Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Heleen van Zomeren, Elly Cardinaal, Theo Fledderus
De KNHS Zomerinstructieweken zijn getransformeerd tot de KNHS Horka Trainingsdagen. Dat betekent geen vijf dagen lang lessen en lol maken voor de jeugd, maar één of hooguit twee dagen instructie. De belangrijkste reden voor deze verandering is dat de instructieweken niet langer te combineren zijn met de grote evenementen op het Nationaal Hippisch Centrum. Een gemiste kans om ruiters en amazones op te leiden en kennis te laten maken met het Centrum? Of een logische keuze om de financiën van de bond weer op de rit te krijgen?
Van: Heleen

Juist in deze roerige tijden is het een gemiste kans voor de KNHS om de instructieweken in te korten, zo kweek je geen goodwill bij je leden. De KNHS-Zomerinstructieweken worden al lang georganiseerd. Er is altijd veel belangstelling. De meeste leden krijgen niet vaak de gelegenheid om bij het KNHS-centrum te rijden, vaak alleen als ze zich zouden selecteren voor een kampioenschap. Verder wordt er maar weinig voor de gewone leden georganiseerd. Terwijl ze het gevoel moeten krijgen dat ze bij de KNHS horen. De KNHS is een bond voor iedereen. Het begint erop te lijken dat er alleen voor de professionele ruiters en handelsstallen evenementen worden georganiseerd. Ik kan me niet voorstellen dat de KNHS-Zomerinstructieweken te weinig oplevert. Aan de andere kant vraag ik me af of er zoveel wordt verdiend aan de grote evenementen, daar komen ook een hoop kosten bij kijken. Naar mijn idee leer je meer in één week dan in één of twee dagen. Ook is het goed dat de jeugd met verschillende disciplines in aanraking komt. Op het KNHS-centrum is daar de mogelijkheid voor. In het begin merk je dat sommigen het eng vinden om hard te galopperen op de renbaan of een wal op te gaan, maar op het eind van de week kiezen de meeste toch voor cross- of springles omdat ze het toch wel erg gaaf vonden.
Van: Elly

Een absolute gemiste kans! Ze missen nu de volledige doelstelling van de KNHS-Zomerinstructieweek voor de jeugd. Het verzorgmeisje dat op mijn pony rijdt, heeft hier vorig jaar voor het eerst aan meegedaan. Ze praat er nu nog steeds over! Er waren nog best wat verbeterpunten, bijvoorbeeld aangaande het open afbouwen van de evenementen, maar ze vond het fantastisch. Buiten de reguliere wedstrijden om was dit de enige kennismaking met de KNHS. Dit jaar zou een vriendin meegaan en zou dus lid worden. Zij ziet daar nu vanaf. We gaan naar een ander kamp want we gaan niet tweeënhalf uur in de auto zitten voor één of twee dagen. Ook omdat we vooraf niet weten wie er lesgeven. Ze moeten de financiën op orde hebben, maar de Zomerinstructieweken hebben geen promotie nodig. Verleden jaar begon op 25 januari de inschrijving om zeven uur. Bij ons zat er een paar seconden verschil tussen het verzenden van de formulieren en dat scheelde twintig inschrijvingen. Binnen een paar minuten zat het vol. Dit jaar was de communicatie heel slecht. Anderhalve week geleden werd pas gecommuniceerd dat het niet doorging, terwijl ze vorig jaar al wisten dat er een probleem was. Volgens mij valt er best omheen te plannen. Het Connemara-kampioenschap vindt begin juni plaats en dat kan wel. Eén van mijn klachten in de KNHS-ledengroep is dat alles ten koste gaat van de basissport.
Van: Theo

Natuurlijk vinden we het jammer dat de populaire KNHS-Zomerinstructieweken dit jaar niet doorgaan. De grote publieksevenementen op het Nationaal Hippisch Centrum vinden komende zomer kort na elkaar en precies in de vakantieperiode plaats. Ieder jaar is het weer een flinke puzzel en een afweging tussen bestaande contractuele afspraken en nieuwe initiatieven op het centrum. De planning van evenementen zoals het NK Dressuur en het WK Jonge Dressuurpaarden zijn grotendeels afhankelijk van de internationale paardensportkalender van de FEI. Vorig jaar bleek dat de op- en afbouw van deze evenementen geen ideale combinatie is met de KNHS Zomerinstructieweken. Dit terwijl de KNHS groot belang hecht aan veiligheid, kwaliteit en een goede opleiding van ruiters. Daarom zijn dit jaar de KNHS Horka Trainingsdagen geïnitieerd. Met tweedaagse trainingsopties voor volwassen ruiters, inclusief de mogelijkheid om te overnachten, en losse lessen voor ruiters van alle leeftijden. Voor de menners is er van 3 t/m 6 september een trainingsmeerdaagse. Tijdens de Horka Trainingsdagen krijgen spring-, dressuur- en eventingruiters op alle niveaus les van topinstructeurs zoals Chantal Megchelenbrink, Frank Hosmar, Kristel van Duren-Bodewes en Wilma Wernsen. Voordeel van dit nieuwe systeem is dat er capaciteit is voor veel meer deelnemers in vergelijking tot de KNHS Zomerinstructieweken. Ook zijn de tarieven voor de losse lessen heel toegankelijk gehouden: KNHSleden betalen 30 euro voor een les van minimaal een uur, in een groep van maximaal vijf ruiters en ze ontvangen een Horka t-shirt. Op deze manier hopen we dat komend outdoorseizoen weer heel veel KNHSleden gaan genieten van ons prachtige centrum, als bezoeker of deelnemer!
Deze [email protected] verscheen woensdag 7 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Jammer. Ik ga echt geen 2,5 uur in de auto heen en terug voor 1 of 2 dagen en al helemaal niet voor dat geld. Van dat bedrag kan ik ook 5 lessen nemen.
M.i is vooral de jeugd weer de dupe. Zij zijn toch juist onze toekomst? Voor 1 lesje een stuk met de trailer zie ik niet zitten. Dat kan ik bij wijze van spreken overal in Nederland doen. En 1 zo’n les wordt dan gezien als trainingsdag… Wat ik ook heel jammer vind, is dat ik vanaf december aan het lijntje gehouden ben n.a.v. mijn vraag wanneer de instructieweken plaats zouden vinden. Antwoord v.d. KNHS was (meerdere malen) dat dit op korte termijn kenbaar zou worden gemaakt. Had er meer respect voor gehad als zij hier eerlijk over waren geweest. Een beetje jammer
Ook zijn de tarieven voor de losse lessen heel toegankelijk gehouden: KNHSleden betalen 30 euro voor een les van minimaal een uur, in een groep van maximaal vijf ruiters en ze ontvangen een Horka t-shirt.
Dit noemt men bij de KNHS toegankelijk houden? € 150,= in een uur ophalen en een gesponsord t-shirt cadeau geven? Nou nou men vergeet waarschijnlijk dat er voor veel deelnemers flink wat reistijd zit in een ritje Ermelo en dat voor 1 uurtje les á € 30,= met nog 4 deelnemers in de les? Het wordt steeds gekker!
Statutair is de KNHS vereniging er voor de (optimale) belangenbehartiging van en voor de leden!
De KNHS is een hippische vereniging met diverse disciplines w.o. educatie.
Dit is bij uitstek een service naar de leden, waarvoor de vereniging is opgericht. Laat hen daar dan ook van genieten. In België heeft men onlangs het (praat) café geïntroduceerd tijdens bepaalde evenementen waar professionals uit de ruitersport breed hun kennis delen met het publiek en vragen beantwoorden. En dit zonder aanziens des persoons!! Zelfs de uitspraak die daar werd gedaan door dhr. Philippaerts m.b.t. het niet mogen vergeten van de “kleine fokker”, als basis voor hun goede paarden, getuigd van erkenning en respect voor ieder lid van het BWP stamboek. Moge het KNHS Bestuur hier een voorbeeld aannemen zou mijn advies zijn m.b.t. onze leden!!!
De KNHS maakt concurreren zo wel heel makkelijk. 1 Clinic of een weekend lessen kunnen wij hier bij de vereniging ook wel georganiseerd krijgen. Véél dichterbij en een stuk goedkoper.Je krijgt alleen een t-shirt…… Al kunnen we dat voor zulke bedragen ook wel geregeld krijgen als het echt moet.
Een hele week met daarbij alle faciliteiten en verschillende trainingsmogelijkheden voor alle disciplines krijgen wij op het clubterrein dan weer niet voor elkaar. Dát zou de KNHS op ons voor moeten hebben.
Maar KNHS leden: gelukkig hebben jullie je eigen vereniging en activiteiten commissie ook nog: wij verzorgen dit zelf wel hoor. Jullie zijn welkom! (Trouwe kameraden in Chaam, wij zijn actief in dressuur, springen, SGW, recreatie en mennen)
Heel jammer dat de instructie weken moeten wijken voor andere evenementen. En zo gigantisch zijn ingekort dat niemand zich geroepen voelt even te rijden naar Ermelo voor een clinic en weer terug. Die kan men ook vaak in de buurt vinden en hoeft men niet zo ver te rijden met hun paard. Jammer dat de KNHS zich niet meer inzet voor deze ruiters die niet het vermogen, letterlijk en figuurlijk, hebben zich te kunnen plaatsen voor bijvoorbeeld de subtop ect. De KNHS hoort er voor iedereen te zijn en niet voor een bepaalde groep. Zonde.