fokkerij volgt de sport, dat kan niet andersom. Daarom ben ik er niet zo bang voor dat we niet vooruit blijven gaan. Want genetisch interessante hengsten die zelf opvallen in de sport, springen zich vanzelf in de kijker bij de fokker als ze een jaar of zeven, acht zijn. Zoals op het afgelopen WK de hengst Uricas van de Kattevennen, die uit een topstam komt en waar de oplettende fokker de merries al drachtig van heeft. Misschien gaan we op die manier juist wel veel sneller vooruit dan met driejarige hengsten. Want voor mij gaat het in de fokkerij niet om oud of jong, maar om goed en niet goed genoeg. En het kost tijd voordat je weet of een paard goed genoeg is. Hengsten die decennia na hun dood nog steeds in staat blijken uitschieters in de huidige topsport te leveren, waren blijkbaar hun tijd vooruit.
Deze Info@ verscheen woensdag 2 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Als je als fokker voor het allerbeste gaat, lijkt het op papier zeer goed te zijn, maar de praktijk is weerbarstiger. Er is zeer veel voor nodig om een bepaalde bloedlijnen tot succes te maken. Het gaat nooit om de kwantiteit maar om de kwaliteit. En de merrie lijn was en is belangrijker dan de hengsten lijn. Toen ik een fokker adviseerde met het fokken van volbloed’s legde ik het accent op bloedonderzoek naar bot rijpheid van de merrie als dat goed was kon ik bijna iedere vlobloedhengst op de merrie zetten. De veulens en later de koerspaarden waren toppers die klassieke- koersen konden winnen. Bij de rijpaarden is dat niet anders, zeker nu wij jonge paarden meer in zetten om dat de markt dat vraagt, zal het management van jonge paarden, complexer worden en zullen oude lijnen door mismanagement uit de gratie vallen.
Nog een kleine aanvulling van de eerste reactie. Het ICSI is een mode verschijnsel dat ook weer snel kan verdwijnen als de producten tegen vallen. De fokkers die zich vast houden aan het op gevoel fokken en daar succes vol in zijn, zullen aan het langste eind trekken. Immers het succes van de fokkerij is altijd van uit de basis ontstaan. Dus het ICSI lift mee op het succes van uit de basis en heeft geen eigen inbreng gehad. Iemand heeft iets bedacht en de meute holt er achteraan om dat het IN IS. Het geeft wel aan dat de markt broos is en ontvankelijk is van stromingen of dat goed of slecht is, dat kan pas achteraf gezegd worden.
Het is ook gewoon veel gemakkelijker en als je het goed aanpakt goedkoper dan ET. In winter via ICSI embryo’s maken en in voorjaar inplanten in eigen draagmoeders. Dekgeld veel minder. Geen geld aan dierenarts voor bevruchten en ET. Geen huur betalen aan draagmoeders. Etc…
Ik ben het met Jenneke eens dat verwachting beter verkoopt dan feiten.
Ik raad elke aspirant koper van een veilingveulen aan tevoren de achtergrond van de moeder op te zoeken op Horse-telex. Dat levert heel veel informatie op, zeker als je op Horse-result kijkt, dan zie je dat veel paarden die 1.40- 1.50- 1.60 geklasseerd staan in werkelijkheid geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.
Zeer zeker en absoluut is icsi met bepaalde hengsten een garantie voor succes als de merrie erbij past. Maar eehh pssst…….., niet verder vertellen aan de onwetenden die de portemonnee niet willen trekken voor iets wat zich allang bewezen heeft.