Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Maathuis (concoursorganisator CSI Twente), Anita Lussenburg (perschef evenementen), Jur Vrieling (springruiter)
Evenementen drijven op vrijwilligers. Maar het waren vrijwilligers die de afgelopen tijd voor negatieve berichten in de pers zorgden. Een overstekende parcourshulp kostte Ierland wellicht de olympische kwalificatie, hindernishulpen stuurden in Aken de tijdmeting van de marathon in het honderd. Hoort dit soort menselijk falen tot het algemene risico waar een ruiter nu eenmaal mee te maken krijgt (zoals een onweersbui), of zijn de wedstrijdorganisaties hiervoor aansprakelijk?
Van: Rob
Hoe het juridisch zit weet ik niet precies. Je ziet wel steeds meer dat men – net als in Amerika – sneller gaat denken in termen van aansprakelijkheid. Dertig jaar geleden gebruikten we op CSI Twente bijvoorbeeld nog vuurwerk, daar moeten we nu niet meer aan denken! De tijden en de belangen zijn veranderd.
Ik vind het logisch dat er een professionaliseringsslag is geweest en die is denk ik nog niet afgerond. Bij ons werkten vroeger veel meer vrijwilligers dan nu. Tegenwoordig zijn alle zaken die cruciaal zijn voor de sport en voor de veiligheid in professionele handen.
Na de brand in Volendam en het drama in Haaksbergen is het hele veiligheidsdenken sowieso aangescherpt. Je ziet dat ook overheden worstelen met de inzet van vrijwilligers en hun aansprakelijkheid. Als organisatie zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid. Het blijft echter mensenwerk. Wat je op zijn minst kunt doen is passende maatregelen treffen en voor de cruciale functies met gekwalificeerde mensen werken. Anders roep je het over jezelf af.
Van: Anita
Iedereen kan fouten maken, professionals en vrijwilligers. Vrijwilligers zijn van ongelooflijk belang voor de sport en voor evenementen, het is onmogelijk om evenementen alleen met professionals te organiseren. Bovendien zijn vrijwilligers vaak ontzettend gedreven en ze werken keihard voor het evenement. Als evenementenorganisatie kun je er wel wat aan doen om de vrijwilligers goed te begeleiden bij het uitoefenen van hun taak. Het is onze taak om hen goede instructies te geven en te faciliteren. Zo kun je heel veel voorkomen. Maar helaas niet alles…. Iedereen kan toch fouten maken?

Van: Jur
Zonder vrijwilligers is het voor diverse organisaties onmogelijk een evenement te organiseren. We moeten dankbaar zijn dat mensen dat willen doen in hun vrije tijd en daarom moeten vrijwilligers eigenlijk nog meer eer krijgen. Fouten kun je beter uitsluiten door heel duidelijk te zijn naar vrijwilligers toe. Leidinggevenden moeten daarom in mijn ogen nog duidelijker zijn. Dat iemand in het parcours loopt onder een rit is onacceptabel. Iedere parcourshulp moet weten dat ze pas van hun stoel mogen komen nadat de deelnemer de finish is gepasseerd. Zelf is me dat ook een keer overkomen in de Grote Prijs van Doha. We hadden ons geplaatst voor de barrage met zeven kandidaten en ik moest als eerste de barrage in. De man die in de weg liep heeft wel tien keer zijn excuses aangeboden, maar dat helpt op zo’n moment niets, je wordt zesde in plaats van eerste of tweede.
Vooral op een EK moet je proberen dit soort situaties zoveel mogelijk uit te sluiten. Bij een puntentelling op een belangrijk evenement als een EK moet er een deskundig iemand bij zitten. Zo kun je vrijwilligers goed begeleiden en op bepaalde plekken zorgen voor vakbekwame vrijwilligers. Natuurlijk kunnen ook deskundigen een keer een fout maken en ja dat hoort dan bij het algemene risico. Vrijwilligers moet je koesteren, goed begeleiden en op de juiste plek zetten. Dan houd je de risico’s zo klein mogelijk.
Deze [email protected] verscheen woensdag 9 september 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Ik vind een overbodige discussie,en men moet er niet aan denken dat er geen vrijwilligers meer mogen helpen.Mijn inziens gaan dan de startprijzen en entree prijzen omhoog.Fouten gebeuren (,kijk bij het kabinet elke dag gaan ze de fout in.)Dan gaat de paardensport ten onder,dan gaat het om geld om wat te organiseren ,en krijgen we hetzelfde als in het voetbal,langzaam bloeit alles dood en men gaat ten onder.
Maar vrijwilligers vanaf een bepaalde leeftijd en ervaring inzetten ,daar streef ik voor je ziet ze steeds vaker jonger,vind men leuk maar geen ervaring of alleen bezig met de tel en appen.Nee mensen goed aansturen,en ik vind dat een parcoursbouwer een aanspreekpunt moet hebben die de boel regelt als hij niet in parcours is.Kleinere wedstrijden is dit bijna niet te doen.
MAAR VRIJWILIGERS ZIJN NODIG OM HET SCHRALE BEHOUDT VAN LANDELIJKE WEDSTRIJDEN ,GROTERE WEDSTRIJDEN MOGEN GERUST PROFS INHUREN DAAR SPEELT GELD TOCH GEEN ROL,EN MEN MAG TROTS ZIJN OP DEZE MENSEN DAT ZE HET NOG DOEN.PUNt is vaak dat men in het midden van parcours ieder bijmekaar zet,foute boel verdeel op drie plaatsen ieder zijn eigen hindernissen ,en wijs mensen erop wat wel en niet kan,dit voorkomt vaak een hoop ellende.Maar jullie hebben het over de vrijwilligers,vorig jaar en dit jaar bij de ISAH in Ermelo de gehele jury zit te slapen door 2 ruiters door te sturen die een verkeert parcours springen voor hun neus,in plaats van hindernis 2 hindernis 8 pakken en wie zegt hier wat van dit zijn geen vrijwilligers,deze ruiters plaatsten zich voor de barrage,raar maar waar,misschien tijd voor een video jury als bij hockey of doen ze wat anders in het jury hok???????????????
als er geen vrijwilligers meer ingezet mogen worden gaan ALLE concoursen en overige evenementen naar de knoppen. Zonder vrijwiliggers kan geen enkel evenement bestaan. Het is zo al een kunst om een evenement zonder verlies te draaien en dan praten we er nog niet eens over om er voor de organiserende vereniging iets aan over te houden.
zonder vrijwilligers zullen er veel wedstrijden op houden te bestaan.
Zonder vrijwilligers geen sport !! Ben dat helemaal met Peter en Thea eens. Maar, ook vrijwilligers moeten aangestuurd worden en leiding hebben, en dit moet dan gebeuren door goed opgeleide mensen. Vroeger had je bijv. de ringmeester opleiding, dat is degene die zorgt dat het rondom de ring en het voorterrein goed verloopt. En deze persoon sprak/stuurde de vrijwilligers aan. Blaas deze opleiding nieuw leven in, en…verenigingen … laat iemand die opleiding doen en zo zorg voor goed opgeleide mensen rondom de wedstrijd ringen.
Waar mensen helpen en werken worden fouten gemaakt. Dat zal altijd zo blijven. Heel veel respect voor alle vrijwilligers die dat allemaal in hun eigen tijd doen!!! Id, zinloze discussie.
Deze discussie moet volgens mij niet gaan over vrijwilligers of betaalde personen.Ze moet gaan over bekwame personen of onbekwame personen. Een vrijwilliger kan bekwaam zijn voor de job en een betaalde onbekwaam. Of omgekeerd. Het moeten dus vooral bekwame mensen zijn ,die weten waarover het gaat.Ben het trouwens volmondig eens met de hoofdletters van dh Jos Wouters.In de topsport wordt met miljoenen gegooid (altijd in dezelfde richting) en dan laat men daar een paar eenvoudige mensen de vuile minderwaardige jobkens uitvoeren voor een appel en een ei. Of misschien wel voor een appel of een ei.
vr gr EC
Gisteren als vrijwilliger het clubkampioenschap van mijn rijvereniging gejureerd. Gewoon op het oefenveldje dat al jaren netjes door de leden zelf in orde wordt gehouden. Ondanks de regen die even roet in het water (!) dreigde te gooien, werd het dankzij ons bestuur, onze leden en onze aanhang een geweldig leuke dag waar iedereen plezier in had. Vandaag jureer ik een verenigingskampioenschap in Limburg, volgende week eentje in Brabant en die week erna eentje aan de andere kant van Brabant. En ik weet nu al dat het fantastische wedstrijden zullen worden waarin samenwerking en vriendschap centraal staan. En daar draait het bij vrijwilligers om! Laten we dat in ere houden en laten we dat ook in de topsport centraal houden!
MISSCHIEN moet de FEI en juryleden een nieuwe regel invoeren in het regelement,nl: mocht om wat voor reden een hulp een ruiter in het aanrijden naar de sprong binnen een 10-11 meter( 3 galop sprongen)in rechte lijn voor de te nemen hindernis dusdanig gehinderd worden ,waardoor of hinder, of een fout ontstaat(wegdraaien of weigering),moet de ruiter voordeel van twijfel krijgen,met dien verstande dat hij opnieuw mag aanrijden (tijd mag dan geen rol meer spelen) of hele parcours na een +- 5 tal starts helemaal opnieuw overdoen.Maar hetzelfde onderging Henk Van De Pol in OUTDOOR GELDERLAND,een windvlag en donkere wolken zorgen ervoor dat de hindernis die hij nam onder hem omwaaide,in de aanloop rechte lijn naar de volgende sprong ,vlogen de planken er ook uit.Ja parcours werd stilgelegd ivm aankomende onweersbui,nadat het onweer weggetrokken is,zet men de wedstrijd voort,Van de Pol mag zijn parcours voortzetten en krijgt een fout,discussie:ja die kun je voeren,wat als dat niet was geweest,mijn paard sprong goed,ik had nul kunnen rijden,Nee Het is zo ,en dat neemt deze sportieve ruiter zuur maar zonder te protesteren mee naar huis.Tja het zo anders kunnen lopen hij had hier ook nog wel eens kunnen winnen.
Zoals hierboven in het artikel vermeld staat hulp met tijdwaarneming:als ik dit lees denk ik gelijk dat ze deze persoon niet op de hoogte hebben gebracht,maar je kan je ook afvragen,hoe vroeg zet de jury de tijd vrij,meestal in de lijn naar de laatste hindernis,maar als dit vroeger gebeurd tja dan vraag je om het fout te laten gaan.
MAAR NOGMAALS; ZONDER VRIJWILLIGERS GEEN BESTAANSRECHT VAN CONCOURSEN of welk evenement,EN ORGANISATIE EN JURY VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN.MISSCHIEN EEN TAAK VAN DE JURY OM DE HULPEN AAN TE GEVEN WAAR EN WAT MEN MAG.MAAR IN EEN LANDELIJK PARCOURS HOREN 6 MENSEN TE HELPEN VERDEELD OVER HET TERREIN EN IEDER ZIJN EIGEN HINDERNISSEN,DIT VOORKOMT ONNODIG DOOR EN OVER HET TERREIN LOPEN,TOV IEDER IN HET MIDDEN STAAN EN DAN MAAR NAAR ELKE HOEK RENNEN WAAR EEN FOUT GEMAAKT IS.
Persoonlijk vind ik dat we hier op dit forum in onze gedachtenwisselingen en ja ,soms discussies,te weinig onderscheid maken tussen provinciale,nationale en internationale topsport of niveau’s.De gehanteerde principes bij deze verschillende evenementen en wedstrijden zijn wel dezelfde,of zouden moeten zijn, maar er zijn volgens mij wel serieuze praktische verschillen. We kunnen moeilijk in dezelfde termen spreken over de vereniging (en vele anderen) van mvr Hanneke Hegeman en over een internationale topsport wedstrijd.De geest en de sfeer die mvr Hanneke in haar vereniging beschrijft is enig mooi en is er absoluut nodig op dit niveau.In topsport nationale en internationale wedstrijden heeft de wedstrijd organisator de plicht een correcte wedstrijd te organiseren volledig volgens de reglementen van de FEI. De wedstrijd organisator moet in feite een eerlijk verloop van de wedstrijd kunnen garanderen. Dit kan hij alleen verwezenlijken met bekwame mensen of dit nu betaalde of vrijwilligers zijn maakt niet uit. En ook bekwame mensen kunnen fouten maken,dus moeten alle voorbije en belangrijke incidenten opgenomen worden in het reglement en volgens dit reglement opgelost worden.
vr gr EC